Falafel van witte bonen

0

Yes, het weekend staat weer voor de deur. Dat betekent dat het weer tijd is voor een fastfood receptje, en deze keer ga ik voor vegetarisch. Het viel mij ook wel een beetje op, dat eigenlijk al mijn vrijdag-gerechten vlees of vis bevatten. Ik ben niet zo van de vega geloof ik, terwijl ik dat dus eigenlijk wel ben. Mij maakt het niet zoveel uit, en ik kies regelmatig heel bewust voor een vegetarische maaltijd, maar op de een of andere manier denk ik bij fastfood wel aan vlees of vis. Raar eigenlijk, want ik heb heel wat stap-avondjes afgesloten met een goede pita met falafel. Daarom leek het mij een prima vrijdags receptje, deze falafel van witte bonen is een echte weekendmaaltijd!

falafel van witte bonen

De beste falafel at ik jaren geleden in Parijs, toen ik daar samen met mijn vriendin een paar dagen was. Slenterend door de Marais begonnen we trek te krijgen. Het was mooi weer, de zon scheen en onze zin in een lekkere lunch begon toe te nemen. Of ik zin had in falafel? vroeg ze….Altijd! Echt, ik hou van dat knapperige van deze snack en dan gecombineerd met de frisse sla en een heerlijke yoghurtsaus. Een goedgevulde wrap, met lekker veel groenten en falafel aten we die dag op een bankje in de zon, in de tuin van een bibliotheekgebouw, en als ik eraan denk krijg ik er spontaan weer zin in.

Daarom dook ik de keuken in om een eigen versie van falafel te maken. Traditioneel worden er kikkererwten of tuinbonen voor deze snack gebruikt, maar ook witte bonen lenen zich prima voor dit recept. Ik vond de falafel juist nog wat frisser en lichter worden, en dat past natuurlijk prima bij deze tijd van het jaar. En omdat dit een recept voor fastfood is, heb ik geen moeite genomen om gedroogde bonen een nacht te laten weken… Dat doe ik dus echt nooit! Ik koop mijn peulvruchten gewoon in de supermarkt, in een pot, een soort van kant-en-klaar. Ik lees wel altijd even het etiket om te zien welke ingrediënten erin zitten, maar als je even goed oplet dan vind je echt wel een pot met alleen witte bonen, zonder rare toevoegingen.

falafel van witte bonen

Falafel van witte bonen

Voor circa 12 stuks:

  • 1 pot witte bonen (240 gr)
  • 1 ui
  • 1 lente ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • verse peterselie, 3 takjes
  • verse koriander, 2 a 3 takjes
  • 3 tl kurkuma
  • 3 tl komijn
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1/2 citroen
  • 2 el boekweitmeel
  • olie om in te bakken

Nodig: vergiet, keukenmachine, kom, koekenpan

Bereiden: Schil de ui en snij deze grof. Haal de buitenste laag van de lente-ui af en snij in stukken. Maak de knoflook schoon en verwijder de zaadjes uit de peper.

Doe de witte bonen in het vergiet en spoel af onder de kraan. Laat even uitlekken en doe ze dan in de keukenmachine. Voeg de uien, knoflook en peper toe.

Doe ook de peterselie, koriander, kurkuma, komijn en nootmuskaat in de keukenmachine en voeg een druppeltje citroensap toe. Blend nu tot een bijna gladde massa, er mogen zeker nog wel stukjes kruiden herkenbaar zijn maar de massa moet wel lekker plakkerig zijn.

Schep het falafel-mengsel over in een kom en voeg 2 el boekweitmeel toe.

Maak je handen even nat en maak van het mengsel ongeveer 12 kleine balletjes, druk ze iets plat. Zet ze even in de koelkast om op te stijven.

Verwarm in een koekenpan een flinke laag olie, wees er niet te zuinig mee en voeg de falafel van witte bonen toe. Bak de balletjes aan beide kanten mooi bruin in ongeveer 3 tot 4 minuten.

Ik deed ze in een wrap met wat frisse sla, stukjes paprika en een frisse tzatziki. Enjoy!

falafel van witte bonen

Ga jij aan de slag met dit recept voor falafel van witte bonen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.