X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta.

Risi e bisi

0
By Mind Your Feed on 7 maart 2024 Diner

Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta. Dit is wel weer ultiem comfort food hoor! Met dit recept voor de originele risi e bisi tover je zo het Italiaanse zonnetje op tafel. 

Deze risi e bisi is een heerlijk gerecht voor de lente…  Het houdt een beetje het midden tussen een stevige soep en een romige risotto en dit gerecht brengt vooral het voorjaar in huis. Zachte rijst met nog net een beetje bite, frisse jonge doperwten en een kleine ziltige touch van de pancetta. Natuurlijk maak je deze klassieker uit de Italiaanse keuken af met lekker wat Parmezaanse kaas!

Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta.

Risi e bisi

Risi e bisi… dat betekent zoveel als rijst en doperwten… En dat is ook precies de makkelijke basis van dit originele Italiaanse recept. Als je wel eens in de buurt van Venetië bent geweest, dan heb je dit vast wel eens op de kaart zien staan. Dit is weer echt zo’n klassieker uit de Italiaanse keuken, en zoals je weet ben ik daar gek op!

Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers en dat geldt ook zeker voor deze risi e bisi. Origineel is dit recept eigenlijk net geen risotto en net geen soep, maar ik heb besloten er wel een risotto van te maken. Lekker romig, met knapperige pancetta en uiteraard lekker veel Parmezaan. 

Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta.

Risotto met doperwten

Nu we langzaam richting het voorjaar gaan, begin ik weer wat te fantaseren over lichtere gerechten… We zeggen de stoofschotels en curry’s weer even gedag en ik ga me richten op frisse voorjaarsrecepten. Daar past een risotto met doperwten wat mij betreft helemaal bij. Risotto kan het hele jaar door wat mij betreft. 

Deze makkelijke rijst met doperwten zet je ook weer binnen mum van tijd op tafel. Risotto maken is ook helemaal niet moeilijk, de rijst heel alleen wel wat liefde en aandacht nodig. Wanneer je op het juiste moment begint met het toevoegen van de bouillon, zul je een heerlijk zachte rijstkorrel krijgen. In het recept lees je mijn instructies!

Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta.

Meer risotto recepten:

Krijg je net als ik niet genoeg van lekkere risotto recepten. Dan weet ik zeker dat je na dit recept voor risi e bisi meer wilt proeven. Ga dan zeker eens aan de slag met de volgende gerechten:

  • Tomaten risotto met Parmezaanse kaas
  • Risotto alla Milanese met krokante spek
  • Risotto met spinazie en gerookte kip
  • Risotto met asperges en gerookte zalm
  • Risotto met kip en champignons

Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta.

Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta.

Risi e bisi

Makkelijk recept voor klassieke risotto met doperwten en pancetta.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 30 minuten minuten
Hoofdgerecht
Italiaans
Risotto recept
Servings: 4

Nodig

  • Soeppan
  • Hapjespan
  • Maatbeker
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 300 gram risotto rijst (Arborio rijstkorrel)
  • 400 gram doperwten (diepvries)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram pancetta (of ontbijtspek)
  • 1 ½ liter groentebouillon
  • 50 ml witte wijn
  • 25 gram boter
  • Parmezaanse kaas
  • olie om in te bakken

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
  • Maak de groentebouillon klaar, zorg dat deze warm is maar niet kookt.
  • Doe 150 gram doperwten in een hoge maatbeker en schenk hier wat bouillon bij, net genoeg zodat de doperwten 'onder water' staan. Laat even staan.
  • Snij de pancetta in reepjes en verwarm de hapjespan op het vuur. Voeg de pancetta toe aan de pan en bak uit.
  • Voeg eventueel een scheutje olie toe aan de pan met pancetta en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg dan de rijst toe.
  • Bak de rijst zo'n 3 minuten mee, let goed op de korrel, wanneer er een wit puntje zichtbaar wordt, betekent dit dat de rijst klaar is om vocht op te nemen, dan blus je de rijst af met witte wijn. 
  • Laat een minuut of 2 pruttelen en begin dan met het toevoegen van de bouillon. Schep steeds net zoveel bouillon in de pan dat de rijst 'onder water' staat.
  • Giet de doperwten in de maatbeker af maar vang de bouillon op. Schep nu 1 a 2 eetlepels bouillon terug in de beker, voeg een eetlepel Parmezaanse kaas toe en blend met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Wanneer de risotto rijst bijna gaar is, voeg je ook de diepvries doperwten toe aan de pan.
  • Is de rijstkorrel beetgaar dan mag je het vuur uitdraaien. Voeg direct een klontje boter toe en roer deze door de risotto.
  • Hak de peterselie fijn en schep deze samen met de doperwtenpuree door de risotto.
  • Serveer deze risi e bisi met lekker veel Parmezaanse kaas naar smaak.
Calorieën: 539kcal | Koolhydraten: 82g | Eiwit: 14g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 7g | Vezels: 8g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta.

Ga jij aan de slag met dit recept voor risi e bisi? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

Italiaanse recepten rijst recepten risotto recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePaprikasoep
Next Article Weekmenu makkelijke maaltijden #11 – 2024
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.