Er komt een konijntje bij de bakker…. Bakker, heeft u ook worteltjestaart? ….. Vies hè? Oh, heerlijk, ik ben gek op dit grapje! En zodra ik ergens worteltaart zie, bijvoorbeeld op de kaart van een leuk koffiezaakje, moet ik áltijd aan dat grapje denken…. Zo flauw, zo leuk!
Ik vind worteltaart helemaal niet vies! Integendeel juist…. worteltaart is voor mij een heerlijke combinatie van smaken, door de kruiden en specerijen die eraan toegevoegd worden. Ik vind het ook altijd zo grappig dat je de wortel dus helemaal niet proeft. Maar wat ik wel jammer vind, is als de taart niet luchtig genoeg is. Voor mij hoort worteltaart luchtig te zijn, én zoet. Zocht je nog een fijn recept…? Alsjeblieft!
Ik ben de laatste tijd weer in een nadenkfase… Dat ik dus zelf weer heel erg aan het nadenken ben over wat ik eet. Over waar ik nou wel blij van word, en waar niet van. En over waarom ik sommige dingen wel eet, en sommige dingen laat staan. Ken je dat, zo’n fase? Ik merk dat mijn eetpatroon de laatste tijd wat veranderd is. Zo at ik bijvoorbeeld een jaar geleden echt helemaal glutenvrij, maar kies ik daar in de laatste maanden echt heel bewust voor, op bepaalde eetmomenten. Om op andere momenten juist weer te genieten van een goede boterham of een bord pasta.
Zo ook met zuivel. Vanwege Lise’s oorproblemen hadden we de koezuivel grotendeels uit ons eetpatroon geschrapt. Ook zelf at en dronk ik geen zuivel meer. Maar ik word toch echt veel gelukkiger als ik af en toe wel een bakje Griekse yoghurt bij het ontbijt eet, of een romige plak kaas op die goede boterham kan doen.
En de laatste paar weken zit ik een beetje te dubben over suiker. Kijk, dat we over het algemeen veel te veel suiker binnen krijgen, en dat te veel suikers ontstekingsbevorderend werken en dus helemaal niet goed voor je zijn, daar kan ik me helemaal in vinden. Maar waar ik een beetje moeite mee heb, is dat we dan de witte suikers laten staan en vervolgens massaal gaan doen alsof de andere suikers wel zo gezond zijn. Ik weet het niet hoor, maar ik geloof dat dus niet. Ik denk dat suiker suiker is, in welke kleur of vorm je dit ook binnenkrijgt. En als je er teveel van binnenkrijgt, dan is dat niet gezond. Uiteindelijk reageert je lijf op alle suikers hetzelfde, namelijk door insuline aan te maken om de suiker te verwerken.
En toen kwam ik mezelf wel even tegen…. want hier op de blog maak ik ook gebruik van allerlei natuurlijke suikers, die uiteindelijk dus gewoon suiker zijn. En ook al lees je overal dat deze suikers voor een ienimini percentage nog wat gezonder zijn omdat er nog een spoor van bepaalde vitaminen en mineralen is achtergebleven, het blijft gewoon suiker. Toch? Ik neem je even mee in mijn gedachtegang hoor, ik hoop dat je me kunt volgen…..Goed, en waar verwerk ik die suikers dan in? In taarten, koekjes, cakes, toetjes…. Okee, wacht…. Eigenlijk maak ik dus de pleasures van het leven zogenaamd gezonder, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Of toch wel? Ik weet het echt niet meer… Ik weet wel dat de zoete recepten op mijn blog de best bekeken recepten zijn. #confronterend
Een echte conclusie heb ik voor mezelf nog niet getrokken, over wat ik er nou van vind. Wat ik wel weet, is dat ik helemaal niet zo’n grote snoepkont ben. En dat áls ik dan eens van een stuk taart of cake geniet, ik dan ook wel écht wil genieten. Dan mag het ook wel echt zoet zijn, en dan moet het ook wel echt lekker zijn. Dus een taart bakken om van te genieten, tot in het puntje van je tenen, en daar dan een soort guiltfree van te genieten door de suiker te vervangen door natuurlijke suikers. Wie hou je dan voor de gek? Van wie moet ik me schuldig voelen om te genieten van iets lekkers mét suiker? Dit past bij mij niet in mijn 80/20 levensstijl (of 70/30 af en toe). Die 20% die ik mezelf toesta om te genieten, dan wil ik ook echt genieten. Dan eet ik chocola, dan eet ik een tompouce, dan eet ik een broodje kroket of snoep ik een zak dropjes leeg.
