Gezondheidsvoordelen van koriander

3

Wanneer je besluit de pakjes en zakjes de deur te wijzen, kom je er vroeg of laat achter dat kruiden onmisbaar zijn in de keuken. Kruiden zijn een prachtige toevoeging aan ons eten. Ze zorgen voor smaak, soms voor kleur, ze zijn een echte verrijking voor een gerecht. Maar wist je dat veel kruiden ook een gezonde werking voor ons lijf hebben? Wat mij betreft horen veel kruiden dan ook tot echte superfoods! Ik zal wat vaker eens een kruid uitlichten, de gezondheidsvoordelen ervan bespreken en wat suggesties doen voor hoe je het kruid kunt gebruiken. Vandaag de gezondheidsvoordelen van koriander.

koriander, gezondheidsvoordelen koriander, gezond

Koriander gezond

Koriander is zowel een kruid als een specerij; zowel de groene blaadjes als de gedroogde zaadjes van de plant worden gebruikt in gerechten. Het gebruik van koriander geeft een typische pittige, frisse smaak aan gerechten en in de Oosterse keukens zijn ze dan ook erg dol op koriander. 

Maar ook in Zuid-Amerikaanse landen wordt veel gebruik gemaakt van koriander. De blaadjes smaken compleet anders dan de gedroogde zaden. De groene korianderblaadjes zorgen voor een sterke smaak, sommige mensen vinden het zelfs naar zeep smaken. De zaadjes van de plant zijn minder uitgesproken van smaak en staan ook wel bekend onder de naam Ketoembar.

Groene shakshuka, vegetarisch recept voor shakshuka met groenten

Koriander is een krachtig kruid en zit boordevol gezondheidstimulerende eigenschappen. In veel (Oosterse) culturen weten ze allang wat de kracht is van koriander en in de Ayurvedische geneeskunde wordt dit kruid dan ook veel toegepast. De Ayurvedische geneeskunde is een holistische benadering en gaat uit van een totaalbenadering van onevenwichtigheid (ziekte), door het lichaam niet los te zien van geest en natuur.

koriander gezond

De natuur biedt ons zoveel moois en daar zouden we best meer gebruik van mogen maken. Door regelmatig gebruik te maken van kruiden met een helende werking, zoals koriander, maar bijvoorbeeld ook kurkuma, geven we onze gezondheid een boost en krijgen we meer energie. Ook al gebruiken we deze kruiden vaak niet in grote hoeveelheden, wie eet er een hele bos koriander in 1 keer op, toch is het regelmatig toevoegen van deze kruiden aan je gerechten een mooie manier om weer wat vitamientjes en mineralen binnen te krijgen.

Gezondheidsvoordelen van koriander:

  • Bevat een hoge dosis vitamine K. Nogmaals; je eet geen bos koriander per keer, maar toch is dit mooi meegenomen!
  • Ook bevat dit kruid vitamine A, verschillende B-vitaminen (waaronder foliumzuur), vitamine C en E.
  • Het kruid is rijk aan ijzer en magnesium.
  • Goed voor de spijsvertering; het helpt de darmen in hun bewegingen, voorkomt gasvormingen en stimuleert de aanmaak van enzymen die ons helpen om eten te verteren..
  • verder zou koriander goed helpen bij hoofdpijn, angstaanvallen en slapeloosheid en zorgt het voor stabiliteit in de bloedsuikerspiegel.

Klik hier voor alle recepten met koriander!

koriander gezond

Ik vind zowel het groene blad als de gedroogde zaadjes makkelijk toepasbaar in gerechten. De gedroogde specerij gebruik ik vaak in Oosterse stoofgerechten (curry’s), roerbakgerechten met veel groenten en ook in soepen. Vooral de combinatie van koriander met gember vind ik heel smaakvol! De blaadjes vind ik erg lekker om in een salade te gebruiken. Het geeft een gerecht meer pit, zonder een scherpe smaak mee te geven. Heel af en toe doe ik zelfs een blaadje koriander in mijn smoothie!

Ben jij bekend met koriander? In welke gerechten gebruik jij dit kruid?

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Leuk artikel
    Zelf denk ik dat voor mij (diverse problemen) kruiden als peterselie en koriander erg goed kunnen zijn. Zitten de voordelen ook in potjes met gedroogde kruiden of vooral in de plantjes? Die kan je ook invriezen natuurlijk.

  2. Ik had drie stronkjes venkel en een bos koriander en toen heb ik maar venkel-koriandersoep gemaakt. Venkel fijnsnijden en gaar stoven, twee blokjes groentebouillon erbij, koriander fijnsnijden en twee minuutjes laten meestoven, litertje water uit de Brita toevoegen, peper uit de molen, en aan het eind alles door de draaizeef. Heurlijk !

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.