Hoe kies je de juiste zonbescherming?

5

Dat we onze huid goed moeten beschermen tegen de zon weten we allemaal. En de beste troef die we hiervoor hebben is een goede zonnebrandcrème. De winkels liggen dan ook helemaal vol met ontelbaar veel verschillende zonbeschermingsproducten. Maar hoe kies je de juiste zonbescherming?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om het product uit te kiezen dat het beste past bij jouw wensen en huidtype. Uiteraard is de beschermingsfactor belangrijk. Maar wat dacht je van het soort zonnefilters (natuurlijk of chemisch) en de toevoeging van antioxidanten?

Zonbescherming

UVA en UVB bescherming

Een goede zonnebrandcrème beschermt je huid tegen zowel UVA als UVB. UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor het verbranden en rood worden van de huid. Daarom beschermen eigenlijk alle zonnebrandcremes tegen UVB. Een goede bescherming tegen UVA is minstens net zo belangrijk. UVA-stralen zorgen voor onzichtbare schade op de huid en schakelt de functie van afweercellen uit die erom bekendstaan dat ze tegen huidkanker vechten. Een zonnebrandproduct die tegen allebei beschermt is dus echt een must!

Let op: De SPF (Sun Protection Factor) vermeldt alleen de bescherming tegen UVB! De SPF staat gelijk aan de tijd die je langer in de zon kan blijven zitten voordat je verbrand. Verbrand jij normaal na 10 minuten? Dan kan je met SPF 30 300 minuten in de zon blijven zonder te verbranden.

Chemische- en natuurlijke zonnefilters

Je kunt kiezen voor een chemische- of een natuurlijke zonnefilter (of een combinatie). Chemische zonnefilters kunnen in de huid trekken. Sterker nog: veel producten zijn zo ontwikkeld dat ze extra snel in de huid trekken. Een groot nadeel hiervan is dat de chemische stoffen zo in je bloedbaan terecht kunnen komen.

Natuurlijke (minerale) zonnefilters, zoals zinkoxide en titaandioxide, leggen een beschermende laag op je huid en trekken niet in de huid.
Een nadeel hiervan is dat je met een natuurlijke zonnebrandcrème eerder last hebt van een witte waas. Gelukkig is dit erg makkelijk te verhelpen door gewoon wat meer tijd te nemen het product goed uit te smeren. Bovendien heb je hier alleen maar last van als je een hogere beschermingsfactor gebruikt (wat ik altijd doe).

Zonbescherming

Wat ook erg fijn is, is dat natuurlijke zonnefilters langer betrouwbaar blijven. Synthetische zonnefilters moet je ieder jaar vervangen omdat de filter na een jaar minder goed werkt. Een natuurlijke zonnefilter blijft een stuk langer zijn werk doen: soms wel 3 jaar.
Als je wilt weten hoelang een zonnebrandcrème houdbaar is, kun je altijd op de achterkant van de verpakking kijken. Hier staat altijd vermeld (in maanden) hoelang het product goed blijft.

Puur natuurlijke zonbescherming

Wist je dat antioxidanten en vitaminen ook een belangrijke rol spelen bij zonbescherming?

Antioxidanten kunnen niet in plaats van een product met zonnefilter gebruikt worden, maar in combinatie met een zonnefilter zijn ze werelds!

Uit onderzoek is gebleken dat met name vitamine E en C de huid extra bescherming bieden tegen de zon. Vitamine E stimuleert de bescherming tegen UVB-straling, terwijl vitamine C zorgt dat je langer beschermd bent tegen de effecten van UVA-straling.
Als je echt een goede bescherming wilt, let er dan dus op dat er vitamine E en C toegevoegd zijn aan je zonnebrandcrème.

Maar vitamine A is ook een heel fijn vitamientje tegen de zon. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vitamine A (in de vorm van retinylpalmitaat) net zo effectief is om roodheid door de zon te voorkomen (UVA-straling dus) als een zonnefilter met beschermingsfactor 20!
Let op…alleen vitamine A is dus onvoldoende bescherming, omdat het niet beschermd tegen UVB-straling, maar als toevoeging aan een zonnebrandcrème is het echt super!

Je hoeft de antioxidanten en vitaminen trouwens niet op je huid te smeren om te profiteren van de zonbescherming die ze bieden: je kan ze ook eten. Weer een goede reden om extra veel groente en fruit te eten!

zonbescherming

Bonus

De zon zorgt, dankzij de UVB stralen, dat ons lichaam zelf vitamine D kan aanmaken. Een hele belangrijke vitamine, omdat deze helpt bij de opname van calcium en fosfor. Zo blijven je botten stevig! Door voldoende vitamine D houdt je een goede weerstand en vitamine D heeft ook een gunstige werking op je stemming. Een bonusje van de zon dus! Wat wel zo is, is dat zonbescherming de aanmaak van vitamine D blokkeert, dus om echt optimaal van de zon te profiteren, zou je eerst 5 – 10 minuten zonder bescherming de zon in moeten gaan, afhankelijk van het type huid dat je hebt. Wil je langer in de zon blijven zitten, kies dan voor een goede zonbescherming.

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

5 reacties

  1. Mijn beste zonbescherming is de schaduw opzoeken. Ik smeer alleen(natuurlijk) als ik een eind ga lopen of fietsen.

  2. Ik gebruik zonnebrand van het merk Lovea. Bevat een natuurlijk mineraal zonnefilter. Werkt super! Inderdaad wel snel een witte waas maar dat vind ik niet erg, mijn kinderen en ikzelf zijn nog nooit verbrand!

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.