Mexicaanse kruiden – koken zonder zakjes

2

De laatste tijd ben ik regelmatig op de Mexicaanse tour. Dat komt denk ik omdat ik de gerechten uit de Mexicaanse keuken altijd zo lekker zomers vind. De vrolijke kleuren, intense smaken, de zon begint gelijk te stralen en ik hoor de mariachi al spelen. Oh sorry, draaf ik nu door?! Nou ja, je begrijpt wat ik bedoel! Koken doe ik niet alleen met ingrediënten, maar ook met gevoel, dat geeft een maaltijd pas écht smaak! Ook Mexicaanse gerechten kun je natuurlijk prima zelf kruiden, daar heb je echt geen pakjes burrito mix voor nodig. Ik vertel je vandaag welke Mexicaanse kruiden ik standaard in mijn kruidenla heb staan, en laat ik je zien dat Mexicaans koken zonder pakjes en zakjes helemaal niet zo lastig hoeft te zijn.

Eerder deelde ik al mijn tips voor Italiaanse kruiden en Oosterse smaakmakers met je, en ik denk dat met deze Mexicaanse kruiden erbij elk kruidenkastje al behoorlijk compleet is. Natuurlijk zijn er nog heel wat keukens die specifieke kruiden gebruiken, denk aan de Noord Afrikaanse keuken, of juist de Indische of Franse keuken, maar met de lijstjes die ik tot nu toe heb gedeeld kom je echt een heel eind. Losse kruiden voor een bepaald gerecht kun je natuurlijk altijd kopen, maar als je een goede basisvoorraad hebt dan grijp je nooit mis. Dan kun je altijd zelf een maaltijd in elkaar zetten, zonder pakjes en zakjes that is….

chili con carne1

Toen ik de pakjes en de zakjes de deur wees, al weer jaren geleden, stond ik regelmatig in de supermarkt met mijn telefoon in de aanslag. Ik maakte foto’s van de ingrediëntenlijsten van de oh-zo-handige kruidenmixen, zodat ik thuis aan de slag kon. Want ook ik ben opgegroeid met pakjes en zakjes, en heb er zeker in mijn studententijd dankbaar gebruik van gemaakt. Tot ergens het besef kwam dat die gemakmixen niet zo heel veel toevoegden aan mijn maaltijd, toen begon ik te experimenteren met de kruiden die ik op de achterkanten van de verpakking las. Koken from scratch is zoveel lekkerder, en ook hartstikke leuk om te doen. Heb je trouwens mijn blogpost over koken zonder pakjes en zakjes al eens gelezen?

Elke keuken kent zijn eigen kruiden en als je een beetje weet welke smaakmakers je kunt gebruiken in welke gerechten, dan is het echt easypeasy om een lekker maaltje te koken. Als je net als ik een goede basisvoorraad hebt, dan zijn die pakjes en zakjes vanaf vandaag echt verleden tijd. Ik vertel je vandaag precies welke basiskruiden er in elk Mexicaans gerecht gebruikt kunnen worden. Uiteraard kun je dan zelf een beetje meer toevoegen van het kruid dat je lekker vindt, en een beetje weglaten van de smaakmaker die je niet zo waardeert. En uiteraard deel ik ook nog wat fijne recepten met je, zodat je direct aan de slag kunt!
Oosterse kruiden

Mexicaanse kruiden

Ook aan Mexicaanse kruiden zijn er van die basics die ik eigenlijk standaard in mijn kastje heb staan, en er zit ook zeker wel wat overlap met bijvoorbeeld de Italiaanse kruiden die ik gebruik. Ach, zoals ik al eerder zei in 1 van mijn blogs over zelf gerechten op smaak brengen met verse of gedroogde kruiden; zolang er geen Mexicaan mijn maaltijd komt proeven en een oordeel geeft over de smaak, vind ik het vooral belangrijk dat ík het lekker vind. Oftewel; het hoeft niet perfect, ik weet niet eens hoe échte Mexicaanse gerechten smaken want ik ben nog nooit in Mexico geweest. Het gaat erom dat ik er blij van word!

Deze Mexicaanse kruiden heb ik standaard in huis:

  • Cayennepeper
  • Chilipoeder
  • Koriander
  • Komijn
  • Oregano
  • Kaneel

Verder heb je als basis voor veel Mexicaanse gerechten het volgende nodig:

  • Ui
  • Knoflook
  • Rode peper / chili peper
  • Groene peper
  • Paprika
  • Mais
  • Bonen
  • Avocado
  • Limoen

In sommige gerechten worden nog cacaopoeder of vanille gebruikt, en dat heb ik eigenlijk ook wel altijd in huis. Elk Mexicaans gerecht begint bij mij met een ui fruiten in de olie en daarna knoflook en rode peper toevoegen, het vlees in de pan, groenten toevoegen en dan los gaan met de kruiden. Een verrassende toevoeging vind ik altijd om een snuf kaneel toe te voegen, niet al te veel hoor, maar dat geeft echt een extra dimensie aan een Mexicaans gerecht. Zeker eens proberen. Verder ook weer mijn tip om vooral te proeven, te experimenteren, te durven! Want alleen zo kun je een lekker gerecht op tafel zetten!

Natuurlijk heb ik nog wat lekkere recepten voor je verzameld! Klik op de titel van het gerecht of op de foto en je komt bij het recept uit.

chili con carne

Chili con carne

Mexicaanse nacho ovenschotel

Mexicaanse nacho ovenschotel

Mexicaanse kruiden

Mexicaanse gehaktschotel

Sla wraps met mexicaans gehakt (2)

Sla wrap met Mexicaans gehakt

tortilla wraps van speltbloem

Zelf tortilla wraps maken

Ben jij geïnspireerd en ga je aan de slag met jouw voorraad van Mexicaanse kruiden? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.