Oh wat is het ineens fris buiten, eindelijk is de winter écht begonnen… Afgelopen zondag was ik aan het eind van de middag even op het strand, en het was zo prachtig! Zo koud ook, maar omdat het wel heel zonnig was, was het heerlijk om buiten te zijn. Ik hou echt van dat soort mooie winterdagen, van die dagen waarop je neus rood wordt van de kou en je vingers gaan tintelen (okee, omdat ik dus vergeten was mijn handschoenen mee te nemen….). Van die dagen waarop je aan het einde van de middag bij de open haard kruipt, een lekker borrelplankje klaar zet en een glas rode wijn inschenkt. En dan een schaal vol comfort food de oven inschuift. Want zo kun je deze zoete aardappel lasagne rustig noemen!
Deze week focus ik mij op de avondmaaltijd, in het kader van project #backtonormal. Die avondmaaltijd is ook echt zo’n moment waarop ik vaak voor makkelijk, snel en bekend kies, en zéker wanneer ik het druk heb. Ik heb in de feestmaand heel wat makkelijke maaltijden op tafel gezet, of we zaten juist doordeweeks te genieten van een uitgebreide feestmaaltijd omdat ik die voor mijn blog gekookt had. Het was een maand van uitersten, en daarom ga ik deze week met het diner aan de slag. Ik wil weer wat nieuwe recepten op tafel zetten, die allemaal vol met groenten zitten, en weer even terug naar normaal eten. Volgende maand mag het allemaal wel weer wat losser van mij, maar deze maand is het dus Back To Normal!
Zoete aardappel lasagne
De zoete aardappel blijft een van mijn favorieten in de keuken en komt ook elke keer weer terug. Er staan inmiddels al heel wat recepten met deze groente op mijn blog en ik heb er nog niet genoeg van. Ik kies trouwens wel altijd voor de oranje variant, omdat ik die toch het lekkerst vind. Oh en ik heb nog zoveel inspiratie voor heerlijke winterse gerechten mét zoete aardappel, er komt dus nog meer lekkers aan. Vandaag deze zoete aardappel lasagne, die ik verder nog vulde met aubergine en spinazie, super lekker en ultiem comfort food! En nu ga ik genieten van deze koude dagen, van het prachtige zonnetje en van de mooie winterse landschappen die je met dit weer krijgt….

Nodig
- Bakplaat voor de oven
Ingrediënten
- 3 zoete aardappels (medium)
- 1 aubergine
- 1 ui
- 200 gram bladspinazie
- 1 rode paprika
- 4 teentjes knoflook
- 400 gram tomatenblokjes (in blik)
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 bol mozzarella
- snuf peper
- snuf zout
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepels oregano
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel cayennepeper
- olijfolie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was voorzichtig de aubergine en droog deze af. Snij in lange plakken, van ongeveer 1/2 cm dik. Bekleed de bakplaat met bakpapier, leg de plakken aubergine op de bakplaat. Maak een kruidenolie van 2 el olijfolie, 1 tl tijm, 1 tl oregano, wat peper en zout en 1 geperste teen knoflook. Smeer elke plak aubergine in met de olie en schuif de bakplaat voor 12 minuten de oven in. Draai de plakken halverwege even om. Haal de plakken uit de oven en zet ze even apart. De oven mag wel warm blijven…
- Schil de zoete aardappel en snij dunne plakken, zo’n 3 mm dik. Zet ze even apart.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Verwarm wat olie in de steelpan en fruit hier de ui zachtjes in aan. Pers 2 teentjes knoflook uit boven de pan en voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm, oregano, nootmuskaat, cayennepeper, en eventueel een snuf zout toe en laat deze saus ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig door.
- Snij ondertussen de paprika in kleine stukjes. Verwarm wat olie in de wokpan en bak hier de paprika in, tot deze zachter is geworden. Voeg nu de spinazie toe en pers nog een teentje knoflook erbij uit. Ja, ik hou van knoflook….! Laat de spinazie slinken en draai dan het vuur uit.
- Gebruik nog wat olie om de ovenschaal in te vetten. Het is nu tijd om de zoete aardappel lasagne te gaan opbouwen. Onderop komt een laag zoete aardappel, zorg dat de bodem bedekt is. Daarna een laag van de tomatensaus, dan een laag spinazie en dan een laag van aubergine. Nu ga je de laagjes herhalen, dus eerst zoete aardappel, dan weer tomatensaus, dan de spinazie en je sluit af met de aubergine.
- Snij de mozzarella in dunne plakken en beleg de zoete aardappel lasagne ermee. Zorg dat de hele bovenkant van de lasagne bedekt is. Schuif de schaal nu voor ongeveer 25 minuten de oven in. Prik even voorzichtig in de lasagne om te zien of de zoete aardappel gaar is.
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
8 reacties
Ik ben ook echt gek op zoete aardappel, deze lasagne ziet er echt heel echt goed uit!
Beste Reny, van harte bedankt voor al je recepten. Hier staan ze dikwijls op het menu.
Ik snap helaas niet waarom jullie in de winter aubergines, courgettes en tomaten eten. Wij wonen in Kroatië en we eten deze groeten in de zomer als we ze in de tuin kunnen plukken. Nu is er een overvloed aan wintergroenten.
Griet
Dankjewel weer voor dit heerlijke recept.
Ik kan geen genoeg krijgen van de zoete aardappelrecepten , dus ik kijk uit naar de andere recepten die nog volgen.
De oranje vind ik ook het lekkerst.
Dit recept ga ik morgen op tafel zetten.
Ik heb er nu al zin in.
Ziet er lekker uit, ga ik vast en zeker een keertje proberen.
groetjes Linda
Het ruikt heerlijk, hij staat nu in de oven. Had wel een overvloed aan zoete aardappels (misschien omdat ik de twee grootste uit had gezocht!! Haha). Ben erg benieuwd naar het eindresultaat!
vanavond deze ovenschotel gemaakt. helaas was na 40 min de zoete aardappel nog steeds niet zacht. Verder was het heerlijk!
Deze ovenschotel is heerlijk maar de zoete aardappel is na 25 minuten echt niet gaar! Na 40 minuten op 180 gr. was dat nog niet zo. Gelukkig heb ik een combioven en heb ik de schotel nog 10 minuten op 180 gr met 350 Watt kunnen bakken. Heb jij de zoete aardappel misschien voorgekookt Reny?
Helaas, ook bij ons, rauwe aardappels.. verder lekker recept