MYF ontdekt: Looije Tomaten

8

Vandaag neem ik je weer mee mijn achtertuin in! Ik vind het altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken, vooral plekken die met eten te maken hebben! Ik woon in het Westland, tussen Den Haag en Rotterdam, en deze regio staat vol met bijzondere bedrijven op het gebied van groenten en fruit. Mijn achtertuin is letterlijk één grote voorraadschuur en er valt zoveel te ontdekken!  In deze nieuwe MYF ontdekt ga ik op bezoek bij Looije Tomaten, een mooi bedrijf in Naaldwijk, waar ik werd uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen.

Looije Tomaten is een familiebedrijf dat al in 1946 gestart is en waar Honingtomaten en Droomtomaten geteeld worden. Nou is het natuurlijk best een beetje bijzonder te noemen dat ik – als niet tomatenliefhebber – bij Looije Tomaten naar binnen stapte… Als reactie op MYF ontdekt Nature’s Pride kreeg ik de tip om zeker eens bij dit bedrijf te gaan kijken. En als echte healthy foodie word ik dan nieuwsgierig, dan móet ik ook zien wat zo bijzonder is aan Looije Tomaten! Ook al hou ik dus zelf niet van de tomaat.

Looije Tomaten

Bij binnenkomst werd ik gelukkig gelijk gerust gesteld. Niet iedereen die bij Looije Tomaten werkt is even gek op tomaten. Kijk, het is dus geen rare afwijking…. Maar of ik dan toch wel de Honingtomaat wilde proeven, want zélfs als je niet van tomaten houdt dan schijnt de Honingtomaat dus wél lekker te zijn. En ik moet zeggen, ik was blij verrast door de smaak van deze tomaat!

Bij Looije Tomaten wordt er bewust op smaak geteeld, en draait het niet om de productie van zoveel mogelijk kilo’s. Er worden 2 soorten tomaten geteeld, de kleine Honingtomaatjes en de grotere Droomtomaten. Deze specifieke rassen, en de manier waarop ze geteeld worden, maken dat het hele smaakvolle tomaten zijn. Smaak is zo belangrijk bij Looije Tomaten, dat voordat de tomaten verpakt worden, ze uitgebreid worden geproefd door interne en externe smaakexperts. Verpakking van de tomaten gebeurd intern op de locatie in Naaldwijk en vanaf hier gaan de tomaten naar groentespeciaalzaken en naar supermarkten.

Looije Tomaten

Ondanks dat het aantal kilo’s niet het belangrijkste is, gaat er toch maar liefst 6 miljoen kilo tomaten op jaarbasis de deur uit. De tomaten gaan niet alleen naar Nederland maar via de groothandel ook richting Duitsland, België, Noorwegen en Zweden. En dit jaar is Looije Tomaten ook present op de Taste of London, om de Engelse markt bekend te maken met de smaaktomaten.

Er wordt me zoveel over de tomaten verteld dat ik ook wel erg graag een kijkje in de kas wil nemen! Vroeger had ik zelf op zaterdagochtend een bijbaantje in de kas, maar in een tomatenkas was ik nog niet geweest. Het blijft mooi om te zien hoe de planten groeien, ze kunnen wel 14 meter lang worden. Omdat de kas natuurlijk geen 14 meter hoog is, worden de planten horizontaal geleid en groeit alleen het uiteinde van de plant – daar waar de tomaten aan groeien – omhoog.

Looije Tomaten

 

De kas in Naaldwijk is 7 hectare groot (dat zijn wel 14 voetbalvelden!) en dat betekent dus dat er héél veel tomatenplanten staan! Het Nederlandse klimaat is te koud en te vochtig om de tomaten zonder energie goed van kwaliteit te krijgen. Om de kas te verwarmen, wordt een warmtekrachtkoppeling (WKK) gebruikt, een milieuvriendelijke manier van verwarmen. Daarnaast maakt Looije Tomaten voornamelijk gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, insecten en hommels om de tomaten te laten groeien. Het bedrijf produceert nauwelijks afval, dit wordt namelijk weer ingezet als mest voor de planten.

Looije Tomaten

In het Westland wordt jaarlijks Kom in de Kas georganiseerd. Ik vind dit echt een hele leuke manier om aan mijn kinderen te laten zien waar ons eten vandaan komt. Maar ook voor volwassenen is het een mooie kennismaking met de Nederlandse tuinbouw. Dit jaar vindt Kom in de Kas plaats op 11 en 12 april en het pand van Looije Tomaten in Naaldwijk zal het startpunt zijn van de route die in het Westland georganiseerd is. Heb je dit weekend nog geen plannen, dan moet je zeker een kijkje gaan nemen! Er worden ook op andere plaatsen in het land leuke routes uitgezet.

Looije tomaten

Ik zei je toch; in het Westland gebeuren bijzondere dingen op het gebied van groenten en fruit! Wat een leuke kennismaking was dit weer, Looije Tomaten is een fris en innovatief bedrijf waar met veel passie mooie tomaten geteeld worden. Ik hou van dit soort bezoekjes, het maakt mij trots op mijn regio en het is ook nog eens hartstikke leerzaam! Ben of ken jij een bijzonder bedrijf in mijn regio waar ik zeker eens een kijkje zou moeten nemen? Tip me dan gerust of nodig me uit en ik kom graag langs!

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

8 reacties

 1. Hoi! Leuk om te lezen dat je bij Looye bent geweest. Ik werk bij Beekenkamp in de Maasdijk waar de tomatenplanten van Looye vandaan komen. Misschien vind je het wel leuk om daar meer te horen over de Tomtato. Een tomatenplant op een aardappelplant. Groetjes Yvonne

 2. Looije met heeel veel tomaten.
  Jammer dat ze niets uit de biologische grond komen, nog veel gezonder en voedzamer.
  Er gebeuren op biologisch gebied hele mooie en positieve dingen.
  Kijk eens op de website van Efibia
  Ga er eens langs voor een gezonde MYF blog

  • Mind Your Feed op

   Dank je wel voor de tip! In sommige (veel) gevallen is biologisch beter, maar ik probeer altijd rekening te houden met ieders achtergrond en portemonnee! Dat bedrijf klinkt goed, maar is een beetje uit de richting voor mij 🙂

 3. Wat leuk Reny zo’n binnenkijkje bij een mooi bedrijf. Ik ben dol op tomaten, je kunt daar zoveel mee doen en bovendien zijn ze heel gezond! De honingtomaatjes zijn heerlijk maar ook duur dus ik koop ze zelden maar als ik ze koop geniet ik er extra van, zo uit het vuistje.
  Bedankt weer voor het delen van dit positieve bericht.

 4. Ha Reny,

  Wat leuk, ik woon ook in het Westland, in Monster. Leuk om zo een collega in het gezonde eten te ontmoeten! 🙂

 5. Hallo Reny,

  Leuk dat je er geweest bent! voor mij nostalgie, ik heb er zelf nooit gewerkt maar familieleden van mij wel. Wel “vroeger” trouwens. De dozen met bijen komen denk ik bij Koppert uit Berkel en Rodenrijs vandaan. Ik heb daar een keer een rondleiding gehad, is ook zo’n heel mooi bedrijf. Ook zeker de moeite waard om eens binnen te kijken!

 6. Nico van de Wetering op

  Ik ben geboren in Maasdijk en heb in mijn jeugd vele jaren tomaten geplukt, toen nog met de mand en ramenwagen dat je nu niet meer voortestellen.
  Leuk te zien hoe het nu gaat.

  Nico van deWetering. Pannerden

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.