Oosterse groenteschotel met kip en rijst. Goed, dat was wel duidelijk… Afgelopen dinsdag deelde ik op mijn Facebookpagina een foto met de vraag of jullie ook interesse hebben in recepten voor gewone, alledaagse maaltijden. En de reacties? Overweldigend! Jullie zeiden massaal ja – en eerlijk is eerlijk, ook mijn doordeweekse gerechten zijn meestal lekker simpel, snel én natuurlijk zonder pakjes en zakjes.
Dus vandaag deel ik een van mijn favoriete snelle recepten: een Oosterse groenteschotel met kip en rijst. Makkelijk, voedzaam, vol verse Oosterse groenten en met een heerlijke saus op basis van kokosmelk, vissaus en een beetje honing. Dit is nou echt zo’n gerecht dat perfect is op drukke dagen – het staat in een half uurtje op tafel en valt altijd in de smaak.
Oosterse groenten uit de wok
Pakjes en zakjes gebruik ik dus echt nooit. In plaats daarvan kook ik met verse ingrediënten, gedroogde kruiden en smaakmakers zoals knoflook, gember en rode peper. Met een flesje vissaus of sojasaus erbij maak je al snel een lekkere Oosterse basis. Zo krijgt deze groenteschotel nét dat beetje extra pit, maar zonder dat het ingewikkeld wordt.
Deze groenteschotel met kip maak ik trouwens vaak als ik snel iets gezonds wil koken. Je kunt eindeloos variëren met de groenten – denk aan paprika, prei, bleekselderij of peultjes. Wat je nog in huis hebt, kan erin. De combinatie met rijst (of rijst + quinoa) maakt het een complete, lichte maaltijd.
Makkelijk rijst met kip recept
Mijn belangrijkste voorwaarde voor doordeweeks koken? Binnen 30 minuten klaar zijn, inclusief snijwerk. En dat lukt met dit rijst met kip recept moeiteloos. De kip marineer je kort met vissaus, knoflook en specerijen, dan bak je alles kort aan, en de kokosmelk zorgt voor een romige saus die alles bij elkaar brengt.
Dit soort recepten vragen niet veel van je, maar geven wel die voldoening van een zelfgemaakte maaltijd. En: perfect om mee te nemen voor lunch de volgende dag! Oh, en ik deelde al eens het recept voor pasta met Italiaanse tomatensaus en pasta carbonara, ook allebei toppers in een drukke avondspits!
Laat je trouwens niet afschrikken door de ingrediëntenlijst! Meestal moet ik ook niets hebben van die ellenlange opsommingen, maar ik beloof je: dit valt echt mee! En met een beetje mazzel heb je het meeste gewoon al in huis!
Meer makkelijke recepten met kip en rijst
Heb je de smaak te pakken? Dan heb ik nog meer snelle en gezonde recepten met kip en rijst voor je klaarstaan! Denk aan kip teriyaki met rijst, kip kerrie rijst salade met ananas of Thaise kip met rijst en zoetzure groenten. Kijk zeker ook even bij mijn overzicht met 10x kip en rijst recepten voor meer inspiratie.

Ingrediënten
Voor de kip:
- 300 gram kipfilet
- 1 teen knoflook
- 1 cm gember
- 2 el olie
- 2 el vissaus
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijn
Groenten
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 prei
- 2 rode uien
- 4 stengels bleekselderij
- 1 komkommer
Verder:
- 200 gram rijst (volkoren/zilvervlies)
- 150 ml kokosmelk
- 2 el honing
- 2 el vissaus
- 1 el citroensap
- peper
- verse peterselie
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Snij de kip in stukjes en doe in een schaaltje. Schenk hier de olie en de vissaus bij en voeg de droge kruiden toe. Pers de knoflook, rasp de gember en voeg toe aan de kipfilet. Goed omscheppen en even laten staan.
- Zet een pan met water op voor de rijst.
- Snij de groenten: paprika's, uien, bleekselderij, mag allemaal in reepjes of blokjes, wat je wilt. De prei in ringen snijden en even wassen onder de kraan om het zand weg te spoelen. De komkommer is straks pas aan de beurt, die eten we koud.
- Verhit wat olie in de pan en voeg de kip hierbij. Bak de kip rondom mooi bruin en laat nog heel even in de pan om te garen. Was het schaaltje waar de kip in zat even af met wat lauwwarm water en een mild sopje. Schep de kip uit de pan, in je net schone schaaltje. Voeg eventueel nog wat olie toe en voeg nu de groenten toe aan de (zelfde) pan. Schep goed om en laat zachtjes fruiten.
- Kookt het water van de rijst, dan doe je de rijst in de pan. Roer af en toe even door.
- Schep nu de kip weer bij de groenten. Voeg de kokosmelk, de vissaus, citroensap, honing en wat peper toe en meng met de groenten en kip. Laat zachtjes tegen de kook aan komen, maar de saus hoeft niet te koken. Knip alvast wat verse peterselie. Maak de komkommer schoon en snij in plakken.
- Giet de rijst af, en meng met de groenteschotel. Schep alles goed door en voeg als laatste nog wat peterselie toe. Je kunt ook koriander gebruiken, maar dat is hier in huis niet zo favoriet.Timer? Ik zeg je dat dit binnen het half uur op tafel staat! Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Oosterse groenteschotel met kip en rijst? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
5 reacties
Het is een heerlijk recept, maar ik heb er toch echt wel 3 kwartier tot een uur voor nodig met al dat snijden
Heb het gisteren gemaakt, het was heerlijk! 🙂
Heerlijk recept. Goede beschrijving. Ga het zeker nog een keer maken.
het was heel lekker, maar wat kan ik het beste in plaats van bleekselderij gebruiken, vinden ze hier niet lekker
Eerst het water koken en de rijst opzetten. Intussen kun je rest doen. Anders sta je op je rijst te wachten.