X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Caponata

0
By Mind Your Feed on 6 september 2023 Diner

Caponata, een Italiaans gerecht van gestoofde groenten met aubergines in de hoofdrol. Zo’n klassiek recept uit de Italiaanse keuken met typische Mediterrane smaken, heerlijk als bijgerecht of als hapje voor bij de borrel. Dit is zo’n geweldig lekkere manier om aubergines te eten. Was je nog op zoek naar een makkelijk recept om eens met aubergine aan de slag te gaan, dan kan ik je deze caponata zeker aanraden!

Caponata is een bekende zoet-zure aubergine salade uit de Siciliaanse keuken. Je kunt deze aubergine stoof warm serveren, maar lauwwarm of koud met een stukje brood is het ook een heerlijk gerechtje. De aubergines hoeven niet lang te pruttelen en door smaakmakers als olijven, kappertjes en frisse zoete tomaten zet je een heerlijke salade op tafel. Die de dag erna alleen nog maar lekkerder is…. just saying!

Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Caponata

Caponata dus… nu we nog wat heerlijke nazomerdagen hebben, leek me dit een mooi moment om dit zonnige recept met je te delen. Want zomers en zonnig vind ik dit zeker, ideaal voor een Italiaanse bbq bijvoorbeeld. Maar ook als Italiaans bijgerecht kun je deze aubergine stoofschotel op tafel zetten. 

Dit gerecht heeft wel wat weg van de Italiaanse peperonata, een friszoete salade van gestoofde paprika. Ook zo’n klassieker uit de Italiaanse keuken, het recept kreeg ik ooit van mijn Italiaanse oma. En die kon koken hoor…. De aubergines in dit gerecht hoeven niet heel lang te stoven, ze zijn natuurlijk al redelijk zacht van zichzelf. Even zachtjes laten pruttelen in het vocht van de tomaten en de azijn en je weet niet wat je proeft!

Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Nou heeft de aubergine van zichzelf niet een hele uitgesproken smaak, maar dit gerecht zít wel boordevol heerlijke Italiaanse smaken. Door zoals in veel Italiaanse gerechten te starten met een kleine soffritto, een basis van uien en bleekselderij, maak je al een hele goede start. In dit van oorsprong Siciliaanse recept voeg je daar ook nog knoflook, olijven en kappertjes aan toe.  

En dan blijkt maar weer de magie van de Italiaanse keuken…. heel veel meer smaakmakers zijn namelijk niet nodig. Een beetje amore en even geduld doen de rest. Serveer deze caponata met stukjes ciabatta brood om lekker in de saus te dippen. Ik voegde ook nog bolletje mozzarella en verse basilicum toe, gewoon voor de lekker!

Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Meer aubergine recepten:

Het recept voor deze caponata geprobeerd en wil je meer aubergine recepten? Wist je dat je aubergines goed als vleesvervanger op tafel kunt zetten. Je kunt er allerlei kanten mee op, probeer bijvoorbeeld ook eens de volgende gerechten met aubergines:

  • Gegrilde aubergines met mozzarella en basilicum
  • Open lasagne met gegrilde aubergines
  • Aubergine pizza hapjes
  • Zoete aardappel lasagne met aubergine 
  • Italiaanse groenten uit de oven

Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Caponata

Traditioneel Italiaans recept voor gestoofde aubergine met tomaten en mozzarella. Lekker met vers brood.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Bijgerecht
Italiaans
Bijgerechten recepten, Groenten
Servings: 4

Nodig

  • Stoofpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 1 kilo aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 10 groene olijven
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 100 gram tomaten
  • 75 ml witte wijn azijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 50 ml water
  • 10 mini mozzarella bolletjes
  • verse basilicum
  • brood (naar keuze)
  • olie (om in te bakken)

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Maak de bleekselderij schoon en snij in fijne blokjes van 2 x 2 mm. Maak de knoflook schoon. Snij de olijven en kappertjes heel fijn.
  • Snij de aubergines in plakken van 1,5 cm en daarna in blokjes van 1,5 x 1,5 cm.
  • Snij de tomaatjes in fijne blokjes.
  • Verwarm een flinke scheut olie in een stoofpan met dikke bodem. Fruit hier de ui in aan en voeg dan de bleekselderij toe. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de olijven en kappertjes toe. Bak zo'n 5 minuten tot de ui glazig ziet.
  • Voeg dan de aubergine toe aan de pan en bak deze zo'n 5 minuten mee tot het meeste vocht eruit is gebakken en de aubergine zacht begint te worden.
  • Doe de tomaatjes in de stoofpan en laat zo'n 2 minuten meebakken.
  • Schenk de witte wijn azijn in de stoofpan en lepel een blikje tomatenpuree leeg. Voeg een schepje suiker toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat de caponata zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan nog 50 ml water toe en laat nog weer 10 minuten zachtjes stoven.
  • Serveer de caponata met wat verse basilicum, mozzarella bolletjes en lekker brood naar keuze.
Calorieën: 210kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 13g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 5g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Caponata recept, Italiaanse aubergine stoofschotel, gestoofde aubergine, stoofgerecht aubergine, Siciliaanse caponata

Ga jij aan de slag met dit recept voor pastasalade met kip en pesto? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

aubergine recepten bijgerechten groente recepten Italiaanse recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu makkelijke maaltijden #285
Next Article Weekmenu makkelijke maaltijden #286
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.