Chinese tomatensoep

5

Eigenlijk vanaf dat de herfst officieel is gestart, begin ik weer met het maken van soep. Of nee, beginnen wé weer met het maken van soep. Want ook Simon draait er echt zijn hand niet voor om. Met het grootste gemak maken we pannen met 5 liter soep klaar, waarvan er dan zeker 3 porties in de vriezer verdwijnen. Toen ik laatst aan Senna vroeg welke soep ze graag wilde eten, antwoorde ze (weer!!) tomatensoep…. Als je uit elke pan van 5 liter soep 1 keer direct de avondmaaltijd eet en vervolgens nog 3 keer achter elkaar omdat we porties hebben ingevroren, ben ik na 4 keer tomatensoep wel een  beetje klaar met die soep en toe aan wat anders. Dus ik besloot om eens een andere versie te maken, Chinese tomatensoep! Net zo lekker, net zoveel tomaten, maar met een hele andere smaak.

Chinese tomatensoep

Kijk, of deze tomatensoep echt Chinees is, durf ik niet te zeggen… Er zal vast een heel traditioneel recept bestaan, maar daar ben ik niet naar op zoek gegaan. Ik heb gewoon mijn idee van Chinese tomatensoep gemaakt, dus vol met verse groenten, maar ook op smaak gebracht met kruiden en specerijen. In een Chinese tomatensoep moeten volgens mij zoet en zuur samenkomen, en dat proef je zeker in deze soep!

Senna vond de soep trouwens heerlijk, alleen had de taugé van haar niet zo gehoeven….Ik deed de taugé als laatste even in de soep, zodat deze iets zachter kon worden. Maar je kunt de taugé uiteraard ook apart serveren! Laat je trouwens niet tegenhouden door de lange lijst aan ingrediënten…. Zoals je weet, hou ik daar namelijk ook helemaal niet van. Maar als je een beetje smaak aan de soep wilt krijgen, moet je nou eenmaal wat smaakmakers toevoegen. Gelukkig zijn die wel allemaal zo puur mogelijk!

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Voor circa 1,5 liter soep:

  • 8 stevige tomaten
  • ½ winterpeen
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • ½ rode peper
  • 1 cm gember
  • 1 prei
  • 2 bosuitjes
  • 100 gr taugé
  • Klein bosje koriander
  • 250 gr kip drumsticks
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
  • ½ el appelcider azijn
  • 2 a 3 el honing
  • Peper
  • Zout
  • 1 el speltbloem
  • 1 bouilonblokje
  • 1,2 liter water
  • olie

Nodig: grote soeppan, extra kookpan, schuimspaan, staafmixer

Bereiden: Verhit in de grote soeppan wat olie en bak daarin de drumsticks rondom bruin. Voeg nu het water samen met 1 bouillonblokje toe en breng dit aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat ongeveer 30 minuten heel zachtjes pruttelen.

Zet een extra pan op het vuur met een flinke laag water. Breng aan de kook. Verwijder de kroontjes van 6 van de tomaten (de andere 2 houden we even apart) en snij ze aan de onderkant kruislings in. Als het water kookt, dompel je de tomaten voorzichtig onder in het warme water. Laat ze even meekoken totdat het schilletje begint los te laten. Giet de tomaten af en laat ze afkoelen, trek dan het schil van de tomaten af.

Snipper de ui en snij de winterpeen heel fijn. Verwijder de zaadjes van de peper en snij de peper in dunne reepjes. Maak de gember schoon en snij klein. Verwarm in de pan die je net gebruikt hebt om de tomaten te ontvellen een scheut olie en fruit de ui en winterpeen aan. Pers hier de knoflook boven uit en voeg ook de fijngesneden gember en het pepertje toe. Schep goed om, doe de tomatenpuree erbij en vul het lege blikje met water, voeg dit ook toe. Nog een eetlepel speltbloem erbij en dan circa 5 minuten bakken. Blijf omscheppen!

Schep met een schuimspaan de kipdrumsticks uit de bouillon en laat ze afkoelen. Schep nu het tomatenpuree-prutje in de bouillon en voeg ook de ontvelde tomaten toe. Laat ongeveer 3 minuten meekoken met de bouillon en draai dan het vuur uit. Gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken.

Was de prei en snij in ringen. Voeg deze toe aan de soep, samen met 3/4e van de taugé. Breng de soep nog voor 5 minuten aan de kook zodat deze groenten wat zachter kunnen worden. Breng de tomatensoep op smaak met de azijn, honing, peper en zout.

Pluk het kippenvlees van de drumsticks. Snij de bosui in fijne ringen, hak de koriander fijn en snij de overgebleven tomaten in kleine blokjes. Roer als laatste de kip, de koriander en de tomaten door de Chinese tomatensoep en verdeel over de kommen. Maak nog af met de bosui en taugé.

Chinese tomatensoep

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

5 reacties

  1. In het recept staat dat er een blikje tomatenpuree gebruikt wordt. Bij de benodigdheden staat dit echter niet vermeldt. Hoeveel tomatenpuree gebruik je doorgaans?
    Alvast bedankt!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.