Panzanella met witte bonen

4

Ik steek het niet onder stoelen of banken, ik ben dol op de Italiaanse keuken. Dat is ook dé reden dat ik zo regelmatig terug móet naar Italië, ik kan gewoon niet te lang zonder die heerlijke gerechten. Kijk, dat het daar meestal mooi weer is, de taal heerlijk in mijn oren klinkt, en het tempo op domani domani ligt, daar kan ik al heel blij van worden. Maar dat eten…ooooh, dat eten! Ik krijg er geen genoeg van. Nog even, en dan mag ik weer. En dan ga ik zeker weer deze Toscaanse panzanella met witte bonen eten!

panzanella

Ik heb in mijn leven al heel wat tripjes naar Italië gemaakt en het land verveelt mij nog steeds niet. Daar waar ik bij andere vakanties altijd een bestemming probeer te zoeken waar ik nog niet ben geweest, gaat in de zomer mijn hart sneller kloppen van steeds datzelfde plekje. Of nou, niet helemaal hetzelfde plekje, want Italië is wat mij betreft groot genoeg om steeds ergens anders naartoe te gaan. En omdat de gerechten ook per streek verschillen, blijf ik nieuwe dingen ontdekken!

panzanella

Gek is dat toch, dat sommige landen je meer trekken dan anderen. Of heb jij dat niet? Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in Spanje op vakantie geweest. Ja, wel voor een citytrip, ik heb Madrid en Barcelona gezien, maar niet voor een lange vakantie. Er staan nog meer Spaanse steden op mijn to visit lijstje, maar echt 3 weken daar doorbrengen… ik weet niet. Raar toch? Terwijl ik dus al helemaal enthousiast word als ik weer naar Italië kan. Ik vind het maar raar, misschien heb ik Italiaanse voorouders ofzo.

panzanella

Wat mij sowieso trekt aan dit land is dus het eten. De puurheid van de gerechten, en de liefde waarmee het eten wordt klaargemaakt, zorgen er elke keer weer voor dat ik stiekem een beetje meer verliefd word. Italianen koken niet alleen met ingrediënten, maar ook met gevoel, en dat proef je. Soms zijn de gerechten nog zo simpel, het smaakt gewoon altijd!

Zoals ook deze hele traditionele Toscaanse broodsalade, panzanella, die ik nog aanvulde met witte bonen. Dit is typisch zo’n gerecht dat door elke nonna op een andere manier wordt klaargemaakt, dus ik durfde me er wel aan te wagen om wat extra ingrediënten toe te voegen. Ik zie ons al helemaal weer zitten, onder het Italiaanse avondzonnetje, wijntje erbij, en dan deze panzanella met witte bonen als lichte avondmaaltijd.

panzanella

Panzanella met witte bonen

Voor 4 personen

  • 3 sneetjes stevig brood
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 rode uien
  • 6 smaakvolle tomaten
  • 1/2 pot witte bonen
  • 2 el kappertjes
  • 1 blikje anjovis
  • 1 blikje tonijn
  • 16 zwarte olijven
  • 2 el witte wijn azijn
  • 8 el olijfolie + extra
  • verse basilicum
  • oregano
  • peper

Nodig: bakplaat, bakpapier, grote schaal, vergiet, 2 kommetjes

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de sneetjes brood in blokjes. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de blokjes brood er op. Sprenkel wat olijfolie over het brood en strooi wat oregano en peper over de blokjes. Schuif voor 15 minuten de oven in, totdat het brood knapperig en licht gekleurd is.

Schil ondertussen de ui en snij doormidden en daarna in dunne plakjes. Doe de ui in een kommetje en giet hier kokend water over heen, laat uitlekken in een vergiet.

Halveer de tomaten en verwijder de zaadjes, doe dit boven een kommetje met een vergiet zodat je het sap van de tomaat kunt opvangen. Snij daarna de tomaten in kleine stukjes.

Maak de paprika’s schoon en snij in blokjes.

Meng het sap van de tomaatjes met de witte wijn azijn en 8 el olijfolie. Breng nog op smaak met wat peper.

Het brood is nu klaar. Doe nu alle ingrediënten in een grote schaal; de uien, de tomaten, de paprika en de stukjes brood. Schep hier de kappertjes en olijven bij en schenk de dressing over de panzanella.

Schep de witte bonen in een vergiet en spoel af met wat koud water. Doe ze in de grote schaal en doe hier ook wat blaadjes verse basilicum bij.

Laat de tonijn uitlekken en doe in de schaal. Snij de anjovisfilets in kleine stukjes en voeg ook toe. Schep nu alles goed om en laat nog zo’n 15 minuten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Buon appetito!

panzanella
Ga je aan de slag met dit recept voor panzanella met witte bonen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.