Bewust eten: Waarom spelt zo gezond is

0

Net als veel mensen at ik ’s morgens en tussen de middag standaard mijn volkoren (tarwe)boterhammetjes. Totdat ik me ging beseffen dat ik steeds na het eten een opgeblazen gevoel had, en eigenlijk binnen een paar uur weer honger had. In het kader van bewust eten ben ik op zoek gegaan naar alternatieven en zo kwam ik op spelt uit; meel, brood, pannenkoeken, eierkoeken; je kunt het zo gek niet bedenken. Alles wordt tegenwoordig gemaakt van spelt! Wat is er dan zo goed aan deze graansoort?

spelt

Spelt is niet nieuw, het is namelijk een van de oudste graansoorten. Een echt oergraan dus! En ook helemaal niet te vergelijken met tarwe. De tarwe die we tegenwoordig nog eten bevat al lang niet meer zoveel voedingsstoffen als vroeger en er wordt zelfs gesteld dat de mens er genetisch helemaal niet voor gemaakt is om tarwe te eten (o.a. de Voedselzandloper).

Spelt bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan de tarwe. Tarwe wordt namelijk zo ver doorgeteeld en daarbij staat voornamelijk het verdelen van de graansoort voorop en niet de hogere dosis voedingsstoffen. Veel van de ‘oudere’ (niet-hybride) graanrassen zijn minder veredeld dan de moderne tarwe en bevatten vaak minder gluten, evenals een betere verhouding van eiwit, vet en koolhydraten (bron: Miss Natural).

Research naar de voordelen van spelt leverde mij het volgende lijstje op:

  • Het bevat veel goede stoffen, onder andere veel eiwitten, vitamine E, vitamine B, foliumzuur, ijzer, magnesium en fosfor.
  • In spelt zitten 6 van de 8 essentiële aminozuren die in het lichaam de productie van hormonen activeert. Zij zorgen er voor dat een mens gelukkig en blij kan zijn. Spelt maakt een mens dus gelukkig.
  • Bovendien zitten in spelt goede vetten. In het koren zitten onverzadigde vetzuren en geen cholesterine. De essentiële vetzuren zijn de belangrijkste bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen. Daarbij is deze graansoort gemakkelijk verteerbaar en zorgt het voor een goede stoelgang.
  • Speltgraan heeft minder bemesting nodig en is veel beter bestand tegen ziekten.
  • Mensen met een tarweallergie kunnen wel heel goed spelt eten. Tarweallergie moet je niet verwarren met glutenallergie, want in spelt zitten net zo goed gluten. Wel zijn deze gluten anders van samenstelling en daardoor makkelijker te verteren.

Wow! Indrukwekkend he?!

Als speltgraan gemalen wordt, dan krijg je meel. En met dit meel kun je alles maken waar je normaal de tarwevariant van zou eten; brood, cake, pannenkoeken, muffins en zelfs speltpasta!

Dat laatste vind ik echt ideaal, want ik merkte dat ik ook van volkorenpasta’s vaak buikpijn kreeg. Sinds ik speltpasta eet, is dat eigenlijk niet meer aan de orde. Speltpasta is o.a. te verkrijgen bij Van Haver tot Gort en winkels als de Tuinen en Ekoplaza. Ik ga me eens verder verdiepen in tarweallergie, want ik vind dit wel apart dat ik daar zo op reageer en dat ik dat bij spelt niet heb!

Meer recepten met spelt zien: ik heb ze voor je bij elkaar gezocht!

Ga je aan de slag met mijn recepten met spelt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.