Rode kool salade met sinaasappel

2

Tussen alle warme gerechten die ik met Kerst op tafel zet, wil ik ook eens wat anders serveren. Want het is ook wel erg lekker om een frisse salade op tafel te zetten! Rode kool is – ik overdrijf niet – echt mijn favoriete groente. Ik ben er al vanaf jongs af aan dol op, en ik kan nog steeds zielsgelukkig worden van een bord met geprakte aardappels, rode kool en appelmoes. Eigenlijk eet ik rode kool dus meestal warm, en het zou op de kersttafel ook een heel mooi bijgerecht zijn, ware het niet dat er op het grote MYF mix & match kerstmenu al zoveel warme bijgerechten staan dat ik besloot een koud gerecht met rode kool te maken. Een klassieker in een modern jasje! Oh, en deze frisse rode kool salade met sinaasappel kun je trouwens al heel goed van tevoren maken, daar wordt ie alleen maar lekkerder van!

rode kool salade met sinaasappel

Denk aan coleslaw, maar dan de winterse variant. Ik hou er wel van, om kool rauw te eten. Lekker knapperig, en in de zomer maak ik regelmatig een koolsalade klaar als bijgerecht bij een bbq of makkelijke maaltijd. Voor een winterse maaltijd kan een koolsalade natuurlijk net zo goed, maar dan wel met mijn favoriete rode kool. Door de rode kool te marineren in het sap van de sinaasappels wordt de kool trouwens wel een stuk zachter, en ik voegde er nog wat zoete smaken aan toe zoals rozijnen en een beetje kaneel, voor een extra winters gevoel.

rode kool salade met sinaasappel

Hoe staat het bij jullie met de kerstvoorbereidingen? Weet je al wat er op tafel komt? Ga je koken uit het mix & match menu? Inmiddels heb ik al heel wat gerechten met je gedeeld, er zit vast wel wat voor je bij! Zelf ga ik in elk geval Eerste Kerstdag los op een uitgebreid kerstdiner, en Tweede Kerstdag doe ik net zo traditioneel als de rest van Nederland, we gaan namelijk gourmetten…. Ik ga komende week nog wat recepten met je delen waarmee je zelf het vlees en de vis voor bij de gourmet klaar maakt. Want dat is zo makkelijk, en zoveel lekkerder! En ook als jij ook gaat gourmetten is deze rode kool salade een lekker fris bijgerecht!

rode kool salade met sinaasappel

Deze rode kool salade combineert ook erg lekker met een stoofpotje met rundvlees!

Rode kool salade met sinaasappel

Bijgerecht voor 4 personen

  • 300 gr rode kool, ongeveer 1/4 kool
  • 2 sinaasappelen
  • 2 handjes rozijnen
  • 2 handjes amandelen
  • 2 el honing
  • 1 tl tijm
  • 1 tl kaneel
  • peper
  • snuf zout
  • Lauwwarm water

Nodig; keukenmachine, heel scherp mes, pan om de amandelen te roosteren

Bereiden: Snij de rode kool met een keukenmachine of een heel scherp mes fijn.Je kunt er voor kiezen om reepjes te snijden, maar ik sneed hele fijne stukjes met de rasp van de keukenmachine.

Laat de rozijnen wellen in wat water.

Schil de sinaasappels en haal de partjes los. Snij met een scherp mes alle velletjes en vliesjes eraf. Doe dit het liefst al boven de schaal met rode kool, zo kan het sap uit de sinaasappel zo de schaal in lopen. Snij het vruchtvlees in kleine stukjes en meng met de rode kool. Voeg nu ook de honing, de rozijnen, de tijm en kaneel toe en hussel alles door elkaar. Laat de salade nu minstens 2 uur staan, zo kan de kool zachter worden en de smaken goed opnemen.

Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin. Let goed op, want het is net als met pijnboompitjes roosteren; je denkt het ene moment dat er niets gebeurt, en het volgende moment zijn de amandelen helemaal bruin.

Breng de rode kool salade met sinaasappel en rozijnen op smaak met peper en eventueel wat zout en strooi de amandelen erover heen.

rode kool salade met sinaasappel

Wat kun je al voorbereiden?

  • Deze rode kool salade wordt alleen maar lekkerder als je van tevoren al aan de slag gaat. Je kunt deze salade zeker al 1 a 2 dagen voor het diner klaar maken.
  • Bewaar de salade afgesloten op een koele plaats.
  • Rooster wel pas op het laatste moment de amandelen.

Meer kerstrecepten vindt je hier!

kerstrecepten

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

  1. Hoi hoi,

    Ik ben er klaar voor om de rode kool salade alvast klaar te maken voor het proefdiner van morgen. ik heb alleen vraagje. Er staat dat je kokend water nodig hebt. Is dat alleen om de rozijnen in te wellen of schenk je dat ook nog over de rode kool en zo ja hoeveel gebruik je dan?

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.