10x vervanger aardappel – deel 2

2

worteltjesOm gezonder te eten is het verstandig de aardappel af en toe eens te vervangen door een alternatief. Waarom ook alweer, dat lees je hier. Niet alle alternatieven zijn even bekend, vandaar een korte toelichting op de verschillende groenten die je kunt gebruiken als vervanger van de aardappel.

10 x vervanger aardappel

Aardpeer
Aardperen zijn grillig gevormde knollen, soms lichtbruin of violet, soms roze of wit van kleur. Aardpeer is wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak.

Bataat (zoete aardappel)
De bataat is de knolvormige wortel van een slingerachtige plant. Zoete aardappelen kunnen variëren van langwerpig tot rond. De zoete aardappelen die we in Nederland importeren zijn lichtgeel tot purperrood van kleur. Ze zijn allemaal rijk aan zetmeel en suiker (koolhydraten, maar wel de langzame variant). De smaak is zoet, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig.

Bloemkool
Ons allemaal wel bekend; bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is door zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland.

Cassave
Cassave is de eetbare wortel van een heester die vooral op savanne groeit. De wortel bevat veel zetmeel en is daardoor voedzaam. Cassave is ook bekend als tapioca. De smaak lijkt op die van aardappel, maar met een steviger structuur. Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Wel heel geschikt om te wokken, bakken of als meel te gebruiken (tapiocameel). Ook erg bekend als chips, maar dan uiteraard minder gezond.

Koolraap
Koolraap behoort tot de familie van de kool. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.

Knolselderij
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vrijwel overal te koop en je kunt het koken, stoven of pureren.

Pastinaak
Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Schorseneren
Schorseneren zijn lange dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. De schorseneer bevat veel ijzer.

Yam
Yam is een wortelknol die vooral in Afrika belangrijk basisvoedsel is. De schil is bruin met haarachtige worteluitlopers. De binnenzijde is stevig en wit, geel of roze gekleurd. Yam heeft een smaak die tussen aardappel en zoete aardappel in zit.

Wortelen
Deze hoeft niet echt toelichting meer. Wortelen hebben een oranje kleur en zijn stevig van structuur.

Al deze knollen en kolen kun je op dezelfde manieren gebruiken te vervanging van de aardappel. Je kunt ze uiteraard koken en naast de groente serveren, maar je zou er ook frietjes van kunnen snijden en deze in de oven kunnen bakken. Of je maakt er puree van, met eventueel nog wat kruiden toegevoegd. Gezond en bewust eten gaat over het maken van de juiste voedselcombinaties en door de aardappel te vervangen door een groente, ben je goed bezig!

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

Foto: Ed Yourdon via photopin cc

Ga je aan de slag met deze vervangers voor de aardappel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

  1. Dankjewel voor de tips. Ik zelf vind aardappels niet lekker, maar met deze varianten kan ik weer een hele hoop. Vanavond maar even gaan shoppen voor de “nieuwe aardappel”.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.