Voedselcombinaties

2

Good FoodIk stond er nooit zo bij stil, maar elke voedselgroep heeft een eigen verteringsproces. En die verteringsprocessen (je spijsvertering) kunnen in de war raken als we te veel verschillende voeding door elkaar eten zoals bij de gemiddelde maaltijd. Ik heb altijd veel last gehad van buikpijn, een opgeblazen gevoel en weinig energie en ik dacht dat dit normaal was. Totdat ik me eens ging verdiepen in de verschillende voedingsstoffen waaruit ons eten bestaat; eiwitten, koolhydraten (zetmeel en suiker) en vetten. En leerde dat de manier waarop we deze voedingsstoffen combineren, van invloed kan zijn op je spijsvertering.

Ik vind het ergens ook wel logisch en niet voor niets staan stromingen als Paleo en Voedselzandloper volop in de belangstelling; vroeger at de mens, net zoals de dieren, slechts één voedingsmiddel per maaltijd. Ondanks de culturele evolutie, de ontwikkeling van de landbouw en de voedingsindustrie, is het spijsverteringsstelsel van de mens hetzelfde gebleven. En dus dagen wij ons lijf enorm uit met al die ingewikkelde voedselcombinaties die we tegenwoordig bedacht hebben.

Door de ‘juiste’ soorten voeding met elkaar te combineren, zorg je voor een goede spijsvertering én een zo optimaal mogelijke opname van voedingsstoffen. Een manier om dit praktisch toe te passen is eten volgens de juiste voedselcombinaties.

Hoe zat het ook alweer met eiwitten, koolhydraten en vetten? (klik op de term voor een uitleg)

Eiwitten  : Vlees, vis, gevogelte, kaas, kwark, eieren, noten, zaden

Koolhydraten;

  • Zetmeel: Aardappels, pasta, brood, granen, mais, kastanjes, chips e.d.
  • Suikers: Jam, honing, stroop, rietsuiker, bananen, gedroogde vruchten.

Vetten  : Boter, room, mayonaise, eierdooiers, dierlijke vetten, plantaardige vetten, avocado.

Onze maaltijden bestaan over het algemeen uit deze voedingsstoffen, gecombineerd met groenten. En de meeste groenten (behalve tomaat, te zuur) kunnen heel goed met alle 3 de voedingsstoffen gecombineerd worden. Een andere handige regel in het maken van goede voedselcombinaties is dat je koolhydraten en eiwitten best apart kunt eten (dus geen broodje met ei, of aardappels met vlees….)

Overzicht goede voedselcombinaties:

– de meeste groenten (behalve tomaat) kunnen probleemloos overal mee gecombineerd worden.
– groenten en vetten gaan goed samen
– groenten en eiwitten
– zetmeel met vet
– eiwit met groenten
(bron: Culy)

Voor mij is dit echt een goede ontdekking en ik ga hier zeker mee experimenteren. Ik vertelde eerder al hoe enthousiast ik was over De Voedselzandloper , waarin geadviseerd wordt om wat vaker koolhydraten te laten staan. Samen met de adviezen over het maken van goede voedselcombinaties heb ik dus huiswerk de komende tijd…

Volg Mind Your Feed op twitter | facebook

[bol_product_links block_id=”bol_5253f1aef2dd9_selected-products” products=”9200000000032974,9200000016778638,9200000012835095″ name=”Lees meer:” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.