Monotasken vs. Multitasken

0

Multitasken. We denken allemaal dat we er reuze goed in zijn en dat we veel tijd besparen door meerdere dingen tegelijk te doen. Je mail controleren tijdens het ontbijt, tv kijken tijdens het strijken, (handsfree) bellen tijdens het autorijden, opruimen tijdens het bellen. Het lijkt zo effectief en productief. Maar niets is minder waar; uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat we veel efficiënter en productiever zijn als we monotasken!

Sterker nog; monotasken heeft ontzettend veel voordelen. Zo maak je bij monotasken minder fouten, je bent efficiënter en effectiever, hebt minder last van stress en geniet meer van wat je doet. Daarnaast is een goede manier om wat meer bewustzijn aan je dag toe te voegen.

Monotasken is even wennen, zeker als je gewend bent om alles gehaast en op de automatische piloot te doen. Maar ik beloof je dat je al snel zult profiteren van de voordelen. Zo is mijn ervaring dat je een stuk meer rust ervaart en meer geniet van alles wat je doet. En, geloof het of niet, je houdt tijd over!

digitale detox (2)

  1. Controleer je telefoon op vaste momenten.

Zet alle notificaties op je telefoon uit en spreek met jezelf vaste momenten af waarop je op je telefoon kijkt. Misschien wil je dit maar 1 of 2 keer dag doen, misschien wel na ieder klusje wat je hebt afgerond. Maar kijk niet op je telefoon terwijl je met een andere klus bezig bent. Je telefoon neemt echt teveel waardevolle aandacht en tijd in beslag, die je beter op de klus kan richten die je echt wilt/moet doen op dat moment.

  1. Dek de tafel voor het eten.

Als je wilt eten, dek dan de tafel (of pak een placemat), ga aan tafel zitten en eet rustig. Zorg ervoor dat er niets op tafel ligt wat je af kan leiden, of wat helemaal niets met eten te maken heeft. Hou vooral je telefoon en laptop ver uit de buurt!
Op deze manier kan je van eten echt een rustmomentje voor jezelf maken.

  1. Verdeel je tijd over de verschillende taken die je hebt en plan deze tijd in.

Als je meerder dingen op een dag moet doen, helpt het om voor al deze klusjes tijd te reserveren. Zorg ervoor dat je ook wat tijd inplant voor ontspanning. Ik zet zelf graag een timer voor een bepaalde klus en concentreer me alleen op deze klus, tot de timer gaat. Omdat ik weet dat er vanzelf een alarm af gaat, hoef ik niet de tijd in de gaten te houden en kan ik me volledig focussen op de klus. Dit kan overigens van alles zijn; van het huishouden tot het bijwerken van mijn e-mail.

monotasken

  1. Maak af waar je aan begint.

Onafgemaakte klusjes zullen in je hoofd blijven zitten en het denken hieraan zal kostbare tijd en concentratie in beslag nemen. Maak een klus dus van A tot Z af. Als het echt een grote klus is, maar je hebt niet veel tijd, knip dat de grote klus op in kleine deeltaken en plan in wanneer je deze taken wilt oppakken en afronden.

  1. Doe alles wat je doet bewust.

De meeste dingen die we doen, doen we vol op de automatische piloot. Gedachteloos hangen we de was op, of eten we ons ontbijt. Of naja…gedachteloos…we denken meestal aan van alles en nog wat, maar niet waar je op dat moment mee bezig zijn. Probeer je eten de volgende keer eens ECHT te proeven. Hoe voelt het eten in je mond, welke smaken herken je allemaal? En waar ruikt jouw wasmiddel naar?

  1. Doe soms niets

Zorg ervoor dat je iedere dag een momentje hebt waarop je echt niets doet, al is het maar 10 minuten. Mediteren is een hele fijne manier om niets te doen en je hoofd leeg te maken, bovendien is het een handige tool om te leren monotasken.

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.