X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Leer suiker vermijden en maak gezonde keuzes in jouw voedingspatroon. Ontdek de impact van geraffineerde suikers en hoe je ze kunt verminderen.

Koolhydraten, suikers en suikervrij

3
By Mind Your Feed on 1 september 2014 Coaching

brood1Wanneer je je gaat verdiepen in gezonde voeding, is het belangrijk om ook wat basiskennis te hebben. Je kunt wel rigoureus voedingsmiddelen gaan schrappen of toevoegen, maar als je niet weet wat je aan het doen bent, of waarom, dan zul je op lange termijn toch niet zo lekker in je vel zitten als dat je hoopte. Want wanneer je gewoon maar doet ‘wat de rest doet’ dan is er kans dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en je lusteloos en slap voelt. Bij de meeste mensen bestaat hun dagelijkse voeding voor 70% uit koolhydraten. Koolhydraten zijn belangrijk, want ze leveren energie en zijn een voedingsbodem voor de gezonde bacteriën in onze darmen. Maar we eten wel met z’n allen veel te veel koolhydraten, denk maar eens aan brood bij het ontbijt, of ontbijtgranen, lunch met brood, avondeten met pasta. En ook vaak de ‘verkeerde’ koolhydraten; witbrood, pasta, snoep en koek. Om wat meer inzicht te krijgen in gezonde voeding, vertel ik je vandaag meer over koolhydraten, suikers en suikervrij eten.

Koolhydraten

De koolhydraten in onze voeding zijn onder te verdelen in enkelvoudige, meervoudige en complex samengestelde sacchariden (suikers). Enkelvoudige suikers hebben meer invloed op onze bloedsuikerspiegel dan meervoudige en complexe suikers. Hoe meer vezels (complexe suikers) er voorkomen in de koolhydraatvorm, hoe minder invloed dit heeft op de bloedsuikerspiegel. In de koolhydratengroep vallen bijvoorbeeld granen en suikers maar ook groenten en fruit. Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor ons lichaam, en die brandstof hebben we ook zeker nodig, maar vooral van enkelvoudige suikers krijgen we in een standaard Westers voedingspatroon te veel binnen. Volle granen, groenten en fruit bevatten nog veel meer goede voedingsstoffen (eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, fytonutrienten) en kun je dus zeker niet zomaar schrappen uit je voedingspatroon. Suikers daarentegen zijn een vorm van koolhydraten die voedingstechnisch niets toevoegen om het lichaam op te bouwen en te onderhouden, het is een nep energiebron. Ik raad je dan ook aan om de snelle suikers te schrappen en deze te vervangen door groenten en fruit.

Suikers

Wanneer we het over suikers hebben, dan hebben we het vaak over geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Ongeraffineerde suiker is suiker in zijn natuurlijke vorm, het is nog niet bewerkt in de fabriek. Geraffineerde suiker is het soort suiker dat bewerkt is en dankzij het productieproces zijn alle vezels, vitaminen en mineralen eruit gehaald, zodat je een leeg korreltje overhoudt. Geraffineerde suiker is dus de witte tafelsuiker zoals wij die kennen. Basterdsuiker, rietsuiker, dextrose of fructose (in een zakje, niet in het fruit) zijn net zo geraffineerd als de gewone tafellsuiker (misschien een paar procent minder). Ook witte pasta en witbrood zijn bewerkte koolhydraten, en dus bevatten dus geraffineerde suikers. Natuurlijke suikers zijn dus niet bewerkt, ze bevatten allerlei vezels, vitaminen en mineralen en deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren en om je spijsvertering goed te laten verlopen. Wanneer deze stoffen niet aanwezig zijn, gaat je lichaam zijn eigen reserves aanspreken.

suiker

Geraffineerde suikers hebben veel invloed op de bloedsuikerspiegel en zorgen voor tekorten aan magnesium, zink, B vitaminen en vitamine C. Deze tekorten ontstaan doordat voor het verteringsproces van suiker de lichaamseigen reserves worden aangesproken en de vitaminen en mineralen uit de reserves worden gebruikt om de suiker af te breken. Deze tekorten geven klachten, denk aan een hoge bloeddruk, een verstoord immuunsysteem, lagere weerstand en ontstekingen. Een teveel aan geraffineerde suikers zorgt voor vermoeidheid en energiegebrek door uitputting van de alvleesklier (die het hormoon insuline aanmaakt, dat de bloedsuikerspiegel reguleert) en de lever (die een ontgiftende functie heeft), verhoogt het cholesterol en veroorzaakt gistvorming in de darmen. Heb ik je genoeg redenen gegeven om geraffineerde suikers te laten staan?

