Tomatensaus van verse tomaten (basis pastasaus)

3

Ik woon in een huis met monsters. Pastamonsters, om precies te zijn. Met pasta maak ik de meiden áltijd blij. Natuurlijk, als ik aan hen vraag wat we zullen gaan eten, krijg ik ook het P-antwoord. Maar de P van pasta staat daar ook tussen. Wel met mijn zelfgemaakte tomatensaus, van verse tomaten that is. Of nou ja, gewoon alleen pasta gaat er ook goed in hoor. Zelf eet ik er wel graag een sausje bij en tot mijn verbazing stond dit basisrecept nog niet eens online. Nou ja! Tijd voor verandering!

tomatensaus

Er zijn van die gerechten die hier bijna wekelijks op tafel komen. Pasta is er daar 1 van. Het liefst varieer ik volop met de ingrediënten van mijn pastamaaltijd. Maar als het aan de dametjes ligt, dan wordt het pasta met rode saus. En die rode saus, die maak ik dus het liefst zelf klaar.

tomatensaus

Je kent dat vast wel. Nog om kwart over 5 moeten bedenken wat er die avond op tafel komt. Oh wat heb ik daar altijd een hekel aan. Als me dat overkomt – en dat doe ik natuurlijk zelf – dan ga ik altijd voor pasta. Wil ik echt makkelijk, dan koop ik zo’n fles passata, gewoon pure tomatensaus zonder toevoegingen. Wat verse groenten toevoegen, kruiden, en helemaal goed.

tomatensaus

Gelukkig heb ik tegenwoordig niet zoveel stress meer rondom het avondeten en ben ik meestal overdag al in de keuken bezig. Een luxe, I know! Maar zelf tomatensaus maken, van verse tomaten, als basis voor een pastagerecht (of voor op de pizza!) is echt heel eenvoudig. Het enige dat je dus nodig hebt, is dat je niet om kwart over 5 nog aan de slag moet. Je kunt deze rode saus goed van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.

tomatensaus

Tomatensaus van verse tomaten (basis pastasaus)

Voor 1 flinke pot, voor 4 personen

  • 1 kg smaakvolle (!) tomaten
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 a 4 el olijfolie
  • peper
  • zout
  • optioneel; wat blaadjes verse basilicum

Nodig;

mengkom, rooster van de oven, bakpapier, staafmixer of keukenmachine met foodprocessor

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier.

Snij de tomaten in kwarten en verwijder eventueel de harde lichte stukjes bij de steelaanzet. Het velletje mag blijven zitten. Doe de tomaten in de mengkom.

Schil de ui en snij grof. Maak de teentjes knoflook schoon. Snij de steel van de paprika en snij daarna in kwarten. Verwijder de zaadjes en snij in grove stukken. Doe de ui, knoflook en paprika ook in de mengkom.

Schenk hier nu een flinke scheut olijfolie overheen. Voeg oregano, tijm, peper en zout toe. Hussel alles goed door.

Spreid de tomaten met de ui, knoflook en paprika uit over het bakpapier. Leg de takjes rozemarijn ertussen en schuif dan het rooster met de groenten voor 30 – 40 minuten in de warme oven.

Hou de oven wel even in de gaten, elke oven is anders. De groenten mogen wel iets verkleuren, maar je wilt geen zwartgeblakerde velletjes…

Laat de groenten iets afkoelen en schep ze terug in de mengkom. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en doe deze ook in de kom.

Gebruik een staafmixer om de tomaten en andere smaakmakers tot een gladde tomatensaus te blenden. Heb je een hittebestendige foodprocessor-kan, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. Proef of de tomatensaus op smaak is en voeg eventueel nog wat extra verse basilicum toe.

tomatensaus

Ga jij aan de slag met dit recept voor tomatensaus van verse tomaten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Simpel en eenvoudig gerecht maar o zo lekker. En dan die foto’s. Die maken je al blij. Zo zomers en doen je gelijk denken aan het land van herkomst Italië. Wat mij betreft eten we vanavond pasta!

    • Peter (update) op

      Vanmiddag bereid en vanavond gebruikt bij de pasta. Zoals ik vanmorgen al schreef je wordt er blij van en nu ook nog van de heerlijke smaak. Bedankt voor het recept.

  2. Lekker zelfgemaakte pastasaus, daar zijn onze meiden ook dol op en ik voeg er vaak nog courgette, aubergine, winterpeen, en resten in en dan in oven/blender, 1 grote groente bom jeeeeej!

Laat een bericht achter