Stokbrood hapjes… net even wat luxer dan een stokbroodje met een smeerseltje. Makkelijke stokbrood hapjes, feestelijk aangekleed en voor ieder wat wils, ze doen het altijd goed! Tijdens kerstborrels, een diner met vrienden of gewoon op een zaterdagavond: met een schaal crostini of bruschetta zit je altijd goed. Het zijn van die borrelhapjes die er meteen feestelijk uitzien, terwijl ze eigenlijk super makkelijk zijn om te maken.
Ik vind het heerlijk dat je ze van tevoren kunt voorbereiden. Even stokbrood afbakken, beleggen, mooi op een schaal leggen — klaar. Geen stress in de keuken, gewoon genieten van het moment, de gezelligheid en natuurlijk… heel lekker eten. Voor dit overzicht zette ik 10 van mijn favoriete stokbrood hapjes op een rij. Fris, romig, hartig, warm… er zit voor iedereen wel iets tussen. Perfect voor Kerst, Oud & Nieuw of elke borrel die nét een beetje extra mag zijn. Op zoek naar meer inspiratie? Hier vind je alle kerst hapjes!

10 x stokbrood hapjes voor bij de borrel
Natuurlijk kun je ook gewoon een stokbroodje afbakken. In sneetjes snijden en wat verschillende smeersels op tafel zetten. Of zelf wat lekkere salades voor op toast klaarmaken. Dat kan!
Maar wil ik echt uitpakken, dan vind ik het leuk om deze stokbrood hapjes op tafel te zetten. Je maakt ze al van tevoren klaar en presenteert ze op een grote schaal! Super feestelijk vind ik zelf en zeker met Kerst mag het net wel even wat specialer! Van frisse bruschetta’s tot warme crostini’s: dit zijn mijn allerfavorietste toppings. Makkelijk, feestelijk en vooral ontzettend lekker. Klik op de titel of foto voor het recept.

Wil je een lichter hapje dan stokbrood op tafel zetten, dan zou je dit kunnen vervangen door zoete aardappel toast. Of kijk eens bij dit overzicht met borrelhapjes, daar zit ook vast wat voor je tussen! Zo kunnen de feestdagen beginnen hoor!
10 x stokbrood hapjes
Crostini met pesto, brie en rauwe ham
Een echte crowdpleaser! Romige brie, zoute ham en frisse pesto: dit is zo’n hapje dat altijd als eerste van de schaal verdwijnt. Perfect voor kerstborrels of een uitgebreide antipasti-plank.
>> Recept: Crostini met pesto, brie en rauwe ham <<
Bruschetta met tomaat en basilicum
Een klassieker die nooit teleurstelt. Knapperig brood, sappige tomaten, basilicum en een vleugje knoflook: simpel, fris en precies zoals de echte Italiaanse bruschetta hoort te zijn.
>> Recept: Bruschetta met tomaat en basilicum <<
Bruschetta met roomkaas en Parmaham
Zachte roomkaas, fijne Parmaham en een drizzle balsamico: een luxe Italiaans stokbrood hapje waar niemand nee tegen zegt.
>> Recept: Bruschetta met roomkaas en Parmaham <<
Crostini met geitenkaas en Serrano ham
Romige geitenkaas en licht zoute Serrano ham zijn al een topcombi, maar met een topping van balsamico vijgen wordt dit hapje helemaal onweerstaanbaar.
>> Recept: Crostini met geitenkaas en Serranoham <<
Bruschetta met zalm
Fris, feestelijk en super chique. Ideaal als voorgerecht of als borrelhapje tijdens de feestdagen. Je kunt voor dit stokbrood hapje natuurlijk gewoon gerookte zalm gebruiken, maar deze gravad lax maakt ‘m echt fantastisch!
>> Recept: Bruschetta met zalm <<
Bruschetta met burrata en gegrilde paprika
Zijdezachte burrata op krokant stokbrood met warme gegrilde paprika… dit is comfort food op z’n Italiaans, maar dan in borrelhap-formaat.
>> Recept: Bruschetta met burrata en gegrilde paprika <<
Bruschetta met brie en cranberry
De perfecte wintersmaak: romige brie met zoete cranberry. Een hapje dat zó Kerst schreeuwt dat je er bijna Jingle Bells onder hoort. De crunchy walnoten maken het helemaal af!
>> Recept: Bruschetta met brie en cranberry <<
Bruschetta met burrata en pancetta
Een knapperig ciabatta broodje belegd met heerlijke zachte, romige burrata, de intense smaken van verse groene pesto, licht gezouten kruimels van pancetta, een druppeltje balsamico azijn en verse basilicum.
>> Recept: Bruschetta met burrata en pancetta <<
Bruschetta Caprese
Mozzarella, tomaat en basilicum op knapperig brood, met een scheutje balsamico… Italiaanse eenvoud ten top. Dit klassieke stokbrood hapje doet het altijd goed bij gezellige borrels!
>> Recept: Bruschetta Caprese <<
Crostini met dadelspread, kaas en spekkruimels
Een gouden trio: zoete dadels, romige kaas en zoute spekjes. Dit hapje is comfort food én feestelijk tegelijk.
Ik serveer dit vaak op zoete-aardappel-toast, maar hij is óók heerlijk op stokbrood!
>> Recept: Crostini met dadelspread, kaas en spekkruimels <<
Stokbrood hapjes zijn wat mij betreft de ultieme borrelklassiekers: simpel om te maken, volop te variëren en altijd een succes op tafel. Of je nu kiest voor fris, romig, warm of hartig, met deze crostini’s en bruschetta’s zet je in een handomdraai iets feestelijks neer. Bewaar deze inspiratie dus zeker voor de feestdagen, een gezellige borrelavond of wanneer je gewoon zin hebt om eens lekker uit te pakken.

Veelgestelde vragen over stokbrood hapjes:
Hoe maak je stokbrood het beste krokant?
Snijd het brood in schuine plakjes, besprenkel met olijfolie en bak 6–8 minuten op 200°C. Laat even afkoelen voor extra crunch.
Kun je stokbrood hapjes voorbereiden?
Ja! Maak de toppings vooraf en bewaar ze in de koelkast. Beleg het stokbrood pas vlak voor serveren zodat het knapperig blijft.
Welk soort brood gebruik je voor crostini?
Een stevig stokbrood of ciabatta werkt het beste. Het blijft mooi krokant en zakt niet in onder de topping.
Kun je stokbrood vervangen door een gezonder alternatief?
Absoluut. Zoete-aardappel-toast is een fantastische vervanger: voedzaam, glutenvrij en perfect met dezelfde toppings.
Zijn stokbrood hapjes geschikt voor feestdagen?
Zeker! Ze zijn ideaal voor kerstborrels, Oud & Nieuw, diners of elke gelegenheid waarbij je iets feestelijks wilt serveren.

Ga je aan de slag met met een van deze stokbrood hapjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren & Mind Your Feed.










