X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject

Gezondheidsvoordelen van koriander

3
By Mind Your Feed on 15 april 2014 Eetweetjes

Wanneer je besluit de pakjes en zakjes de deur te wijzen, kom je er vroeg of laat achter dat kruiden onmisbaar zijn in de keuken. Kruiden zijn een prachtige toevoeging aan ons eten. Ze zorgen voor smaak, soms voor kleur, ze zijn een echte verrijking voor een gerecht. Maar wist je dat veel kruiden ook een gezonde werking voor ons lijf hebben? Wat mij betreft horen veel kruiden dan ook tot echte superfoods! Ik zal wat vaker eens een kruid uitlichten, de gezondheidsvoordelen ervan bespreken en wat suggesties doen voor hoe je het kruid kunt gebruiken. Vandaag de gezondheidsvoordelen van koriander.

koriander, gezondheidsvoordelen koriander, gezond

Koriander gezond

Koriander is zowel een kruid als een specerij; zowel de groene blaadjes als de gedroogde zaadjes van de plant worden gebruikt in gerechten. Het gebruik van koriander geeft een typische pittige, frisse smaak aan gerechten en in de Oosterse keukens zijn ze dan ook erg dol op koriander. 

Maar ook in Zuid-Amerikaanse landen wordt veel gebruik gemaakt van koriander. De blaadjes smaken compleet anders dan de gedroogde zaden. De groene korianderblaadjes zorgen voor een sterke smaak, sommige mensen vinden het zelfs naar zeep smaken. De zaadjes van de plant zijn minder uitgesproken van smaak en staan ook wel bekend onder de naam Ketoembar.

Groene shakshuka, vegetarisch recept voor shakshuka met groenten

Koriander is een krachtig kruid en zit boordevol gezondheidstimulerende eigenschappen. In veel (Oosterse) culturen weten ze allang wat de kracht is van koriander en in de Ayurvedische geneeskunde wordt dit kruid dan ook veel toegepast. De Ayurvedische geneeskunde is een holistische benadering en gaat uit van een totaalbenadering van onevenwichtigheid (ziekte), door het lichaam niet los te zien van geest en natuur.

koriander gezond

De natuur biedt ons zoveel moois en daar zouden we best meer gebruik van mogen maken. Door regelmatig gebruik te maken van kruiden met een helende werking, zoals koriander, maar bijvoorbeeld ook kurkuma, geven we onze gezondheid een boost en krijgen we meer energie. Ook al gebruiken we deze kruiden vaak niet in grote hoeveelheden, wie eet er een hele bos koriander in 1 keer op, toch is het regelmatig toevoegen van deze kruiden aan je gerechten een mooie manier om weer wat vitamientjes en mineralen binnen te krijgen.

Gezondheidsvoordelen van koriander:

  • Bevat een hoge dosis vitamine K. Nogmaals; je eet geen bos koriander per keer, maar toch is dit mooi meegenomen!
  • Ook bevat dit kruid vitamine A, verschillende B-vitaminen (waaronder foliumzuur), vitamine C en E.
  • Het kruid is rijk aan ijzer en magnesium.
  • Goed voor de spijsvertering; het helpt de darmen in hun bewegingen, voorkomt gasvormingen en stimuleert de aanmaak van enzymen die ons helpen om eten te verteren..
  • verder zou koriander goed helpen bij hoofdpijn, angstaanvallen en slapeloosheid en zorgt het voor stabiliteit in de bloedsuikerspiegel.

Klik hier voor alle recepten met koriander!

koriander gezond

Ik vind zowel het groene blad als de gedroogde zaadjes makkelijk toepasbaar in gerechten. De gedroogde specerij gebruik ik vaak in Oosterse stoofgerechten (curry’s), roerbakgerechten met veel groenten en ook in soepen. Vooral de combinatie van koriander met gember vind ik heel smaakvol! De blaadjes vind ik erg lekker om in een salade te gebruiken. Het geeft een gerecht meer pit, zonder een scherpe smaak mee te geven. Heel af en toe doe ik zelfs een blaadje koriander in mijn smoothie!

Ben jij bekend met koriander? In welke gerechten gebruik jij dit kruid?

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

Foodfacts gezondheid kruiden
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePaleo Hartige taart
Next Article Inspiratie: het eetdagboek van….
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Eetdagboek van Reny #7 – tijd voor een update

Zelf speculaaskruiden maken + recepten

Eetdagboek #FeelGoodBoost editie #3

3 reacties

  1. maartje on 10 februari 2017 19:31

    Leuk artikel
    Zelf denk ik dat voor mij (diverse problemen) kruiden als peterselie en koriander erg goed kunnen zijn. Zitten de voordelen ook in potjes met gedroogde kruiden of vooral in de plantjes? Die kan je ook invriezen natuurlijk.

    Reply
  2. Filip on 29 november 2020 14:30

    Ik had drie stronkjes venkel en een bos koriander en toen heb ik maar venkel-koriandersoep gemaakt. Venkel fijnsnijden en gaar stoven, twee blokjes groentebouillon erbij, koriander fijnsnijden en twee minuutjes laten meestoven, litertje water uit de Brita toevoegen, peper uit de molen, en aan het eind alles door de draaizeef. Heurlijk !

    Reply
    • Mind Your Feed on 2 december 2020 15:56

      Dat klinkt als een heerlijk soepje! Dank je wel voor je toevoeging!

      Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
24 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #22 – 2025

22 mei 2025

10x recepten met kip en rijst

20 mei 2025

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

17 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #21 – 2025

15 mei 2025

Makreelsalade

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....