Dus tsja…. hoe nu verder? Hoe denk jij over dit onderwerp? Hoe ga jij met suikers om? Ik ga hier ongetwijfeld nog een keer over verder, dus ik ben heel benieuwd naar jouw reactie! En dan nu het recept voor deze worteltaart. Die ik maakte met gewone suiker…. Wat jij wilt doen, mag je uiteraard helemaal zelf weten. En omdat ik je net vertelde dat ik dol ben op luchtige worteltaart, gebruikte ik in dit recept Griekse yoghurt, super lekker! Als jij aan de slag gaat met dit recept, laat je het dan weten door op social media #mindyourfeednl te gebruiken?
Worteltaart met zoete frosting van ricotta
Voor de worteltaart:
- 100 gr speltbloem
- 75 gr speltmeel
- 75 gr (palm/kokosbloesem) suiker
- 75 ml Griekse yoghurt
- 50 ml (amandel) melk
- 250 gr geraspte wortel
- 2 tl bakpoeder
- 1 1/2 tl kaneel
- 1 tl vanillepoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- snuf zout
- 2 el kokosolie
- 2 (kleine) eieren
Voor de frosting:
- 150 gr ricotta
- 3 el Griekse yoghurt
- 2 el kokosolie
- 2 el honing
- 1/2 tl vanillepoeder
Nodig: 2 beslagkommen, garde, springvorm 20 cm, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de speltbloem, het speltmeel, de suiker, bakpoeder, kaneel en nootmuskaat in een kom. Voeg hier nog een snuf zout aan toe en schep goed om.
In de tweede kom doe je de yoghurt, de melk, eieren, kokosolie en vanillepoeder. Roer goed door met een garde totdat het een glad mengsel is en er geen klontjes meer in zitten.
Voeg nu het meelmengsel beetje voor beetje toe aan het yoghurtmengsel. Ik deed dit in 4 stappen, dus elke keer een beetje meel erbij, en dan weer goed doorroeren. Je kunt hier een garde voor gebruiken, maar een gewone lepel kan ook. Als al het meel bij de yoghurt zit heb je een bijna plakkerig beslag!
Voeg nu de helft van de geraspte wortel toe aan de beslagkom en roer dit door het beslag. Als de eerste batch wortels goed verdeeld is, doe je pas de rest van de wortel erbij. Nog een keer alles goed omscheppen!
Bekleed de springvorm met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd een beetje nat onder de kraan, zo vouwt het makkelijker uit in de springvorm. Schenk het beslag in de springvorm en zorg dat het goed gelijkmatig verdeeld is over de vorm. Zet de springvorm 1 a 2 keer hard neer op je aanrecht, zo weet je zeker dat het beslag in alle hoekjes is gelopen.
Schuif de worteltaart nu voor 30 minuten de oven in. Controleer daarna of de taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken, komt deze er schoon en droog uit dan is de worteltaart klaar. Laat de taart nog 5 minuten in de oven staan met de deur van de oven op een kier. Laat daarna afkoelen op een rooster.
Voor de zoete frosting van ricotta meng je de ricotta, Griekse yoghurt, kokosolie, honing en vanillepoeder in een kom. Klop met een garde tot alle klontjes uit de frosting zijn. Let op: pas als de worteltaart hélemaal is afgekoeld kun je de frosting over de taart uitsmeren. Gebruik hier de bolle kant van een lepel voor. Zet na het besmeren de taart nog minstens een half uur in de koelkast, zodat de frosting wat harder kan worden.
Geniet nooit met mate!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
26 reacties
Oh wat ziet die er leuk uit! Leuk recept!
Zou je dit recept ook kunnen maken met soja joghurt ipv griekse, of is dat een te verschillende dikte? Ziet er super lekker uit!
Mmm… worteltjestaart, momenteel een favoriet van mij. Prachtige foto’s heb je ervan gemaakt. Ik vind het ‘suikerprobleem’ ook wel lastig. Ik eet ook zo min mogelijk geraffineerd suiker, maar af en toe gun ik me zelf ook wel iets. Doordeweeks eet ik zo goed als suikervrij en in het weekend bak ik dan iets met kokosbloemsuiker. En soms ook wel met gewone rietsuiker hoor.
