Op zonnige dagen steek ik graag de barbecue aan en eet ik het liefst buiten. Deze zomer deel ik dan ook volop nieuwe BBQ recepten op mijn blog – eerder kon je al mijn favoriete kipsaté marinade vinden en een frisse watermeloen salade voor erbij. Vandaag voeg ik daar een nieuwe topper aan toe: zoete aardappel van de BBQ. Geroosterde zoete aardappel wedges, krokant aan de buitenkant, zacht en zoet van binnen. Heerlijk als bijgerecht, vega of bij vlees, en zó makkelijk!
Zoete aardappel grillen op de barbecue
Je kunt zoete aardappel op allerlei manieren klaarmaken op de barbecue – zo maak ik graag gepofte zoete aardappel op de bbq – maar mijn favoriete manier? Gewoon in wedges, met wat olie, peper en zout, en dan direct geroosterd óp het rooster. Door de hitte wordt de buitenkant heerlijk knapperig en karamelliseert het natuurlijke zoetje van de aardappel. Na zo’n 15 tot 20 minuten heb je een perfect gegaard bijgerecht dat echt bij iedereen in de smaak valt.
Zoete aardappel met frisse yoghurt-dip
Wat dit recept extra lekker maakt, is de frisse yoghurt-dip die je erbij serveert. Meng gewoon wat Griekse yoghurt, een teentje knoflook, wat citroensap en verse dille – meer hebben deze zoete aardappel wedges van de barbecue niet nodig. De romigheid van de yoghurt met het kruidige van de dille is een heerlijke tegenhanger van de geroosterde wedges. Zet het schaaltje dip in het midden van de tafel en laat iedereen lekker dippen.
Makkelijk en gezond BBQ bijgerecht
Deze zoete aardappel wedges van de BBQ zijn niet alleen makkelijk om te maken, ze zijn ook nog eens voedzaam en vullend. Zoete aardappel zit vol vezels en vitamines, en is een mooi alternatief voor gewone aardappels of friet. Je kunt ze trouwens ook goed voorbereiden: snijd en marineer ze van tevoren – je kunt naar smaak nog extra kruiden toevoegen, bijvoorbeeld gerookt paprikapoeder – en bewaar ze in de koelkast tot je klaar bent om te grillen.
Meer BBQ bijgerechten:
Laten we hopen op een mooie lange zomer met lekker veel buiten eten! Steek jij net zo graag als ik de BBQ aan, dan kun je vast nog wel wat inspiratie voor makkelijke BBQ bijgerechten gebruiken! Zet naast deze geroosterde zoete aardappel wedges bijvoorbeeld de volgende gerechten op tafel:
- Frisse groene salade met mozzarella
- Argentijnse chimichurri, een groene kruidensalsa
- Amerikaanse coleslaw salade
- Zelfgemaakte satésaus
- Salade met groene asperges en blauwe bessen

Nodig
- BBQ rooster
Ingrediënten
- 4 zoete aardappels (medium)
- 2 el olie
- grof zeezout
Voor de frisse yoghurt - dip:
- 100 ml Griekse yoghurt
- 3 salade ui
- 3 takjes verse dille
- 1 teentje knoflook
- ½ citroen
- 1 el olie
- peper
- zout
Bereiden
- Borstel de zoete aardappels schoon. Je hoeft ze niet te schillen, maar dat mag wel. Snij met een scherp mes 'wedges' van de zoete aardappel, schuine partjes.
- Doe de zoete aardappel in een mengkom en voeg hier de olie en een beetje grof zeezout aan toe.
- De zoete aardappel wedges rooster je direct op het rooster van de BBQ. Zorg dus dat deze al aan staat. Leg de zoete aardappel partjes op het warme rooster en rooster ze zo'n 5 minuten per kant. Draai dan om en herhaal dit tot de zoete aardappel gaar is. Totale tijd op het rooster is zo'n 20 - 25 minuten.
- Maak in de tussentijd de frisse yoghurt dip klaar. Snij de salade ui en dille fijn. Schenk de yoghurt in een schaaltje, voeg de ui en dille toe, pers een teen knoflook erbij uit en voeg het sap van ½ citroen en een drupje olie toe. Breng op smaak met wat peper en zout.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor zoete aardappel van de BBQ? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.