Gezondheid = voeding + beweging + ontspanning

4

Met alleen gezond eten ben je al een hele grote stap op weg naar een gezondere levensstijl en daarmee een betere gezondheid. Maar met voeding alleen ben je er niet. Voeding kan heel veel voor je doen, maar wanneer je het lijf niet af en toe in beweging zet en het daarna (of daarvoor) ook weer wat rust geeft, dan zul je niet fit en energiek zijn. Het is een holy triangle, gezondheid = voeding + beweging + ontspanning.

 

Met onze voeding krijgen we de belangrijke macro- en micronutriënten binnen. In de orthomoleculaire voedingsleer gaat het erom dat je optimaal gebruik maakt van de voedingsstoffen zodat je optimaal in je energie kunt zijn. Oftewel, hoe je door de juiste, natuurlijke voeding een goede gezondheid kunt krijgen. Wanneer je gezond, puur, natuurlijk en gevarieerd eet, krijg je al je voedingsstoffen binnen en kunnen de processen in je lijf goed functioneren. Dat is mooi, maar ben je daarmee ook gezond? En wat is gezondheid eigenlijk?

Een rondje Google leert je dat dit vaak te maken heeft met de afwezigheid van ziekten, dus dan zou je gezond zijn als je niet ziek bent. Ik vind dat zelf een beetje te kort door de bocht. Ook wanneer je niet ziek bent, kun je niet gezond zijn, niet lekker in je vel zitten en niet in balans zijn. En veel klachten worden niet erkend als ziekte, maar zorgen er zeker wel voor dat je niet gezond bent. Mijn definitie van gezond is daarom: Gezondheid is in balans zijn, heel zijn, in evenwicht met jezelf en met jouw omgeving. En die balans kun je vinden door te zorgen voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Door te zorgen voor mentale en fysieke balans, door te zorgen voor ontspanning en beweging. En goed voor jezelf te zorgen door middel van de juiste voeding.

Over de juiste voeding heb ik inmiddels al heel wat geschreven, over ontspanning, mentale balans en over beweging en fysieke gezondheid wat minder. Terwijl het voor mij zelf ook echt een heilige drie-eenheid is! Ik merk wel dat ik er in mijn drukke leven echt tijd voor moet inplannen om te bewegen en te ontspannen, maar het is eigenlijk net als met voeding; als je ziet en ervaart wat het voor je doet om goed voor jezelf te zorgen, dan máák je er tijd voor.

Beweging

Ik ben geen serieuze sporter, ik beweeg omdat ik me er lekker bij voel. De voordelen van het bewegen zijn voor mij zo duidelijk, dat ik er niet aan moet denken om niets te doen. Natuurlijk gaat het bij mij ook niet vanzelf, in een druk leven met kinderen, baan, af en toe socializen en veel leuke dingen, is het makkelijk om lekker op de bank te blijven zitten als ik moe ben. En soms doe ik dat ook wel, maar vaak weet ik me mezelf toch wel te overtuigen. Omdat ik me niet fit en zelfs lusteloos voel als ik niet beweeg, trek ik toch elke keer weer fluitend mijn loopschoenen aan.

Waarom is beweging zo belangrijk?

  • voor je algemene gezondheid; botten worden steviger, je conditie wordt beter, je hart-longsysteem wordt sterker, spieren worden getraind.
  • afvalstoffen worden sneller afgevoerd.
  • stress en spanning verminderen door de aanmaak van neurotranmitters (hormoonachtige stoffen).
  • je slaapt beter en dieper na intensieve beweging.
  • je ziet er beter uit, vetten worden omgezet in spieren waardoor je een beter figuur krijgt.

Ik wil elke week 3x hardlopen en plan ook nog 1 a 2 yogasessies in. Wanneer je gaat beginnen met sporten, ga dan niet te hard van start. Blessures liggen dan op de loer en dat werkt behoorlijk demotiverend kan ik je zeggen. Zoek een vorm van sport uit die bij je past, die je écht leuk vindt en waar je dus blij van wordt. Ook zorgt overdreven veel sporten voor een hormonale disbalans. Ook hier geldt weer dat balans het sleutelwoord is.

Ontspanning

Naast de juiste voeding en met regelmaat bewegen, is het ook belangrijk om ontspanning in te bouwen. In een maatschappij waarin we van alles ‘moeten’, van onszelf en van anderen, en waarin er altijd wel wat te doen is, lopen we onszelf te vaak voorbij. Ik heb zelf ervaring met een burn-out, die ontstaan is door te veel (goed te) willen doen, te veel verantwoordelijkheid te voelen, te veel hooi op mijn vork willen nemen, niet goed mijn grenzen aan te geven en niet de tijd nemen om te ontspannen. Dit zorgde op den duur voor zoveel stress, en omdat ik niet de tijd nam om de batterij af en toe op te laden, werd die stress me te veel en moest ik afhaken.

Rust reinheid regelmaat

Wat ik hiervan geleerd heb is dat het zó belangrijk is om momenten van ontspanning in te bouwen. En tijd maken voor jezelf, iets wat voor mij nooit vanzelfsprekend was. Ook wanneer het lijkt alsof daar geen tijd voor is, dan toch probeer ik tegenwoordig een rustmoment in te lassen. Dit doe ik door bijvoorbeeld even een tijdschrift te lezen op de bank, terwijl ik echt wel weet dat er nog een berg wasgoed opgevouwen moet worden. Of door een wandeling te maken over het strand, terwijl ik echt wel weet dat er nog een aantal blogjes getikt moeten worden. Het ligt er maar aan waar je de prioriteit legt. Ik heb de 3 R’en (rust, reinheid en regelmaat) in mijn leven ingevoerd en ik voel me er heerlijk bij. Voor iedereens is ontspanning een begrip met een andere betekenis, maar heb jij wel eens voor jezelf bedacht waarmee jij voor jezelf de batterij weer op kan laden?

#30voeljefit challenge

We zijn inmiddels in de 4e week van de #30voeljefit challenge aangekomen en letten inmiddels goed op onze suikerinname en gaan heel bewust met brood om. Ook hebben we groene smoothies aan ons voedingspatroon toegevoegd. De nieuwe uitdaging is om beweging en ontspanning aan je ‘menu’ toe te voegen! Met de uitleg hierboven kun je alvast aan de slag en natuurlijk ontvang je deze week heel veel inspiratie op mijn blog en op Puur Suzanne, Bioteaful en Eet het beter!

Het draait in de #30voeljefit challenge allemaal om bewustwording en werken aan een gezondere leefstijl. Deze challenge is natuurlijk heel persoonlijk, elk lijf en elk leven kent zijn eigen mogelijkheden en misschien ook wel beperkingen. Kijk in hoeverre jij deze uitdaging kan inpassen in jouw leven! Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments.

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

  1. Pingback: Blog: bewegen tijdens de zwangerschap | Eet het beter

  2. Wat grappig, want ik ben zelf ook al een eindje bezig met sport weer inbouwen in mijn dagelijks patroon. Door ons huwelijk en de reis is het er even bij ingeschoten, maar ik heb er weer ongelofelijk zin in. En ook al ben ik moe, meestal heb ik meer zin om te gaan zwemmen dan, je wordt er zo lekker wakker van 😛

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.