Pruimentaart

9

Pruimentaart! Met nog wat laatste pruimen op de fruitschaal en een enorme zin om taart te bakken, dook ik afgelopen weekend de keuken in. Het gebeurt je ten slotte maar 1 keer dat je blog jarig is. Op zoek in mijn keukenkastjes naar ingrediënten kwam ik heel veel lekkere dingen tegen, maar geen eieren.

En laat ik die nou eigenlijk standaard wel in cakes of taarten gebruiken. Maar geen nood, zonder ei betekent dat ik een vegan taart kon maken en dat leek me ook wel eens een leuke uitdaging. Zeker in het kader van de Vegan Challenge die in oktober gehouden wordt en waarvan het mij eigenlijk wel heel boeiend en leerzaam lijkt om daar eens aan mee te doen.

Pruimentaart, vegan pruimentaart, vegetarisch recept, zelf pruimentaart maken

Vegan pruimentaart

Bewustwording enzo, maar waarvan ik ook zeker weet dat mijn gezin daar echt niet in mee wil gaan (mijn man heeft het motto ik heb snijtanden, dus eet ik vlees). Deze pruimentaart is goed geslaagd, en is vegan, en het bakken zonder ei is me goed gelukt.

Bakken zonder ei werkt net even anders. Ei wordt namelijk gebruikt als bindmiddel. Omdat ei stolt als het warm wordt, zorgt het ervoor dat alle ingrediënten aan elkaar blijven plakken. Als je dus geen ei in huis hebt, of je wilt geen ei gebruiken, dan heb je een alternatief nodig wat er ook voor zorgt dat de ingrediënten blijven plakken.

Pruimentaart, vegan pruimentaart, vegetarisch recept, zelf pruimentaart maken

Je kunt bijvoorbeeld banaan of appel gebruiken als vervanger voor ei, maar omdat ik al bijna een halve kilo pruimen in de taart wilde verwerken, besloot ik om voor maizena te gaan. Ook een bindmiddel, maar vaak wordt het gebruikt voor het binden van sauzen. Je kunt er echter ook prima mee bakken, en het voordeel is dat het weinig smaak heeft, dus dat het ook geen smaak geeft aan je taart of cake.

Pruimentaart, vegan pruimentaart, vegetarisch recept, zelf pruimentaart maken

Pruimentaart recept

Ik had nog een flinke bak pruimen staan, maar deze taart is ook heerlijk met appels of peren. Zoals je inmiddels een beetje van me gewend bent, krijg je een basis recept voor een vegan taartje, en kun je zelf weer eindeloos variëren met dit recept.

Je kunt niet alleen denken aan ander fruit, maar je zou bijvoorbeeld ook nog noten of zuidvruchten kunnen toevoegen. En omdat de taart best stevig is, ik ben weer aan de slag gegaan met speltmeel, zou je er eigenlijk ook tussendoortjes van kunnen maken. Nou ja, kijk maar, het is jouw taartje, ik zal je snel het recept geven:

Pruimentaart, vegan pruimentaart, vegetarisch recept, zelf pruimentaart maken

Pruimentaart, vegan pruimentaart, vegetarisch recept, zelf pruimentaart maken

Pruimentaart

Makkelijk recept om zelf een pruimentaartje te maken, vegan recept
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Taart en cake
Nederlands
Bak recepten, Taart recepten
Porties: 4

Nodig

Ingrediënten

  • 100 gram speltbloem
  • 100 gram speltmeel
  • 20 gram maizena
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 75 gram kokosolie
  • 150 ml rijstmelk
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 400 gram pruimen (zonder pit)

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe alle droge ingrediënten (bloem, meel, maizena, bakpoeder, kaneel, suiker) in de mengkom en meng door elkaar. 
  • Doe de pruimen (ontpit) in de keukenmachine en hak tot kleine stukken. Hou 2 pruimen apart voor de decoratie van de taart.
  • Laat de kokosolie smelten (in een pan, maar laat niet te warm worden) en voeg samen met de rijstmelk toe aan de pruimen. Meng even door elkaar en voeg nu de droge ingrediënten toe.
  • Maak nu in de keukenmachine een beslag, waar best nog wel stukjes in mogen zitten.
  • Bekleed een quichevorm met bakpapier en laat het beslag hierin lopen. Gebruik eventueel een pollepel om het beslag door de hele vorm uit te smeren. Snij de overgebleven pruimen in plakken en leg bovenop het beslag. 
  • Schuif de perentaart voorzichtig in de oven en bak in 55-60 minuten goudbruin en gaar.
Calorieën: 488kcal | Koolhydraten: 68g | Eiwit: 8g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 16g | Vezels: 8g
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pruimentaart

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

9 reacties

  1. Wat is dat toch met mannen, het perse willen eten van vlees, ik hoor dat nl. veel vaker!
    Wij eten heel weinig vlees, toevallig is mijn man ook geen vleeseter en ben daar maar wat blij mee.

    Je pruimentaart lijkt me heerlijk, dankjewel voor het delen.

  2. Wat heb ik verkeerd gedaan? Het smaakt veel te degerig. Ik had geen speltbloem dus heb er gewone bloem doorheen gedaan maar wel veel minder. Maar het is net een deeghap, niet lekker 🙁
    Misschien ligt het ook aan de eigen gemaakte rijstmelk want die was eigenlijk ook te dik en te slijmerig.
    Dus ja, helaas niet zo goed gelukt.

  3. Weer een lekker recept! Met 4 pruimenbomen hebben we n aardig “probleem”, maar voor een restje overrijpe pruimen was dit een topbestemming! Mediterraan vakantieschema was het excuus om net nog n bakje koffie te zetten om een stukje cake te proeven en daar heb ik écht geen spijt van! Kokosolie grotendeels vervangen door roomboter, bloem vervangen door meel en iets minder suiker toegevoegd. In 2 kleine cakevormpjes in de airfryer gebakken en we kunnen er weer tegenaan voor visite of tussendoortjes de komende tijd! Fijne vakantie!

  4. Leuk recept en met een pruimen boom in de tuin en een tijdje alleen vegan te hebben gegeten leek me dit mooi om te proberen. Ik bak alleen nooit, dus strikt aan je voorschriften gehouden. Resultaat: hij smaakt wel maar is erg plakkerig. Wat is er mis gegaan? Ik verwachtte iets meer koek.

  5. Origineel recept, maar ik denk dat het bij 1x blijft om m te bakken. Of ik tweak m een beetje, waardoor hij meer bij mijn smaak aansluit. Groot pluspunt is de lekkere pure pruimensmaak. Maar door de pruimenstukjes in het deeg is het deeg iets te vochtig en daarom niet luchtig na het bakken. Het is een compact, machtig taartje geworden. Iets meer zoet zou ik lekkerder vinden, hoewel ik dat nu opgelost heb door er een lepel vanille sojayoghurt bij te serveren.

Laat een bericht achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.