Courgette preisoep

7

Een van de makkelijkste gerechten om zonder pakjes of zakjes klaar te maken is soep. Soep heeft echt geen pakje of zakje nodig! Het enige dat wel handig is, is een bouillonblokje… En strikt genomen past dat natuurlijk niet bij mijn betoog van gisteren om alle pakjes en zakjes te laten staan! Maar weet je, naast zo puur en echt mogelijk koken, kies ik dus toch af en toe voor gemak en haalbaarheid. Want om eerlijk te zijn vind ik het zelf maken van bouillon soms nog best wel wat gedoe, zeker als ik snel een pan soep op tafel wil zetten. Wat goede soep ook nodig heeft, is heel veel groenten. Het liefst gebruik ik enkel groenten en wat water en kruiden om een heerlijke soep te maken. Deze courgette preisoep is een goed voorbeeld van een snelle, makkelijke soep zonder pakjes of zakjes.

Bij mij zijn de bouillonblokjes dus op het lijstje van compromissen terecht gekomen; ik ben er zelf akkoord mee dat ik ze gebruik. Maar dan wel goéde bouillonblokjes, dus zonder extra zout, zonder smaakversterkers, liefst zonder suikers, zonder conserveringsmiddelen… Het is even zoeken, maar ze bestaan wel! Ik haal mijn bouillonblokjes bij de natuurwinkel, want in de gewone supermarkt heb ik ze nog niet gevonden. Wanneer je wilt koken zonder pakjes en zakjes, dan moet je het jezelf ook weer niet al te moeilijk maken. Soms kies je voor gemak, maar zorg er dan wel altijd voor dat je goede gemaksproducten gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld ook zakjes kruidenmixen die echt alleen maar uit pure ingrediënten bestaan, so who are you kidding als je die niet eens uit je voorraadkast tovert als je het echt te druk hebt om een maaltijd op tafel te zetten?

Maak dus een compromissenlijstje, kijk wat haalbaar is voor jou. Ben je de hele dag thuis en heb je alle tijd van de wereld om te koken? Dan maak je natuurlijk alles zelf! Ben je alleen in het weekend thuis, probeer dan een moment te maken waarop je al wat voorbereidingen treft voor de komende week. Zo gaat het je echt lukken om zonder pakjes, zakjes en andere gemaksproducten te koken!

Courgette preisoep

Goed, de courgette soep dus. Het recept lees je hieronder, maar wil je nog meer inspiratie voor soep met courgette? Kijk dan ook even bij Suzanne, die bij toeval ook precies vandaag een recept voor courgette soep op haar blog heeft staan….! Great minds… grapten wij al tegen elkaar!

Courgette preisoep

Voor 4 personen:

  • 1 1/2 courgette
  • 2 prei
  • 1 broccolisteel *
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lt water
  • 1 bouillonblokje
  • peper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl nootmuskaat
  • mespunt komijn
  • 50 ml plantaardige room
  • (kokos)olie om in te bakken

* voor dit gerecht gebruik je de steel van de broccoli. De roosjes gebruik je bijvoorbeeld voor deze broccolitaartjes, of in een ovenschotel.

Nodig: grote soeppan, staafmixer

Bereiden: Schil de ui en maak de knoflook schoon. Was de courgette, snij de uiteinden eraf en snij de courgette in plakken van circa 1 cm. Verwijder het buitenste blad van de prei en snij de prei in ringen. Was de prei in een vergiet met wat water om het zand eruit te krijgen. Snij van de broccolisteel de harde onderkant eraf en snij de steel in plakken van 1/2 cm.

Snipper de ui, doe wat olie in de pan en fruit de ui totdat deze glazig ziet. Pers de knoflook erbij uit en schep even goed om. Voeg nu de gesneden groenten toe en laat even zachtjes stoven. Voeg het water, het bouillonblokje en de kruiden toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken, totdat de groenten gaar zijn (prik in de broccolisteel om te controleren). Zet het vuur uit.

Wanneer de groenten zacht geworden zijn, gebruik je de staafmixer om een gladde soep te maken. Voeg nu de plantaardige room toe en zet het vuur nog even aan. Meng de room door de soep en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.

Deze courgette preisoep is lekker met de havermoutcrackers of een vers broodje!

Courgette preisoep

Ga je aan de slag met dit recept voor courgette preisoep? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

7 reacties

  1. Ik kook regelmatig bouillon en vries dat dan in. Zo heb ik altijd gezonde bouillon in huis die ook nog eens lekkerder smaakt. Afgelopen weekend maakte ik champignonsoep, maar had geen bouillonblokjes. Toen dacht ik aan m’n kippenbouillon in de vriezer… en de champignonsoep was nog nooit zó lekker! Dat is meteen een blijvertje.
    Maar soms moet je inderdaad ook gewoon voor makkelijk gaan.
    Alleen heb ik nog geen écht goede bouillonblokjes gevonden, er zit altijd nog palmvet in en dat lijkt me niet zo gezond. Welk merk gebruik jij?

    • Mind Your Feed op

      Volgens mij heb ik nog geen bouillonblokje gezien waar ik het 100% mee eens ben… Maar dat is het compromis. Ik gebruik vaak van Healthy Planet en ik kreeg van Sanne de tip voor kruidenblokjes.

      • Bedankt dat je even geantwoord hebt. Tja, voor de snelle variant houden we het dan maar bij iets minder gezond maar wel praktisch. Healthy Planet ken ik nog niet, eens kijken of ze die hier bij de Natuurwinkel ook hebben.

  2. Dat is leuk! Ik heb de afgelopen dagen een krachtige pure runderbouillon getrokken (ja, het heeft wel wat tijd nodig) en bedacht vanmiddag in de winkel dat ik een romige preisoep zou gaan maken.
    Eenmaal thuis vond ik ook nog een ‘vergeten’ courgette. Even googlen op ‘prei-courgette-soep’ en ik kom uit op jouw site.
    Laat ik nou ook nog een broccoliesteel in de koeling hebben liggen. En ui en knoflook heb ik altijd wel in huis.
    Dus ik heb “jouw” soepje gemaakt. Niet met ál de door jou vermelde kruiden en met dierlijk room.
    Lekker hoor! Viel goed in de smaak en komt zeker vaker op tafel …

    Ik maak regelmatig een krachtige pure bouillon, opzettelijk te veel voor één maaltijd, zodat ik minstens twee porties in kan vriezen. Zo heb ik altijd een gezonde bouillon op voorraad!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.