Het hele jaar vakantie?!

3

De vakantie is weer voorbij en de herfst staat voor de deur. Hoe fijn zou het zijn als het opladen van onze batterij niet meer alleen afhangt van die twee weken Ibiza of Thailand. Want is ‘vakantie’ niet ook deels een state of mind die we de rest van het jaar ook kunnen ervaren?

Hoe dan?
Twee zomers geleden kon ik, mede door grote werkprojecten, niet uitgebreid op vakantie. Gelukkig is alles in de zomer toch fijner. Bomen zijn groen, bloemen bloeien, de dagen zijn lang en zinderend (als het mee zit), we hebben meer energie, de slippers komen uit de kast, iedereen lijkt vrolijk en het blije getjilp van vogels vervangt die nare wekker.

hele jaar vakantie

Op een zonnige dag zat ik te werken in mijn thuiskantoortje met de radio zacht aan, mijn aandacht werd getrokken door een zin uit een nummer: ‘Set your mind free, it’s the year of summer. Yeah, the year of summer is here.’ Die zin kwam zo binnen dat ik half struikelend naar mijn telefoon greep om met de app Shazam te achterhalen welk nummer dat was. Het bleek de akoestische versie van Year of Summer van Niels Geusebroek. Dit nummer bracht van alles in beweging in mij, want hoe heerlijk vakantie ook is, is dat vrije gevoel dat we daarop projecteren niet eigenlijk deels een state of mind? En als dat zo is, kunnen we die state of mind dan niet het hele jaar vasthouden, ongeacht of het vakantie of zomer is?
Dit is geen pleidooi tegen vakantie, verre van dat, maar ik realiseerde me toen wel dat het eigenlijk ook gaat om ‘lekker weg uit eigen hoofd’ in plaats van letterlijk weggaan uit je vertrouwde omgeving.

Het hele jaar vakantie

Maar hoe doe je dat?

Stap 1: tijd creëren
Mijn grootste worsteling in het leven is met de tijd, ik heb altijd het gevoel tijd tekort te komen. Als we kunnen ervaren dat we voldoende tijd hebben om dat te doen wat we moeten doen én om te genieten van het leven en leuke dingen, zullen we meer ontspanning ervaren. Dit doe je bijvoorbeeld door bepaalde taken toe te vertrouwen aan anderen. Neem op de koop toe dat het dan eens niet zo gebeurt zoals je het zelf zou doen. Kijk naar wat je echt wilt, waar liggen jouw behoeften? Zijn de behoeften van anderen belangrijker dan wat je zelf nodig hebt? Wanneer je wat durft los te laten, zal je meer ontspanning ervaren.

Stap 2: ‘moeten’ loslaten
We kunnen zomaar het gevoel hebben dat we altijd van alles ‘moeten’. Het blijft lastig om al die strenge stemmetjes even uit te zetten en gewoon lekker te genieten van het moment. Hoeveel moet jij van jezelf? Probeer je regelmatig even terug te verplaatsen naar ‘het moment’ door jezelf steeds af te vragen: hoe gaat het NU met me en waar heb ik NU zin in? Laat de controle en je planning wat vaker even los. Lees hier hoe je die innerlijke criticus kunt temmen.

Stap 3: toerist in je eigen leven
Weet je nog toen je kind was en je de wereld nog zag als één groot magisch avontuur? Helaas raken we veel van die verwondering kwijt bij het ouder worden. We zijn druk met verantwoordelijkheden en de drukte van alledag. Ontdek weer de kleine wondertjes om je heen, zoals toen je nog kind was. We zoeken geluk vaak in die grote zaken en vergeten daardoor te genieten van klein geluk. En ligt ‘gelukkig zijn’ niet juist verscholen in bepaalde momenten, zoals een kriebel in je buik of een glimlach op straat. Even een wandeling in het park met de zon op je huid en een briesje door je haren. Sta eens stil om de rozen te ruiken, gewoon omdat het kan. Hierdoor maak je veel gemakkelijker contact met je gevoel van blijdschap en plezier.

hele jaar vakantie

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Heerlijk stukje Reny. Ik probeer steeds vaker op allerlei manier mijn geluk te vinden. Ik kan bv heerlijk genieten van een wandeling met de hond in de polder dat ik me alleen op de wereld waan, geen mens te zien, zon op mijn bol (dat is wel een voorwaarde 🙂 , maar ook een gezellig samenzijn met mijn familie of heerlijk het begin van een weekend. Mijn geluk kan ik redelijk vinden. Maar dat geeft mij niet een heel jaar lang een vakantie gevoel. Vakantie is voor mij vooral weg van waar ik de rest van het jaar vertoef, namelijk thuis. Ander land, andere omgeving, ander eten, andere mensen, andere dingen om te doen en even helemaal niks moeten. 2 weken lang niks moeten. Want uiteindelijk moet er thuis toch altijd wel weer wat. Maar ik snap je verhaal wel, je geluk zoeken in kleine dingen kan je een heel fijn gevoel geven en dat is ook wat waard.

    • Hiya. Very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am satisfied to find so much helpful inotfmarion here in the post. Thank you for sharing..

  2. Leuk artikel. Ik merk van mezelf ook vaak dat ik te veel zaken aanneem en “moet” waardoor er nooit echt vrije tijd is. Maar ik kies er dan wel voor die bewust te maken. Ook al ligt er nog veel werk te wachten, gewoon even een middag met het gezin iets leuk doen en dan kan ik er weer beter tegenaan. 1 dag echt van vrijhouden werk is voor mij een noodzaak.

    Ik laat me anders vaak vangen door “de illusie van de lege agenda”. Dat houdt in: nu is het druk, maar binnen 2 weken heb ik wel tijd om te ontspannen. Meer als die 2 weken voorbij zijn, dan is die tijd ondertussen ook al ingevuld en zo blijf je anders maar doorgaan.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.