Weertje, wat een weertje! Zijn dit de eerste tekenen van een stralende zomer? Nou, als dit de voorbode is… count me in. Ik draai helemaal op zonne-energie en zodra de temperaturen stijgen, verandert mijn keuken automatisch in een saladebar. Lichte maaltijden, makkelijke recepten en het liefst: alles koud kunnen eten. Deze pastasalade met courgette, perzik en mozzarella past daar perfect bij.
Het is een heerlijke combinatie van fris, zoet, zacht en knapperig — precies wat je wil op een warme dag. Of je ‘m nu meeneemt naar het strand, serveert bij de BBQ of als makkelijke avondmaaltijd op een doordeweekse zomeravond, deze salade is altijd een goed idee.
Pastasalade met courgette
Ik had het zweet meerdere keren op mijn rug deze week — niet alleen van het weer, maar ook omdat ik flink aan het werk was. En tóch voelde het als vakantie. De zon, de lange avonden, het lichte eten… ik ben er helemaal voor in de stemming. En zodra mijn hoofd volloopt met zomerse ideeën, ontstaat er zomaar een recept als deze pastasalade met courgette en perzik. Super simpel, en toch verrassend van smaak.
Over vakantie gesproken: wij gaan dit jaar naar Italië. Twee weken zon, zee, zwembad en vooral: eten. Maar tot het zover is, haal ik Italië gewoon een beetje naar hier. Want deze pastasalade met courgette, gegrilde perzik en romige buffelmozzarella brengt me met één hap terug naar Toscaanse heuvels en luie lunches in de schaduw. Een glas witte wijn erbij en je waant je zó in la dolce vita.
Zomerse pastasalade met courgette en mozzarella
Wat ik zo fijn vind aan deze pastasalade, is dat je er eindeloos mee kunt variëren. De courgette grill ik kort zodat hij net wat meer smaak krijgt, de perzik brengt een subtiele zoetheid in en de mozzarella maakt het geheel zacht en romig. Een scheutje olijfolie, wat verse kruiden en klaar ben je. Koud is ‘ie heerlijk, maar lauwwarm kan ook prima.
Meer lekkere pastasalades?
Ik ben dol op pastasalades – je vindt er al heel wat op mijn blog. Deze pastasalade met courgette, perzik en mozzarella is perfect als je van een rijkgevulde pastasalade houdt, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Probeer ook eens:
- Italiaanse pastasalade met prosciutto
- Pastasalade met kip en pesto
- Pastasalade met sperziebonen en kip
- Pastasalade met chorizo
- Pastasalade met broccoli en balsamico dressing
- Pastasalade met rucola, champignons en feta

Nodig
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 300 gram pasta
- 200 gram spinazie
- 1 courgette
- 3 wilde perziken
- 12 snoeptomaatjes
- 1 bol buffelmozzarella
- 4 plakken ontbijtspek
- 2 teentjes knoflook
- ½ citroen
- 5 el olijfolie
- 2 takjes verse tijm
- 2 tl chilivlokken
Bereiden
- Zet een pan met flink wat water op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de pasta toe. Kook in 6-8 minuten beetgaar. Giet af, doe terug in de pan, voeg 1 el olijfolie toe, roer even door en laat afkoelen.
- Meng in een schaaltje de olijfolie met het sap van 1/2 citroen. Maak de knoflook schoon en pers deze uit boven het schaaltje. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze samen met het chilipoeder toe. Pluk kleine plukjes van de buffelmozzarella en leg deze in de marinade. Schep even om en zet apart.
- Was de courgette en snij hier dunne plakken van. Snij de perziken doormidden, draai de helften in tegengestelde richting en haal de kanten van elkaar. Verwijder de pit en snij de perzik daarna in plakjes.
- Verwarm de grillpan maar voeg geen olie toe. Leg eerst de plakken courgette in de pan en grill deze aan beide kanten zo’n 2 minuten. Schep uit de pan en leg even apart.
- Leg daarna de plakjes perzik in de grillpan en laat ze aan beiden kanten 1 a 2 minuten bakken. Haal de perzik uit de pan en leg ook even apart.
- Maak eventueel de grillpan even schoon en doe dan de plakjes ontbijtspek erin. Laat deze aan beiden kanten mooi bruin worden en leg ze dan op een vel keukenpapier. Zo kan het vet eruit lopen. Leg een vel keukenpapier on top en druk voorzichtig aan.
- Leg de blaadjes spinazie op een grote saladeschaal. Verdeel hier de pasta, courgette en perzik over. Snij de tomaatjes in kwarten en voeg deze toe. Schep de mozzarella uit het schaaltje en leg op de salade.
- Verkruimel de plakjes ontbijtspek en strooi deze over de pastasalade met courgette, perzik en mozzarella. Laat de zomer maar komen!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met met dit recept voor pastasalade met courgette? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
2 reacties
Bovenstaande salade gemaakt. Top
Lekker, makkelijk en snel.
Waande me even terug in Italie