Havermout pizza

35

havermout pizzaZoals eerder te lezen viel, ben ik gek op havermout. Het is voor mij een perfecte vervanger voor tarwe . En het is zo ontzettend makkelijk te gebruiken! Bij ons thuis vinden we het erg leuk om met z’n allen te koken. Dat is echt een rustpunt en we hebben zo tijd om even echt met elkaar te praten. Wil je de kinderen ook echt laten helpen, dan is het een goed idee om pizza te maken. Kinderen vinden het geweldig om op deze manier mee te mogen helpen in de keuken. Ik zet ze dan met hun kinderstoel in de keuken, of ze mogen op het aanrecht zitten, zo voelen ze zich echte mini-chefs! Als wij pizza eten, wil ik wel kiezen voor een gezonde pizza en daarom hebben we havermout pizza gemaakt. En om eerlijk te zijn, ik vind de havermout pizza nog lekkerder dan de ‘gewone’ pizza!

Ingrediënten:

  • 250 gram havermout
  • 2 eetlepels boekweit
  • 2 handjes walnoten
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • 200 ml water
  • 2 eieren

Voor de saus:

  • Tomatenblokjes in blik
  • Oregano
  • Knoflook
  • 1 ui
  • Een scheutje (kokos)olie

Voor de topping:

  • Plakjes aubergine, courgette, paprika, champignons
  • Tonijn of rauwe ham
  • Pecorinokaas, geraspte geitenkaas of wat Parmezaan

Zo maak je havermout pizza:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de walnoten, tomaatjes en Italiaanse kruiden in de keukenmachine en hak fijn. Doe nu de havermout, boekweit, eieren en het water erbij. Meng tot een glad geheel.

Leg op de bakplaat een stuk bakpapier of een ‘bakmatje’ en smeer het mengsel uit over de plaat. Houd een dikte van ongeveer een halve cm  aan. Het klopt dat het mengsel een beetje lobbig is. Gebruik een houten pollepel om het beslag goed over de plaat uit te smeren. Zet in de oven en bak ongeveer 10 minuten, zodat de bodem al wat steviger wordt.

Zet een klein pannetje op en doe wat olie daarin. Bak de knoflook en de ui, voeg de tomatenblokjes in blik en de oregano toe en laat dit geheel zo’n 10 minuten inkoken, tot het een wat dikkere saus geworden is. Smeer uit over de pizzabodem en beleg vervolgens de pizza met groenten naar keuze en voeg eventueel vis of vlees toe. Ook mozzarella is lekker! Als laatste nog wat kaas en bak de pizza in 30 minuten af.

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

35 reacties

  1. hmm, dit klinkt erg lekker. Ik heb laatst pizza gemaakt van bloemkool, mozarella en ei als bodem en dan tomatensaus, kaas, paprika en champignons als topping, was zeker een succes 🙂

  2. de havermout zijn dat vlokken? en de boekweit, gebruik je ongekookte korrels?
    ik wil het zeker proberen maar twijfel wat ik nu precies moet gebruiken.

    • Mind Your Feed op

      Hoi Yvonne,
      Wat leuk dat je de pizza wil gaan maken! De havermout zijn geen vlokken, maar havermout (dus geknipte korrels), bijvoorbeeld van Quaker of van het Basic merk van Albert Heijn. En de boekweit is meel. In de gewone supermarkt koop je deze bijvoorbeeld van Koopmans (staat bij de bakproducten). Ook bij de biologische supermarkt goed verkrijgbaar trouwens.
      Succes! laat je weten wat je ervan vond?

  3. Wat een leuk recept. Ik ben/was fan van pizza. Maar de standaard pizza is voor mij nu echt buikpijn eten vanwege de tarwe en volgens mij de hoeveelheid zuivel of room die er vaak bij zit. Havermout en boekweit gebruik ik veel. Ik denk dat ik dit recept zeker een keer ga proberen.

    • Mind Your Feed op

      Wat leuk om te lezen dat je hier inspiratie vindt! De pizza is echt lekker en inmiddels heb ik ook een recept voor pizza met boekweitmeel, dat zal ik snel eens online zetten! Leuke blog heb jij trouwens!

      • Het is leuk om zo van elkaar te leren en inspiratie op te doen! Dus de gerechten en andere creaties die hier in de smaak vallen zijn leuk om te delen :). Ik maak nu vaak (soort van in plaats van pizza) een hartige taart. Kan wat meer groente in, en man en zoon lusten geen kaas. Maar voor mezelf een wat meer pizza iets, ga ik toch echt een keer proberen.

      • Het duurde even, maar de pizza staat nu in de oven. Nou ja, de bodem. Straks lekker van alles erop doen. Eens kijken of alles past wat ik gesneden heb. Ik maak niet je saus, dat doe ik wat anders. Maar ik ben benieuwd. Door de zongedroogde tomaatjes ruikt het “deeg” al lekker!

          • Mind Your Feed op

            Jaaaa, leuk om te horen!! Ben benieuwd naar de saus die je gemaakt hebt en hoe je de pizza belegd hebt! Eet smakelijk!

