X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
gevulde speculaas boterkoek, heerlijk recept voor gevulde speculaas boterkoek, boterkoek gevuld met amandelspijs

Gevulde speculaas boterkoek

7
By Mind Your Feed on 27 november 2018 Zoet

Dus. There. Said it. Gevulde speculaas boterkoek it is. En ja, dit recept past helemaal bij MYF en ik leg je zo uit waarom… Deze boterkoek bakte ik afgelopen vrijdag voor Senna’s verjaardag. Naast de appeltaart en cheesecake die ik gewoon bij de bakker haalde, wilde ik ook nog even zelf aan de slag. Blijf ik toch gewoon leuk vinden, ondanks dat ik er eigenlijk helemaal geen tijd voor had. Maar het kriebelt dan toch en die oven lonkt… ik besloot last minute – lees, zo’n 2 uur voordat de visite kwam en ik nog 500 andere dingen moest doen – toch nog even te experimenteren. En het resultaat is zeker geslaagd! Zet deze boterkoek op tafel wanneer je Sinterklaas gaat vieren en ik weet zeker dat je vrienden maakt! 

gevulde speculaas boterkoek

Overal om me heen zie ik mensen al lichtelijk in paniek raken nu de decembermaand weer voor de deur staat. Een beetje angstig voor al dat eten dat gaat komen en dan zijn we na Sinterklaas pas net voorbij het begin van de maand. Wat mij betreft is dat nergens voor nodig! Als je een beetje balans houdt in wat je eet – en dus geen repen marsepein en hele chocoladeletters in 1 keer weg eet – kun je ook prima een stuk van deze gevulde speculaas boterkoek bij de warme chocolademelk eten. Balans. Balans. Echt dat is de sleutel, ook voor de decembermaand!

gevulde speculaas boterkoek

Vandaar dat ik in deze gevulde speculaas boterkoek ook gewoon los ben gegaan. Nou zijn ze bij mij in de familie wel van de zoetigheid en zeker op verjaardagen wordt er best gesnoept. En dat zal straks met Sinterklaas en rond de Kerst vast ook zo gaan. Deze boterkoek is wel behoorlijk machtig dus je kunt gerust aan de bak gaan voor een grotere groep en er kleine puntjes van snijden. En de volgende dag is ie ook nog lekker, mocht je toch nog een stukje overhouden…

gevulde speculaas boterkoek

Gevulde speculaas boterkoek

Voor 1 taartje, circa 12 stukjes

  • 250 gr (spelt)bloem
  • 200 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 4 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • flinke hand amandelschaafsel
  • extra boter om in te vetten

Voor de amandelspijs:

  • 100 gr amandelmeel
  • 75 gr honing
  • 1 mespunt vanillepoeder
  • 1 ei

Nodig;

2 mengkommen, springvorm 15 cm, bakpapier, mixer met deeghaken

Bereiden:

Begin met het maken van het amandelspijs. In de video hieronder (die van 2015 is, handjes omhoog voor meer video’s!, geef ik je de uitleg!)

Doe het amandelmeel en de honing in een mengkom. Voeg hier een mespuntje vanillepoeder aan toe. Schep met een lepel alles door elkaar, totdat een kruimelige massa ontstaat.

Kluts het ei los en voeg ongeveer 1/3 van het ei toe aan de spijs. Gebruik zeker niet teveel ei, dan wordt het spijs te nat. Gebruik een schone hand om het amandelspijs tot een bol te kneden en zet even opzij. Gooi het geklutste ei niet weg!

Doe de boter samen met de suiker in een tweede mengkom. Gebruik de mixer met deeghaken om de boter met de suiker los te kloppen. Breek dan de eieren boven de kom en mix tot een gladde massa ontstaat.

Voeg de bloem, een snuf zout en de speculaaskruiden toe en meng tot een deeg voor de gevulde speculaas boterkoek. Het deeg hoort ietwat plakkerig te blijven.

Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier en vet de zijkant in met wat boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Bekleed de bodem van de springvorm met de ene helft van het deeg. Druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Het plakt iets, maar dat is niet erg!

Rol de bol amandelspijs op een schoon werkblad uit tot een platte cirkel ter grootte van de springvorm. Dit kan met een deegroller of gewoon met je handen. Leg het amandelspijs op het deeg van de boterkoek.

Stort daarna de rest van het deeg op het amandelspijs en druk goed aan. Dit gaat het makkelijkst weer met een lepel. Bestrijk de bovenkant van de gevulde speculaas boterkoek met het restje geklutst ei van het amandelspijs. Strooi het amandelschaafsel over de bovenkant en bestrijk nogmaals met ei.

Schuif de gevulde speculaas boterkoek voor 30 minuten in de warme oven. Laat daarna goed afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Enjoy en geniet van een heerlijk avondje!

gevulde speculaas boterkoek

Meer?!

Ga jij aan de slag met dit recept voor gevulde speculaas boterkoek? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

amandelspijs amandelspijs zelf maken boterkoek gevulde speculaas gevulde speculaas boterkoek sint sinterklaas Sinterklaas recepten zelf gevulde speculaas maken
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu #78 makkelijke maaltijden
Next Article Gado gado + winactie Koken met Keukenliefde
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

Mango mousse met passievrucht

Lemon curd maken

7 reacties

  1. Bianca on 28 november 2018 09:47

    Hoi Reny, dit lijkt mij wel een lekkere combi boterkoek en speculaas… Ik ben zelf niet zo gek op speculaas maar een beetje speculaas achtig vindt ik wel oke. Dus deze gaat zeker gemaakt worden! Vraagje: welke andere meel zou je kunnen gebruiken als je geen speltmeel in huis hebt?

    Reply
    • Mind Your Feed on 1 december 2018 08:03

      Super leuk Bianca! Je kunt elke soort bloem gebruiken, ook ‘gewoon’ tarwebloem! Veel plezier met bakken!

      Reply
  2. Connie on 5 november 2021 11:29

    Ik had alles in huis, behalve een bakvorm van 15 cm. Dus snel naar de winkel, uiteindelijk een vorm van 20 cm gebruikt. Dat past prima. Hij staat nu in de oven. Hoe haal jij 12 stukjes uit 15 cm ? Klopt dat wel ?

    Reply
    • Mind Your Feed on 5 november 2021 14:37

      Dat zijn bescheiden puntjes 🙂 Als je op de foto’s bij het recept kijkt, zie je hoe ik er 12 stukjes uit haal. Maar minder kan uiteraard ook!

      Reply
  3. Marijke on 12 november 2022 18:36

    Hallo Reny. Ik krijg al een aantal maanden jouw blogs niet meer op mijn mail. Nu sinds gisteren wel via follow.it. Kan jij mij weer gewoon toevoegen in jouw bestand? Hartelijk dank alvast hiervoor.

    Reply
    • Mind Your Feed on 15 november 2022 13:59

      Hi Marijke, dit is een tijdelijke ‘oplossing’ waar ik zelf nog niet zo gelukkig mee ben. Er komt een alternatief!

      Reply
  4. Marijke on 15 november 2022 14:34

    Dank voor je reactie, Reny. Ik miste je blogs en ben blij als er een oplossing komt. Succes met je werk.

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
24 juni 2025

Zoete aardappel van de BBQ

21 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #26 – 2025

18 juni 2025

Watermeloen salade met feta en munt

14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsaté marinade

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.