Amaranth pannenkoeken

2

Hoera, het is vandaag nationale pannenkoekendag! Op basisscholen door het hele land gaan kinderen vandaag pannenkoeken bakken. Nu heb ik nog geen kinderen op de basisschool, maar ik vind dat pannenkoekendag eigenlijk voor iedereen een feestje mag zijn! Heb jij dus ook geen kinderen op de basisschool, of wil je het pannekoekenfeestje nog even doorzetten als ze vanmiddag thuis komen? Ga dan zelf aan de bak! We houden het natuurlijk wel een beetje gezond, daarom koos ik voor deze amaranth pannenkoeken.

Amaranth pannenkoeken

Amaranth is net als quinoa een pseudo-graan. Amaranth is geen graansoort, maar de zaden van de plant lijken op graankorrels en worden ook op die manier in de keuken gebruikt. Amaranth is rijk aan eiwitten en vezels, vitamine B, vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink.  Ook is het glutenvrij. Je koopt het in kleine korrels bij de natuurwinkel en kunt er dan zelf mee aan de slag. Amaranth kun je koken, net als havermout, maar je kunt de korrels ook poffen, net als mais. Ik maakte er meel van, voor in het pannenkoekenbeslag. Ik heb ooit eens een klein koffiemolentje gekocht en daar maak ik zelf mijn meel mee. Ideaal, zeker voor kleine porties, en je hebt altijd ‘vers’ meel.

amaranth pannenkoeken

Ingrediënten amaranth pannenkoeken

(voor 2 pannenkoeken)

  • 50 gram amaranth-meel
  • 100 ml plantaardige melk
  • 1 ei
  • snuf (Keltisch zee)zout
  • peper
  • (kokos) olie

Bereiden: Doe de melk en het ei in een kom en klop het ei goed los. Doe nu het meel erbij en maak een glad beslag. Je kunt ook alles in de blender doen, wel zo snel en je krijgt een mooi glad beslag! Zet een koekenpan op het vuur met wat olie en wacht tot de pan goed warm is. Schenk de helft van het beslag in de pan, totdat de bodem bedekt is met een dunne (!) laag beslag. Bak de amaranth pannenkoek aan beide kanten licht bruin. Maak een tweede pannenkoek op dezelfde manier!

Amaranth pannenkoek

Tip: ik maakte er een hartige pannenkoek van, met champignons en rucola. Ik smeerde er ook nog wat vegetarische paté op. Amaranth pannenkoeken hebben van zichzelf al een wat hartige smaak, amaranth smaakt licht-nootachtige, dus ik vind het lekker om ze met hartig beleg te eten.

Tip: je kunt deze pannenkoeken natuurlijk ook – net als gewone pannenkoeken – beleggen met fruit, kaas, spek, waar jij zin in hebt. Vandaag mag alles, want het is nationale pannenkoekendag! Enjoy!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.