hoe eet ik gezond?Suikervrij

Wat is dan de term suikervrij die je steeds maar voorbij ziet komen? Suikervrij betekent in ‘gezonde voedingsland’ vrij van geraffineerde suikers. Oftewel; gebruik van natuurlijke suikers. Wanneer je een voedingspatroon opbouwt uit enkel groenten en fruit (en eiwitten en vetten), dan kom je een heel eind, maar het is nu eenmaal zo dat we behoorlijk wat andere voedingsmiddelen aan ons eetpatroon toevoegen. Zo wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van voorbewerkte producten (denk aan pakjes, zakjes, kant-en-klare mixen) waar in veel gevallen suikers in verwerkt worden. Hoe weet je nu of je er suikers in een product zitten? Door etiketten te lezen! Etiketten bevatten veel informatie over een product, maar zijn vaak niet gemakkelijk te ontcijferen. Een belangrijk hulpmiddel bij het lezen van een etiket is wanneer je weet dat de ingrediënten in het product op volgorde van hoeveelheid genoemd worden. Is het eerste ‘ingrediënt’ suiker, dan weet je dat het product voornamelijk uit suiker bestaat.

Omdat fabrikanten natuurlijk ook niet gek zijn, ze weten dat de consument steeds kritischer wordt, worden er steeds mooiere schuilnamen voor suikers verzonnen. Om een mooi overzicht te hebben van schuilnamen van suikers, kun je de Suikerspiekpas downloaden. Hiermee heb je – in een handzaam formaat – een overzicht van alle benamingen die je op een etiket kunt tegenkomen. Wil je meer weten over suikervrij eten, dan zijn de boeken 100% Suikervrij in 30 dagen en 100% Suikervrij zeker aanraders!

Natuurlijke suikervervangers

Bij het mijden van geraffineerde suikers, zul je erachter komen dat je veel gangbare producten uit de supermarkt achterwege kunt gaan laten. In heel erg veel voorbewerkte producten zitten nu eenmaal suikers. Daarom pleit ik voor een puur en natuurlijk eetpatroon, met zoveel mogelijk natuurlijke suikers. Wat dus niet betekent dat je alle koolhydraten moet laten staan (want granen, groenten en fruit zijn immers ook koolhydraten). De inname van koolhydraten mag zeker beperkt worden, en met name de geraffineerde suikers kunnen achterwege gelaten worden. Dus weg met alle koekjes, cake, snoep en ijs. Maar ook in vleeswaren, soep en brood zit vaak suiker verwerkt. Daarom is mijn advies; zelf maken! Dan weet je wat je binnen krijgt.

Ben je op zoek naar natuurlijke suikervervangers, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van:

  • Fruit: bananen, appels, peren, dadels
  • Biologische honing, ahornsiroop
  • Biologische stroop, bijvoorbeeld appelstroop
  • Kokosbloesemsuiker, palmsuiker, oerzoet
  • Kokosrasp, cacaopoeder

Ook voor deze suikervervangers geldt dat je ze met mate gebruikt. Want uiteindelijk heeft álle suiker invloed op je bloedsuikerspiegel en bij continue schommelingen van de suikerspiegel raakt het lichaam oververmoeid en zullen ontstekingen ontstaan.

#30voeljefit challenge#30voeljefit Challenge

Vandaag gaat de #30voeljefit Challenge van start en de eerste challenge die we aan jullie geven is dat we deze hele maand suikervrij gaan eten en drinken! Ja inderdaad, deze challenge is voor de hele maand! Wat houdt dit in? Wanneer je bovenstaande informatie goed hebt doorgenomen kun je aan de slag met:

  • geraffineerde suikers laten staan (wit brood, witte pasta, snoep, koek, frisdrank enz.)
  • etiketten lezen, en ook verborgen suikers laten staan
  • meer groenten en fruit aan je eetpatroon toevoegen en de snelle koolhydraten hiermee vervangen
  • zelf maken, zonder gebruik van suiker en eventueel met het gebruik van natuurlijke suikervervangers

Het draait in de #30voeljefit challenge allemaal om bewustwording en werken aan een gezondere leefstijl. Wat krijg je nou eigenlijk binnen, wat is wel goed voor je en wat niet? Wat moet je laten staan, waar kun je wel gebruik van maken? Ik wil je met dit bericht een eerste handvat geven, mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments. En deze week kun je natuurlijk nog veel meer informatie verwachten op de blogs van Suzanne, Sanne en Annemieke.

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram

 

#30voeljefit #30voeljefit challenge koolhydraten suikers suikervrij
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous Article#30voeljefit Challenge
Next Article Haverkoekjes met peer en chocola
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Suikers mijden of suikervrij eten, hoe doe je dat?

Tips voor plannen van weekmenu’s

Blauwe bessen cake met chocola

3 reacties

  1. Keos in Wonderland on 1 september 2014 08:57

    Duidelijk stuk! Hoe zit het eigenlijk met agavesiroop? Ik heb wel eens begrepen dat het ook nog behoorlijk bewerkt is, dus ook laten staan?

    Reply
  2. Pingback: Suikervrij leven hoe doe je dat? | Puur Suzanne. | Blog over gezond, puur en lekker eten.

  3. Pingback: 30 dagen voel je fit challenge | misssexandthecity

Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

9 mei 2025

Marokkaanse gehaktballetjes

7 mei 2025

Kippendijen uit de oven

3 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #19 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....