Zelf tomatensoep maken met verse tomaten

1

Zelf tomatensoep maken met verse tomaten, ik doe dat dus regelmatig! Als ik ineens een heleboel tomaten in huis heb of als ik niet weet wat we moeten eten. Als ik wel weer behoefte heb aan veel groenten en vitamientjes. Of als ik vlak voor het weekend nog iets makkelijks wil maken bij het broodje dat wij tegenwoordig op vrijdagavond vaak eten. En ook als ik mijn oudste dochter blij wil maken, want mijn tomatensoep is echt haar lievelings! Zoveel redenen! Daarom staat er best vaak een pan met verse tomaten op het vuur, klaar om tot soep gemaakt te worden. Dit is echt een basisrecept, maar daarom juist zo handig om met je te delen. Kun je zelf nog verder experimenteren!

tomatensoep

Voor iemand die niet van tomaten houdt, is dit misschien een beetje raar… Of nou ja, niet van tomaten houdt… ?! Ik heb zeker tomaten die ik wel erg lekker vind, maar zomaar een tomaat uit het vuistje eten zie je mij niet snel doen. Zelf tomatensoep maken met verse tomaten daarentegen, heerlijk juist! En als ik dan aan de slag ga, doe ik het gelijk goed. Een grote pan op het vuur en gelijk voor meerdere dagen klaar maken. 1 portie gaat standaard de vriezer in, ideaal op drukke dagen!

tomatensoep

Eigenlijk sinds de drukte rondom de verhuizing en verbouwing, ben ik op vrijdagavond een brood-dag gaan inlassen. Dat deden wij bij mijn ouders ook altijd al, 1 dag in de week wordt er niet gekookt en eten we brood als avondmaaltijd. Maar dan wel net even specialer, bijvoorbeeld met zelfgemaakte hamburgers, of met pittige kip of gyros. En regelmatig dus ook met een kommetje soep. Prima om de week mee af te sluiten. Dit recept kun je zelf zo uitgebreid maken als je wilt, maar de basis is verse tomaten. Super simpel!

tomatensoep

Zelf tomatensoep maken met verse tomaten

Voor 1 flinke pan soep

  • 1 kg verse smaakvolle tomaten
  • 2 uien
  • 1 kleine aardappel
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1/4 witte kool
  • 1 lt water
  • 1 bouillonblokje groenten
  • 250 gr rundergehaktballetjes
  • verse peterselie
  • peper
  • zout
  • olie om te bakken

Nodig:

grote soeppan, staafmixer

Bereiden:

Als kleine spoiler vooraf… als ik geen zin heb in veel snijwerk, kies ik voor dit recept ook wel voor voorgesneden soepgroenten in een zak. Zelf snijden kan natuurlijk ook, maar soms ga ik voor snel en makkelijk!

Schil en snipper de uien. Maak de knoflook schoon. Snij de tomaten in kwarten en verwijder de witte harde stukjes. Schil de aardappel en snij in grove stukken.

Schrap de peen en snij heel fijn. Maak de prei schoon en snij in fijne ringen. Verwijder het buitenste blad van de kool en snij daarna in dunne reepjes.

Verwarm wat olie in de grote soeppan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak kort mee. Doe daarna de verse tomaten en de aardappel in de pan, schep goed om en laat zo’n 2 a 3 minuten zachtjes meebakken.

Schenk 1 lt water in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat zo’n 15-20 minuten pruttelen.

Gebruik de staafmixer om de tomaten en groenten tot een gladde soep te pureren. In dit recept heb ik niet eerst de tomaten ontveld. Wil je wel een gladde soep, dan kun je deze door de zeef halen.

Zet de pan met tomatensoep weer op het vuur en voeg hier de fijngesneden wortel, prei en kool aan toe. Ook kunnen de rundergehaktballetjes nu in de pan. Breng de soep weer zachtjes aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.

Breng de verse tomatensoep op smaak met peper, zout en verse peterselie. Serveer met een broodje. Deze hoeveelheid is voor ons gezin voldoende om 2x van te eten.

tomatensoep

Ga jij aan de slag met dit recept voor tomatensoep met verse tomaten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

Laat een bericht achter