          • Ik heb als basis voor de saus tomatensaus van de Lidl gebruikt. Daar zit geen suiker in en volgens mij ook geen of niet zoveel E-nummers. Daar heb ik een sjalotje, 2 knoflooktenen en wat olijven fijngehakt doorheen/overheen gedaan. Dan wat salami-achtige worst (niet helemaal verantwoord, maar het is niet zo veel). Verder prei, groene paprika, courgette en tomaatjes. Op mijn helft nog wat geitenkaas en voor de mannen alleen wat olijfolie eroverheen. Verder nog wat bruchetta/intaliaanse kruiden eroverheen gedaan. Straks nog een klein restje opeten! Mmmm

          • Mag ik over je recept een berichtje op mijn eigen blog schrijven? Ik zal voor het recept natuurlijk naar jouw website/blog linken. Maar ik vind het leuk om mijn nieuwe pizza ervaring te delen.

        • annick.boosten@hotmail.com op

          beste
          amai lekker receptje meestal maak ik ook de bodem via groenten en ei maar deze is ook heel lekker en vulde serieus ons buikje hmm

  4. Hallo! Ziet er érg lekker uit, deze pizza zou ik graag eens willen uitproberen! Maar is het een crunchy bodem of blijft dit ook beetje vochtig zoals de bloemkool, mozarella en ei bodem. Die had ik laatst gemaakt en was ook wel lekker van smaak maar helemaal geen krokante bodem. Bedankt alvast!

  5. Pingback: Joehoe! Weer pizza gegeten :) ! | Mevrouw Gewoontjes

  6. Hoi,
    Is er een alternatief voor de noten?
    Mijn zoon heeft een noten allergie, vandaar.
    Compliment voor je blog, ik lees het met veel plezier!

  7. Vandaag de pizza gemaakt. Heerlijk!! Deze gaan we zeker vaker eten.
    Als topping gebruikte ik groene pesto, tomaatjes, ui, mozzarella en beetje parmezaanse kaas. Echt verrukkelijk en een aanrader 🙂

    • Mind Your Feed op

      Klopt hoor, dat is behoorlijk veel voor 1 persoon. Met dit recept maak je een hele plaatpizza, dus dit is genoeg voor een hele bakplaat vol.

  8. Wat een lekkere pizza! Ik heb het recept door vier gedeeld aangezien je aangaf dat je er een hele bakplaat van kon maken. Ik denk dat ik hem de volgende keer wat groter bak maar echt een lekker recept.
    Als topic heb ik cottage cheese, koolvis, paprika, tomaat, champignons, rode ui en spinazie gebruikt. Pizza was kleiner als ik dacht dus de rest van mn groente/vis maar erbij gewokt.
    De bodem werd wel wat zacht, denk wat teveel groente, rand bleef wel lekker krokant. Bodem is ook al heerlijk te gebruiken voor krokant brood bij bv soep e.d.

  9. Top recept! Twee verbeter tips: Gebruik zongedroogde tomaat ipv cherry tomaat dan gaat de bodem meer op een echte pizza lijken. Voor de saus doe ik tomatenpuree ipv gepelde tomaten ook hierin zit minder vocht waardoor je een knapperige pizza krijgt

    • Mind Your Feed op

      Dank je wel voor je reactie. Ik gebruik zongedroogde tomaatjes, lees het recept er nog eens op na. En door de tomatenblokjes (geen gepelde tomaten!) in te laten koken, krijg je een dikkere saus, waardoor de bodem lekker knapperig wordt. Maar het staat je natuurlijk altijd vrij om met mijn recepten te experimenteren!

      • Ik ga vanavond ook dit recept proberen (heb al wel spelt – en spelt/boekweit pizza’s gemaakt) maar ik reageer even omdat ik net ergens in een ander recept een tip las om de bodem krokanter te houden. Na het voorbakken eerst in smeren met olijf olie, dit schijnt het vocht tegen te houden! Dat ga ik dus proberen 🙂
        En Reny dank voor al je leuke en lekkere recepten, ik heb er al aardig wat uitgeprobeerd!

  10. We hadden het toevallig net over alternatieven voor de pizzabodem. De zongedroogde tomaatjes zijn dat tomaatjes uit olie of droge tomaatjes?

    Bedankt voor je antwoord alvast.

  11. Dag Reny, Ik volg sinds kort je blog, ben al langer bezig met suikervrij eten maar was op zoek naar lekkere receptjes (weinig inspiratie) en hier op jou blog er heel wat gevonden die ik wil proberen.
    Gisteren de havermout pizza gemaakt, amai wat was dat lekker en gemakkelijk te maken ook! Heel erg bedankt voor het lekkere recept te delen, gaat hier zeker nog regelmatig gegeten worden.

  12. Pingback: Healthy havermout-boekweit pizza – wendy's weekmenus

  13. Klopt het dat je eerst de bodem volledig moet bakken. Dan groenten erop en dan nog even in de oven? Of de bodem een beetje bakken,groenten erop en dan verder bakken?

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.