Ja hoor, ook hier gebeurt het wel eens dat ik dus echt van tevoren nog geen idee heb wat we gaan eten… Dat ik ineens in een soort van blinde paniek om 5 uur ‘s middags kastjes ga opentrekken om te zien wat we eigenlijk in huis hebben… En dan draait mijn hoofd op volle toeren, wat kan ik hiermee maken?… Yes, zo gaat dat er zelfs bij mij wel eens aan toe! Het is dan ideaal om nog wat bladerdeeg in de vriezer te hebben, want daar kan ik altijd wel mee uit de voeten. Zo maakte ik laatst deze plaattaart met rode biet en geitenkaas ook als last minute maaltijd, en ik vond het eigenlijk wel geslaagd…
Ik doe niet aan restjes weggooien en mijn voorraadkast is denk ik wel meer dan gemiddeld gevuld…. Dat is mijn redding als ik de hele dag te druk ben geweest om over het avondeten na te denken… Klinkt gek misschien, maar op de dagen dat ik me bezig hou met ontbijtjes, lunches, zoete en hartige snacks, dan kan het gebeuren dat ik aan het einde van de dag héél veel gekookt en gebakken heb, maar dat we eigenlijk niets te eten hebben. Of nou ja, wel te eten hebben, maar niet avondeten waardig…. Ik zou het zelf misschien nog niet eens zo erg vinden, maar ik wilde Simon maar geen havermout smoothie bowl als diner voorschotelen…
En daarom heb ik dus altijd bladerdeeg in de vriezer liggen. Want een plaattaart is dan zo gemaakt! Ik heb wat restjes uit de koelkast verzameld, waarvan ik het vermoeden had dat ze wel lekker zouden matchen, en dat is ook bij mijn soms een pure gok. Maar rode biet in combinatie met geitenkaas is áltijd goed, en nog wat extra groenten op de taart is alleen maar beter! Deze plaattaart met rode biet schuif je binnen 10 minuten de oven in, en dat is zeker voor drukke doordeweekse dagen wel erg fijn!
Plaattaart met rode biet en geitenkaas
- 6 plakken volkoren bladerdeeg
- 2 rode bieten (voorgekookt)
- 100 gr geitenkaas
- 8 kastanje champignons
- 100 gr boerenkool
- 50 ml kwark
- 2 el za’atar (kruidenmengsel) of tijm + oregano
- peper
- zout
- balsamico azijn
- 1 ei
Nodig: bakplaat, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de velletjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ongeveer 5 minuten ontdooien. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Leg de plakjes bladerdeeg op de beklede bakplaat, 3 in de lengte en 2 in de breedte. Leg het bladerdeeg op de randjes iets over elkaar heen en druk ze goed aan. Vouw de buitenste randen ongeveer 1/2 cm naar binnen toe, zodat je straks een mooie korst bij de plaattaart met rode biet krijgt. Prik met een vork nu over de hele bodem van de taart gaatjes.
Meng de kwark met de za’atar en wat peper en zout. Heb je geen za’atar in de kast, geen nood! Je maakt eenvoudig een zelfde smaak door wat tijd en oregano door de kwark te mengen. Smeer de bodem van de plaattaart (dus niet de buitenste randjes) in met de kwark. Ik gebruikte hier gewoon een mes voor, maar de bolle kant van een lepel of een klein kwastje werkt ook prima. Het hoeft niet heel netjes, als er stukjes niet bedekt zijn is dat geen probleem.
Snij de bietjes in dunne plakken, gebruik hier eventueel een kaasschaaf of mandoline voor. Maar met een scherp mes lukt het ook prima! Leg de rode biet op de kwark. Snij de champignons in plakken en leg deze tussen de bietjes en brokkel nu de geitenkaas over de plaattaart.
Kluts een eitje en smeer de randen van de taart in met het ei mengsel. Schuif de plaattaart met rode biet voor 25 minuten de oven in. Na 25 minuten mag de taart er even uit, want de boerenkool mag er nog over heen. Verdeel de boerenkool en schuif de taart dan nog 5 minuten in de warme oven. Haal de taart uit de oven en sprenkel als laatste de balsamicoazijn over de taart. Enjoy!
Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
5 reacties
Oh heerlijk, ik ben echt dól op plaattaarten. Deze variant lijkt me ook echt ontzettend lekker!
Dit lijkt me super lekker! Ik heb dus eigenlijk nooit bladerdeeg in huis. Idee om dat eens aan te schaffen voor die momenten dat je inspiratieloos bent 😉 Met gegrilde groentes vind ik ook zo lekker.
waar blijft dan de balsamico azijn? doe je dat op het laatst?
Is het bladerdeeg ook te vervangen door bijv. filodeeg?
Of zou je zelf een deeg kunnen maken van een bepaalde groente?
Daar ben ik namelijk heel nieuwsgierig naar ..
Groetjes,
Robin Seuren
Hallo,
Mijn man lust geen champignons, wat kan ik nemen daar voor in de plaats?
Groetjes, Atty Eissens