Beste Reny,
Waarom gebruik je speltmeel en speltbloem en kan het niet alleen met 1 soort?
.mvgr.Helen de Wit
Dan wordt de taart luchtiger. Alleen speltmeel is te zwaar, je kunt wel alleen speltbloem gebruiken.
Fantastisch goede blog. Fijn eerlijk! Ik ben op hetzelfde punt beland; ik weet soms niet meer wat nu juist wel of niet goed is. Ik eet over het algemeen gezond, maar soms zondig ik. En dat kan dan maar best iets super lekkers zijn! Ik ben dol op worteltjestaart en deze ga ik dus binnenkort zeker maken. Om vervolgens te genieten. Zonder mate. Maar met m’n gezinnetje.
Carrot cake.. altijd lekker! 🙂
Uiteindelijk denk ik dat er niet ‘één waarheid’ is.. Onze lichamen zijn niet allemaal hetzelfde en reageren dus ook niet allemaal hetzelfde op voedsel. Waar de één het goed doet om meer suikers/koolhydraat, heeft een ander meer eiwitten nodig. Uiteindelijk gaat het volgens mij vooral of we onszelf goed & fit/gezond voelen. Dan doe je het denk ik goed..
Geniet van je weekend! 🙂 X
Die ziet er heerlijk uit, kan je hem ook invriezen? want dan ga ik hem zeker maken.
Geen idee, zover is de taart bij mij niet gekomen Probeer het gerust! Ik zou dan wel zonder de frosting doen
hallo maria,
ja hoor je kan de worteltaart invriezen. ik heb het zelf vaker gedaan, dan maakte ik er 2 of 3 en die deed ik dan in de vriezer. Het is wel beter als je het zonder de frosting doet.
Groetjes Elisabet
Reny, moet er kokosolie in de frosting? ik zie het in de ingredientenlijst niet terug, maar wel in de beschrijving?
Dank je wel voor je oplettendheid! Ik heb het recept aangepast 🙂
Het blijft een interessante discussie over suiker en dan zeker over de zogenaamde gezonde tussendoortjes met de “gezonde” suikers.
Ik heb zelf nooit witte suiker in huis maar wel palmsuiker. En weet je waarom? Omdat het zo verdomd lekker smaakt in allerlei recepten haha!
Het water loopt mij uit de mond! Bedankt voor het recept. Hoeveel cm is jouw bakvorm die je gebruikt hebt?
20 cm, ik heb het er even bijgezet! 😉
Bedankt!
Echt een heerlijke taart en makkelijk te maken ! Iedereen heeft er van gesmuld, hij was zo op. Dat is dan weer jammer.
Geen sorry… Dan moet je hem gewoon nog een keer maken 😉
Hoi kan het ook met ander meel en bloem gemaakt worden? Mijn dochter hebben allebei coeliakie maar ik ben zelf nog niet thuis in de verschillende mogelijkheden. En hij ziet er echt verrukkelijk uit 🙂
Groet, Melanie
Op het moment dat je met glutenvrije meelsoorten als amandelmeel of boekweitmeel gaat werken, zul je ook de rijs-middelen moeten aanpassen, want juist door de gluten wordt de cake ook luchtig en ‘elastisch’. Je kunt het dus niet 1 op 1 vervangen. Je zou wel glutenvrij meel met een rijsmiddel kunnen gebruiken, bijv van Schär
Hoi Reny, ik heb de taart gemaakt, maar bij mij is het een hele platte geworden, maar 2 cm dik ofzo. Mijn vorm was wel 23cm ipv 20cm maar dat zou zoveel verschil niet mogen geven, toch? Heb je enig idee wat ik fout gedaan heb? Smaak zit wel goed dus ik wil graag gaan voor een verbeterde versie 🙂
Ja diezelfde vraag heb ik idd ook 🙁
Hi Joyce, ik weet natuurlijk niet precies wat er mis is gegaan bij jou… Ik zou het vooral nog een keer proberen, en wellicht toch ook een kleinere springvorm gebruiken?
Dank voor het delen van het recept Reni! Perfecte frosting en prima structuur. Wel heb ik er gehakte walnoten en rozijnen aan toegevoegd. Volgende keer maak ik het iets kruidiger door kruidnagelpoeder of koekkruiden en sinaasappel rasp toe te voegen. Fijne zondag!
Hoe lang is deze taart houdbaar in de koelkast?
Erg lekker geworden! Gisteren wortels uit eigen tuin gehaald. Worth the effort