MYF ontdekt: Westland Peppers

1

Het is al weer even geleden dat ik je in mijn achtertuin liet meekijken…. Zonde natuurlijk, want er zijn nog zoveel mooie plekjes en bijzondere bedrijven te ontdekken!  En vooral de plekken en bedrijven die met food te maken hebben, daar kom ik graag over de vloer. Ik woon in het Westland, tussen Den Haag en Rotterdam, en deze regio staat vol met bijzondere bedrijven op het gebied van groenten en fruit. Mijn achtertuin is letterlijk één grote voorraadschuur en er valt zoveel te ontdekken!  In deze nieuwe MYF ontdekt ga ik op bezoek bij Westland Peppers, een bijzonder bedrijf in de Lier, waar ik werd uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen. Ga je mee?

 

Westland Peppers

Bron foto: Westland Peppers

Ik volg Westland Peppers al een tijdje via Twitter en het bedrijf fascineerde me… ik zag zulke mooie foto’s van bijzondere peppers voorbij komen! Ik dacht dat ik als Westlandse wel wat paprika’s gezien had, maar wat er bij Westland Peppers aan de planten hangt is van een hele andere categorie. Niet alleen de paprika die wij gewend zijn en veel gebruiken in onze gerechten, maar vooral heel erg veel verschillende peppers, puntpaprika’s, snackpaprika’s, sauzen en salsa’s. Ik vroeg of ik eens langs mocht komen om dit met eigen ogen te zien en voor ik het wist stond ik in de kas.

Of ik eerst een rondje wilde lopen, vroeg Pieter mij. Pieter is samen met zijn broers Henk en Dolf de drijvende kracht achter Westland Peppers. Hij nam mij mee langs paden vol met paprikaplanten en wist – ja logisch, maar ik vond het heel bijzonder – alle soorten die er in de kas stonden bij naam te noemen. En bijzonder soorten staan er, Westland Peppers teelt meer dan 25 soorten voor de verkoop en dat zijn voornamelijk peppers. Jalapeno’s, tomatillo’s, habanero’s, serrano peppers, en nog veel meer van die heerlijke zonnige namen, allemaal aan de plant bij Westland Peppers.

Westland Peppers

Bron foto: Westland Peppers

Al die verschillende peppers vinden hun weg naar supermarkten, maar zeker ook naar restaurants. Juist in restaurants weten de chefs de bijzondere peppers te waarderen en dus zijn er bijzondere relaties ogpebouwd met chefs all over the world. Gelukkig voor dit bedrijf is ook in Nederland de Mexicaanse keuken in opkomst, want dat is nog steeds de keuken waarin de peppers het meeste gebruikt worden. Verder volgt Westland Peppers de trends in Amerika, waar sowieso de Mexicaanse keuken al honderden keren zo populair is als bij ons.

Nieuwe soorten komen dan ook uit Mexico, maar ook uit Amerika, en deze worden door het Lierse bedrijf zelf opgekweekt. En het blijft niet alleen bij peppers, want ook bijzondere planten uit Mexico waarvan de bladeren zelf al bijzonder smaakvol zijn, worden met liefde door de broers groot gebracht. Bijvoorbeeld de plant Epazote die in Mexico in talloze gerechten wordt gebruikt. Ben je voor jouw Mexiaanse gerecht op zoek naar bijzondere smaakmakers? Neem dan zeker een kijkje in de shop van Westland Peppers, ze leveren namelijk ook aan particulieren!

Westland Peppers

Naast peppers worden er dus ook paprika’s, puntpaprika’s en snackpaprika’s geteeld. En die laatste kun je best al wel een geproefd hebben, want deze worden in shakers bij veel supermarkten verkocht, gelabeld met het merk Tommies. Mijn oudste dochter is er gek op en zij vond het dan ook maar wát leuk dat ik er een heleboel mee naar huis kreeg. Ik heb nog ruim een week haar lunchtrommel kunnen vullen met deze pakipaas (vertaling: paprika’s)! Met een eigen verpakkingsafdeling in huis levert Westland Peppers de paprika’s voor al hun afnemers op maat, in de gewenste verpakking en met het gewenste label.

Westland Peppers

Afval? Daar doen ze niet aan bij de gebroeders Boekestijn. Afval bestaat niet, alles wat er overblijft wordt verwerkt in sauzen en wat niet in de saus kan, dat gaat naar de koeien. De planten die niet meer gebruikt kunnen worden, worden gerecycled als compost. Kijk, daar hou ik van! Geen verspilling, want er wordt al zoveel verspild….

Natuurlijk vroeg ik Pieter ook naar de groenheid van het bedrijf. Want dat is uiteindelijk toch belangrijk voor de smaak én de voedingswaarde van een product. Bij Westland Peppers worden de planten op kokosgrond gezet, een natuurlijk product waarin planten kunnen groeien. Aan bestrijdingsmiddelen ontkom je bijna niet in de groenteteelt, maar de middelen die gebruikt worden, zijn biologisch en worden enkel ingezet wanneer dat echt nodig is. Westland Peppers levert aan Duitse bedrijven als Aldi en Lidl en deze supermarktketens hebben hele strenge eisen aan de manier waarop het product geteeld wordt. Pieter vindt het wel lastig om uitspraken te doen over hoe groen het bedrijf nu echt is, omdat er altijd wel weer een andere norm geldt en het eigenlijk nooit groen genoeg kan zijn. Ik stel hem volgens mij gerust door te zeggen dat ik het al heel fijn vind om te weten dat er niet te pas en te onpas met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten.

Westland Peppers

Bron foto: Westland Peppers

Oh echt, na mijn bezoek en fijne gesprek kon ik alleen nog maar trotser zijn op mijn regio. Ook bij Westland Peppers gebeuren er mooie dingen! Dit bedrijf werkt het jaar rond en levert dus ook het hele jaar rond de mooiste soorten peppers aan consumenten, supermarkten, groothandel en restaurants. Ik zei je toch, in het Westland gebeuren bijzondere dingen! Mijn bezoek was leuk en leerzaam en ik ben blij dat ik met dit mooie bedrijf kennis heb mogen maken!

Ben of ken jij een bijzonder bedrijf in mijn regio waar ik zeker eens een kijkje zou moeten nemen? Tip me dan gerust of nodig me uit en ik kom graag langs!

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.