Pompoenpuree met verse tijm

0

Pompoenpuree. Zeg je herfst, dan zeg je natuurlijk pompoen en daar kun je zoveel lekkere pompoen recepten mee klaar maken. Vandaag een recept voor zelfgemaakte puree van pompoen. Lekker als hartig bijgerecht of om bijvoorbeeld een pompoencake mee te bakken. Zelf pompoenpuree maken is echt heel eenvoudig en lekker, je proeft gewoon de herfst op je bord! 

Pompoen, je kunt er zoveel kanten mee op! In zowel hartige als zoete recepten is het een fijn ingrediënt door de toch redelijk neutrale maar wel typische pompoensmaak. Ik maak er vandaag een hartige puree mee, als bijgerecht voor een heerlijke stoofschotel bijvoorbeeld. Maar ook bij een mooi stukje vis zou deze pompoen puree met tijm en knoflook heerlijk smaken. Het klaar maken is echt erg makkelijk, je hebt er alleen wel even tijd voor nodig!

pompoenpuree, pompoen puree, pompoenpuree recept, kruiden

Pompoenpuree recept

Pompoen puree maken kan op twee manieren. Ik laat je vandaag zien hoe ik mijn pompoenpuree graag klaar maak als ik het op de hartige manier wil klaar maken. Voor dit recept rooster ik de pompoen dan in de oven, daardoor wordt de pompoen smaak nóg intenser. En ik voeg er alvast wat smaakmakers en kruiden aan toe, zodat die lekker in kunnen trekken. 

Voor het klaar maken van pompoen puree in de oven hoef je de pompoen trouwens niet eerst te schillen! Zeker de schil van de ronde oranje pompoen (de hokkaido pompoen) kun je goed eten, deze wordt namelijk helemaal zacht. Ook wanneer je de puree op de andere bereidingswijze klaar maakt, hoef je deze niet eerst te schillen!

pompoenpuree, pompoen puree, pompoenpuree recept, kruiden

Pompoen koken in de pan kan ook wanneer je pompoen puree wilt maken. Eigenlijk is dat sneller en vooral ook ideaal als je de puree nodig hebt voor een zoet recept. Je kunt de puree in water koken, daarna pureren en nog wat verwarmende kruiden als kaneel of speculaas toevoegen. Of je geeft een extra smaaksensatie door er Chinese 5 spices kruidenmix aan toe te voegen, deze bestaat uit peper, venkel, steranijs, kruidnagel en kaneel. 

En daarna – dus nadat je de pompoen puree hebt klaar gemaakt – is het heerlijk om te verwerken in bijvoorbeeld een pompoen brownie cake, in pompoen pannenkoekjes of in een pompoen smoothie ontbijt bowl met muesli en vijgen

pompoenpuree, pompoen puree, pompoenpuree recept, kruiden

Groente puree recepten

Maar zoals gezegd, de puree van pompoen kan ook als hartige variant worden geserveerd als bijgerecht. Ik hou er wel van om andere groenten dan de standaard aardappel te gebruiken om puree van te maken. Al vind ik mijn standaard aardappelpuree uit de oven met tijm en knoflook ook echt wel te gek hoor!

Maar variatie is altijd fijn en zo maakte ik al heel wat puree recepten klaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van een romige bloemkoolpuree met geroosterde hazelnoten? Of een knolselderij puree uit de oven. Ook deze wortelpuree is heerlijk als bijgerecht. En nu dus een versie met pompoen! 

pompoenpuree, pompoen puree, pompoenpuree recept, kruiden

Pompoenpuree als bijgerecht

Pompoen puree op de hartige manier klaar gemaakt kost even wat tijd, maar de oven doet het meeste werk. Deze pompoenpuree met tijm en knoflook smaakt bijvoorbeeld erg goed bij:

Deze puree kun je afgedekt in de koelkast een dag of 3 bewaren. Je kunt de puree dus al van tevoren klaar maken, handig om te weten nu de feestdagen eraan komen! Ook is de puree goed in te vriezen, dan zou je deze zo’n 3 maanden kunnen bewaren!

pompoenpuree, pompoen puree, pompoenpuree recept, kruiden

Pompoen puree

Makkelijk recept om zelf pompoenpuree te maken van geroosterde pompoen uit de oven.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Bijgerecht
Nederlands
Bijgerechten recepten, Groenten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 800 gram pompoen
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • scheut olijfolie
  • 20 gram boter
  • scheutje melk
  • snuf peper
  • snuf zout

Bereiden

  • Gebruik een scherp mes om de pompoen in parten te snijden. Verwijder de pompoenpitten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier. Spreid hier de parten pompoen over uit. Schenk een flinke scheut olie over de pompoen en hussel even door.
  • Leg dat takjes tijm samen met de teentjes knoflook tussen de pompoen en bestrooi met peper en een snuf (grof) zout.
  • Schuif het rooster met pompoen zo'n 35 minuten in de warme oven. Prik even met een vork in het vruchtvlees om te controleren of de pompoen gaar is.
  • Haal het rooster met pompoen uit de oven. Wil je de pompoen schillen dan kun je nu eenvoudig de schil verwijderen. Dit hoeft echter niet, je kunt de schil eten!
  • Doe de pompoen in een schaal en gebruik de staafmixer om een gladde puree te maken. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en roer tot een fluweelzachte puree. Voeg naar smaak een snuf zout en peper toe!
Calorieën: 89kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 2g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 3g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

pompoenpuree, pompoen puree, pompoenpuree recept, kruiden

Ga jij aan de slag met dit recept voor pompoen puree? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.