Turkse gehaktballetjes – köfte

2

Nou heb ik over het algemeen niet echt een gebrek aan inspiratie. Eerder juist een tekort aan tijd om met al mijn ideeën aan de slag te gaan. Zelf kan ik dat alleen maar als luxeprobleem zien, je hoort mij echt niet klagen! Overal slingeren lijstjes met wat ik wil gaan maken of welke ingrediënten ik eens wil gebruiken. Die lijstjes worden dus met de dag langer… Zeker als dan goede vrienden ook nog eens hún recepten aan mij gaan doorsturen. Alleen maar leuk hoor! Met deze Turkse gehaktballetjes ging dat precies zo, en hier wilde ik snel mee aan de slag!

turkse gehaktballetjes

Die to-make en to-bake lijstjes zijn inmiddels bijna eindeloos en vul ik ongeveer dagelijks aan. Er zitten zoveel ideeën in mijn hoofd dat ik ze steeds maar opschrijf. Anders loop ik over. Mocht ik dan een keertje toch niet zo goed weten wat ik nou precies wil, dan heb ik altijd mijn notities achter de hand. Sommige dingen heb ik al heel lang geleden eens bedacht en gaan waarschijnlijk nooit meer uitgewerkt worden. Simpelweg omdat ik niet weet wanneer ik er ooit nog aan toe ga komen…

Turkse gehaktballetjes

En vaak is het toch zo dat die items die ik het laatste toevoeg aan mijn lijstjes, het eerste ook werkelijk uit mijn keuken komen. Zo stuurde mijn lieve vriendin mij laatst het recept voor deze Turkse gehaktballetjes (köfte) door. En omdat gehaktballen hier in huis nou eenmaal favoriet blijven, wilde ik haar recept graag uitproberen. Het is een origineel Turks recept, dat mijn vriendin weer van haar familie heeft gekregen. Ik heb mijn best gedaan om me aan haar instructies te houden!

Turkse gehaktballetjes

Zo erg mijn best zelfs, dat ik al voor het klaar maken van deze Turkse gehaktballetjes intensief app contact met haar had. Het recept nog een keer doorgenomen, de hoeveelheden kruiden met haar gecheckt. Zelfs de aanwijzing gekregen om voor Turkse peterselie te gaan, die ik verdacht veel vond lijken op onze platte peterselie… Tijdens het koken stuurde ik haar alvast wat foto’s door en ze was al helemaal enthousiast! Dat was ik daarna bij het proeven ook! Lekker met wat rijst en een salade on the side.

turkse gehaktballetjes

Turkse gehaktballetjes – köfte

Voor ongeveer 10 kleine gehaktballetjes

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 beschuitje / 15 gr (glutenvrije) cream crackers
  • 1 eigeel
  • 6 a 7 takjes Turkse / platte peterselie
  • 3 tl paprikapoeder
  • 1,5 tl komijn
  • zwarte peper
  • zout
  • (zonnebloem)olie om in te bakken

Nodig: mengkom, vijzel, koekenpan

Bereiden: Doe het gehakt in de mengkom. Schil en snipper de ui, dit mag heel fijn. Maak de knoflook schoon. Voeg de ui toe aan het gehakt en pers de knoflook er ook bij uit.

Gebruik een vijzel om de beschuit of crackers tot fijne kruimels te malen. Heb je geen vijzel, dan werkt het ook om de beschuit of crackers te verkruimelen of door een zeef te raspen. Voeg de kruimels toe aan het gehakt.

Splits een ei en voeg het eigeel toe aan de kom. Van het eiwit maak je wat ander lekkers, bijvoorbeeld een luchtige cake.

Haal de blaadjes van de takjes peterselie en snij deze fijn. Doe samen met het paprikapoeder, komijn, wat zwarte peper en een snuf zout bij het gehakt. Meng nu alle ingrediënten door elkaar en kneed goed door.

Vorm van het gehaktmengsel nu 10 kleine balletjes. Mijn vriendin vond mijn gehaktballetjes nog te rond, zij maakt ze platter. Maakt voor de smaak verder niet uit…!

Verwarm een flinke scheut (zonnebloem) olie in de koekenpan. Leg de Turkse gehaktballetjes in de pan, braad rondom even aan en zet het vuur dan laag. Laat de gehaktballetjes in 10-15 minuten gaar worden, draai wel regelmatig even om.

Turkse gehaktballetjes

Ga jij aan de slag met dit recept voor Turkse gehaktballetjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

  1. Ziet er lekker uit en het verbaast me dat er eigenlijk de “standaard-in-huis” aanwezige ingrediënten gebruikt worden, met uitzondering van de Turkse peterselie. De laatste, en dat beschrijf jij ook, lijkt verdraaid veel op de Hollandse platte peterselie. Toen ik Turkse gehaktballetjes dacht, associeerde ik dit direct met lamsgehakt, maar bleek niet juist. Prima want ik ben niet dol op lamsvlees.
    Kortom weer een leuk recept dat je met ons deelt.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.