De grootste valkuil voor gezonder leven: perfectionisme!

2

Wat voor doelen je ook hebt: gezonder leven, meer energie, lekkerder in je vel of meer genieten van voeding, de grootste valkuil is dat je het meteen heel goed wilt doen. We focussen vaak te veel op het resultaat in plaats van op het creëren van een nieuwe gewoonte waar dat wat je wilt bereiken een gevolg van is.

Laat het resultaat los…
Perfectionisme is de grootste valkuil als het gaat om het behalen van je doelen. Wanneer je gezonder wilt leven, zo snel mogelijk meer energie wil hebben of deze zomer die halve marathon wil lopen, dan focus je te veel op het resultaat. En dat is wat anders dan een nieuwe gewoonte aanleren waar je doelen het resultaat van zullen zijn, zoals pure voeding, meer groente eten of meer bewegen. Je focus zou dus niet moeten liggen op het resultaat, maar puur op het creëren van de nieuwe gewoonte. Als je te hoge eisen aan jezelf stelt is de kans groot dat je snel opgeeft. Het hoeft niet in één keer perfect, de kans op slagen is veel groter als je kleinere, haalbare stappen zet. Perfectionisme

Focus elke dag alleen op wat je die dag aan je nieuwe gewoonte gaat doen. Je hoeft het alleen maar vandaag goed te doen. Vraag je niet af wat je morgen gaat doen, dat zie je morgen wel weer. Durven falen, daar gaat het dus eigenlijk om. Maar falen is lastig als je graag dingen goed doet of de controle wil houden, iets dat heel menselijk is en bovendien vaak een onbewust proces. Het is belangrijk om te durven zien en accepteren dat er, hoe je ook je best doet, een moment komt waarop je het even niet gaat volhouden. Dat accepteren geeft rust en helpt je juist vooruit. Wijs jezelf niet af als het een dag niet is gelukt, als je accepteert dat je af en toe faalt, zul je het de volgende dag gewoon weer oppakken waar je gebleven was. Wees lief voor jezelf en kijk niet met spijt terug op gisteren, toen het niet is gelukt: doe het vandaag gewoon weer goed voor jezelf. Zo veranker je de nieuwe gewoonte in je dagelijkse leefpatroon. Als jij, net als ik dat had, de overtuiging hebt dat je alleen iets kunt bereiken door alleen maar hard te werken, lees dan dit artikeltje over het belang van plezier.

Perfectionisme

Een nieuwe gewoonte creëren in drie stappen

1. Neem 30 dagen
Je hebt maar een bepaalde periode nodig om een nieuwe gewoonte te laten inslijten, volgens experts en wetenschappers is dit gemiddeld 30 dagen. Volgens hen is 30 dagen een overzichtelijke periode waarbij je gemakkelijk focus en concentratie kunt behouden. Dan wordt het een automatisme en is het juist moeilijker om je nieuwe gewoonte niet te volgen. Je hebt dan minder zelfdiscipline en wilskracht nodig.

2. Doe het iedere dag
Twee keer per week een uur hardlopen lijkt gemakkelijker dan elke dag twaalf minuten, toch is het tegenovergestelde waar. Iets wordt sneller een automatisme wanneer je er dagelijks op focust. Als je bijvoorbeeld iedere dag kort iets aan sport doet wordt het sneller een onderdeel van je routine. Je kunt dagelijks 12 minuten met gewichten trainen, hardlopen of een korte workout van YouTube of via een dvd doen. Wanneer dit eenmaal een gewoonte is kun je altijd nog opbouwen richting sportschool of langere sportsessies. Een kwartier per dag is een kleine moeite en heel haalbaar, dus begin zonder je al druk te maken over ‘presteren’ en het resultaat.

3. Stap voor stap
De eerste stap is altijd de grootste, daarna wordt het gemakkelijker. Door de eerste stap te zetten en vervolgens steeds kleine uitdagingen aan te gaan en te merken dat je het gewoon kunt volhouden, krijg je meer zelfvertrouwen om ook andere nieuwe dingen aan te gaan in je leven. En het versterkt je kracht om ook een eventueel volgend project of doel ook vol te houden. Het behalen van succes geeft je extra motivatie.

Dus maak je doel haalbaar. Zet kleine stappen en doe dertig dagen lang een korte tijd iets aan je nieuwe gewoonte of vaardigheid. Een enorm cliché maar o zo waar: geniet van de reis, je bent namelijk al goed zoals je bent. Durf ‘presteren’ en het resultaat los te laten en focus op plezier! Geniet van het creëren van een nieuwe gewoonte waarvan jij je lekker en energiek voelt.

perfectionisme

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

  1. Wat een bijzonder verhaal…voor mij o zo herkenbaar. Langzaam lukt het me om liever voor mezelf te zijn, te accepteren wie en hoe ik ben en iets minder perfect…

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.