Italiaanse pastasaus – ragu

7

Zelf écht Italiaans koken, dat is makkelijker dan je denkt! De Italiaanse keuken is een hele pure, eigenlijk bijna eenvoudige, keuken, met veel pure ingredienten met een krachtige smaak. Italiaans koken hoeft zeker niet niet met een pakje uit de supermarkt te gebeuren, maar ik snap dat je niet weet hoe je precies zo’n heerlijke Italiaanse pastasaus op tafel zet. Vandaar dat ik graag mijn recept voor deze traditionele saus deel. In Italie noemen ze deze saus ragù , een echte klassieker.

De sleutel tot het maken van lekkere Italiaanse gerechten is het gebruiken van de juist ingredienten, het toevoegen van een flinke portie liefde en het kiezen van de juiste kruiden. Om met dat eerste te beginnen; kies de ingredienten het liefst zo puur mogelijk, dus vanuit een biologische supermarkt of van de markt. Ga in elk geval niet voor de goedkoopste soort. Voor vlees betekent dit namelijk vaak dat er geknoeid is met water en allerlei toevoegingen. Het tweede, de liefde, heb je nodig om het geduld op te brengen om echt lekker te gaan eten straks. Het maken van goede Italiaanse gerechten kan nog wel eens tijd kosten aangezien sauzen soms lang moeten koken of vlees lang moet stoven. Het laatste ingredient tot succes is de keuze van de kruiden. Voor sommige gerechten staan de kruiden al ‘vast’ door traditionele receptuur, bij anderen gerechten kun je zelf aan de slag om er je Italiaanse twist aan te geven.

Als je zorgt dat je de volgende kruiden standaard in huis hebt, kan geen Italiaans gerecht meer mislukken:

  • Laurier
  • Basilicum
  • Dragon
  • Jeneverbes
  • Oregano
  • Peterselie
  • Salie
  • Rozemarijn
  • Tijm

pasta al raguRecept traditionele Italiaanse pastasaus:

  • 500 ml passata di pommodoro (grote flessen tomatensaus, in de supermarkt te koop)
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 2 kleine uien
  • 250 gr. biologisch rundergehakt
  • 250 gr. biologische varkenssaucijzen
  • 100 ml droge witte wijn
  • laurierblad
  • jeneverbessen
  • olijfolie

Bereiden: Snij de winterpeen, bleekselderij en uien in hele kleine blokjes. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe er wat olie in. Bak de groenten aan totdat ze glazig zien. Haal het velletje van de saucijzen af en brokkel het vlees in de pan. Schep om en voeg daarna het gehakt er bij. Blijf omscheppen totdat je ziet dat het vlees gaar is. Voeg de witte wijn bij en laat even zachtjes koken. Voeg daarna de passata bij, laurier en jeneverbessen. Voeg nog een beetje extra water toe en laat zeker 2 uur koken. Eet smakelijk!

Tip: kies voor volkorenpasta of speltpasta

Tip: deze pan met saus is genoeg voor meerdere porties. Je kunt de saus gemakkelijk invriezen, gebruik daar een diepvrieszak voor.

Ga je aan de slag met dit recept voor echte Italiaanse pastasaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

7 reacties

    • Mind Your Feed op

      Omdat dit is hoe ik het van oma heb geleerd, en dat recept deel ik hier! De tomatensaus uit fles is trouwens puur tomaat, niets anders!

  1. Heerlijk!!!

    Elke keer als onze kleindochters komen eten is het een wederkerige discussie: Patat- pannenkoeken of poffertjes???

    Vandaag maakt oma een nieuwe P: de heerlijke Italiaanse Pasta, Dank je !!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.