Sinds mijn laatste experiment met vegetarische burgers ben ik er niet heel actief meer mee geweest… Het idee om meer burgers te gaan maken was een beetje naar de achtergrond geschoven, vooral ook omdat een dagelijks stukje vlees hier nog steeds wel erg gewaardeerd wordt… De wortel kikkererwtenburgers waren wel Γ©cht een topper, dus ik vond dat ik daar toch echt een vervolg aan moest geven. Het staat namelijk wel al heel lang op mijn to do lijstje, maar dat is dan zo’n projectje dat ik steeds maar doorschuif omdat ik met andere dingen bezig ben…. Toen ik mijn blog nog eens terug las, schoten mij ineens die linzenburgers die ik op Bali at weer te binnen. So good…. dus linzenburgers moesten het worden! Ik besloot mijn voorraadkast nog even te checken en zo kwam ik op deze zoete aardappel linzenburgers.
Voor mij hoeft het echt niet om elke dag vlees te eten, steeds vaker kies ik voor vegetarisch. Misschien een beetje suf van mij, maar ik dacht tot een paar jaar geleden dat vegetarisch eten ook gelijk stond aan saai eten… en dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn! In de afgelopen jaren heb ik al heel wat keren heerlijk gegeten zonder dat er vlees in mijn gerecht zat. Zo at ik geweldige linzenburgers bij Manik Organic op Bali en heerlijke hartige muffins bij CafΓ© Pinson in Parijs. Maar ook thuis laat ik steeds vaker het vlees weg. En tot mijn grote verbazing zei zelfs Simon laatst dat hij ergens – ik weet niet meer wat het precies was – geen vlees bij hoefde. Ik stond te klapperen met mijn oren, mijn mond viel open van verbazing en uiteraard herinnerde ik hem even aan zijn beroemde uitspraak Ik heb toch niet voor niets snijtanden. Maar nee, echt, hij hoefde er geen vlees bij…!
Toen ik een hapje nam van deze burger, was het eerste wat ik dacht: hee, dat smaakt echt bijna als vlees. Of niet naar vlees, maar deze zoete aardappel linzenburger heeft echt een bite en is heel smeuΓ―g en stevig, net als een echte hamburger! Dat het een lekkere smeuΓ―ge burger zou worden, wist ik al wel toen ik het mengsel voor de burger aan het maken was…. Het plakt namelijk best wel een beetje, haha! Maar goed, het is toch het allerleukste om lekker met je handen de burgers te maken, dus dan maar vieze handen.
Zoete aardappel linzenburgers
Voor 4 mediumsize burgers
- 2 zoete aardappelen
- 200 gr linzen (uit pot)
- 1 groot ei
- 50 gr (boekweit)meel
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl komijn (djinten)
- verse koriander (of peterselie)
- peper
- zout
- olie om in te bakken
Nodig: pan, koekenpan, schaal, bakplaat, bakpapier
Bereiden: Schil de zoete aardappelen en snij in grove stukken. Doe de aardappelen in een pan met water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de zoete aardappelen in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af en laat goed afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de aardappelen in een schaal en prak goed fijn. Spoel de linzen af in een vergiet, laat goed uitlekken en dep even droog. Voeg de linzen toe aan de zoete aardappelen en doe hier nu ook het ei, de boekweitmeel en de kruiden bij. De koriander kun je naar smaak toevoegen en als je er niet van houdt, dan kun je dit vervangen door peterselie.
Kneed nu alles door elkaar. Ik zei het toch…plakhanden! Is je mengsel echt nog te nat, dan kun je nog wat meel toevoegen.
Doe wat olie in een koekenpan en gebruik een grote (opschep)lepel om bolletjes van het mengsel in de pan te leggen. Laat eerst de onderkant in circa 2 minuten goudbruin bakken en draai dan de zoete aardappel linzenburgers om. Druk ze nu even voorzichtig aan, zodat het platte burgers worden.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Schep de burgers op het bakpapier en schuif ze voor 15 minuten de oven in. Keer halverwege even om.
Ik maakte een broodje klaar met wat babyspinazie, rode uien en ketchup. Maar deze burgers smaken ook prima met lekker veel groenten on the side.
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
10 reacties
Ziet er geweldig uit!
Mmhm die ga ik zeker weten ook maken..combi van zoete aardappel en komijn vind ik sowieso heerlijk dus dat moet goed komen ;-)..ik heb trouwens hier al een receptje liggen met de variant rode biet i.p.v. Zoete aardappel en dille i.p.v. kerrie/komijn. Ook de moeite!
Lijkt me heerlijk. Wat voor linzen gebruik jij voor dit recept? Geweekt of niet, rode of groene (ivm andere gaartijd)? Moet ik als ik andere dan rode linzen gebruik deze even voorkoken, want volgens mij worden de meeste soorten droge linzen met een kwartiertje in de oven niet gaar?
Hi! Sorry voor de onduidelijkheid, ik gebruik linzen uit een pot. Als je droge linzen wilt gebruiken dan zul je ze dus eerst moeten weken en koken. En dan pas verwerken in de burgers! π
Okido, dank je wel voor je antwoord! Ik meende al zoiets uit het recept op te maken, maar fijn even zeker te weten, want ik gebruik alleen maar gedroogde…
Wat een onwijs leuk recept dit! Ik heb weleens burgers gemaakt met zoete aardappel, maar nog nooit met linzen. Lijkt me lekker! Die ga ik een keertje uitproberen. Dankjewel voor het recept! π
Kun je ze invriezen? xxx
Ik denk dat ze dan te nat uit de vriezer komen, maar probeer het eens! π
2 zoete aardappels = ???? g.
sommige zijn bijna 400 g per stuk, andere maar 150 gram.
hoe veel heb je nodig?
Oh, die ervaring heb ik niet, mijn zoete aardappels zijn altijd redelijk gelijk qua grootte. Ik heb zo’n 300 gr in totaal gebruikt.