X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Romige zoete aardappelgratin met room, Parmezaanse kaas en kruiden, een feestelijk en verwarmend bijgerecht uit de oven.

Zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas

3
By Mind Your Feed on 6 oktober 2016 Diner

Wanneer de dagen korter worden en de oven vaker aan staat, krijg ik automatisch weer zin in ovenschotels. Van dat verwarmende comfortfood waar je nauwelijks moeite voor hoeft te doen — precies waar ik nu zo van houd. Deze zoete aardappel gratin is zo’n heerlijk bijgerecht dat in een paar minuten de oven in kan, en daarna vanzelf tot een romige, zachte gratin verandert met een knapperig laagje Parmezaan bovenop.

Het fijne aan dit recept voor zoete aardappel gratin? Je hebt weinig nodig, het staat prachtig op tafel én past bij vrijwel alles. Van een simpel doordeweeks etentje tot een feestelijk diner tijdens de feestdagen.

Romige zoete aardappelgratin met room, Parmezaanse kaas en kruiden, een feestelijk en verwarmend bijgerecht uit de oven.

Zoete aardappel gratin

Zoete aardappel heeft van zichzelf al zo’n fijne, lichtzoete smaak en in de oven wordt hij helemaal zacht en romig. Door de plakjes rechtop in de schaal te zetten ontstaat een prachtig patroon, waarbij elk plakje wordt omhuld door room en kruiden. De verse tijm, salie en rozemarijn zorgen voor net dat beetje extra diepte en maken dit bijgerecht ideaal voor een winterse maaltijd of een feestelijke kersttafel.

Het is zo’n gerecht dat je even wilt bewonderen voordat je het aansnijdt — warm, gezellig en precies de sfeer die je in deze tijd van het jaar zoekt.

Romige zoete aardappelgratin met room, Parmezaanse kaas en kruiden, een feestelijk en verwarmend bijgerecht uit de oven.

Hoe serveer je zoete aardappel gratin?

Deze gratin past eigenlijk overal bij. Hij combineert heerlijk met stoofvlees, kip uit de oven of een mooi stuk zalm. Maar ook bij vegetarische gerechten doet hij het fantastisch. Zet de schaal direct op tafel, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Zo blijft het knapperige kaaskorstje het mooist én voelt het gerecht lekker huiselijk en warm — precies zoals comfortfood hoort te zijn.

Romige zoete aardappelgratin met room, Parmezaanse kaas en kruiden, een feestelijk en verwarmend bijgerecht uit de oven.

Meer gratin inspiratie

Als je net zo dol bent op ovengerechten als ik, dan is het echt de moeite waard om eens wat vaker met gratins te experimenteren. Het principe is namelijk altijd hetzelfde: dunne laagjes groenten, een beetje room, goede kruiden en een knapperige kaaslaag die alles bij elkaar houdt. Je kunt er alle kanten mee op. Denk aan een klassieke aardappelgratin met romige knoflook, een lichte courgette gratin of pastinaak gratin, of juist een gratin met broccoli. Het zijn van die gerechten die weinig moeite kosten, maar altijd een beetje luxe uitstralen. Perfect voor doordeweeks én heerlijk als bijgerecht tijdens de feestdagen.

Romige zoete aardappelgratin met room, Parmezaanse kaas en kruiden, een feestelijk en verwarmend bijgerecht uit de oven.

Romige zoete aardappelgratin met room, Parmezaanse kaas en kruiden, een feestelijk en verwarmend bijgerecht uit de oven.

Zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas

Romige zoete aardappel gratin met room, Parmezaanse kaas en verse kruiden. Een heerlijk bijgerecht voor winterse diners en feestdagen.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 40 minuten minuten
Bijgerecht
Nederlands
Zoete aardappel gratin, Zoete aardappel recepten
Servings: 4

Nodig

  • Ovenschaal
  • Mengkom
Scherm aanhouden tijdens het koken

Ingrediënten

  • 750 gram zoete aardappel
  • 250 ml plantaardige room
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 2 tl oregano
  • 2 takjes verse salie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • peper
  • zout
  • klontje boter (om in te vetten)

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de ovenschaal in met wat boter.
  • Schil de zoete aardappels en snij ze in dunne plakken van zo’n 2 a 3 mm dik. Doe alle plakjes zoete aardappel in de mengkom en voeg hier de oregano en wat peper en zout aan toe. Hussel even goed door.
  • Zet de zoete aardappelschijfjes rechtop in de ovenschaal, maar zet ze niet te dicht tegen elkaar aan. Pluk wat van de rozemarijn en tijm en stop dit tussen de aardappels. Stop ook hier en daar een blaadje salie tussen de plakjes. Schenk de room over de zoete aardappels en zorg dat de plakjes overal even ver onder water staan.
  • Strooi de Parmezaanse kaas gelijkmatig over de zoete aardappel gratin. Voeg eventueel nog wat peper toe en nog wat overgebleven verse kruiden.
  • Schuif de zoete aardappel gratin voor 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een vork of een scherp mesje of de aardappels gaar zijn. Zet als laatste nog een minuut of 3 onder de grillstand van de oven, zodat er een mooi bruin en krokant korstje op de gratin komt.
Calorieën: 329kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 9g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 4g | Vezels: 6g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Deze zoete aardappel gratin is zo’n bijgerecht dat altijd in de smaak valt. Romig, kruidig en met dat heerlijke kaaskorstje past het perfect bij een winterse maaltijd of een feestelijk kerstdiner. Maak hem één keer en hij staat gegarandeerd vaker op tafel — zo’n gerecht dat nooit verveelt.

zoete aardappel gratin

Ga je aan de slag met met dit recept voor zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest

bijgerecht bijgerecht kerst gratin recept zoete aardappel recept
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleCappuccino chocolade kwarktaart
Next Article Review Easy Peasy lunchbox
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Courgette rolletjes met ricotta en prosciutto

Zalmtartaar met avocado en edamame

Carpaccio wraps met truffel en Parmezaan

3 reacties

  1. Sissy on 6 oktober 2016 09:56

    Dit is absoluut heerlijk. Ik maak het regelmatig. Maar het is ook heel lekker om de zoete aardappel af te wisselen met plakjes knolselderij. En ik vergeet de knoflook nooit, minimaal 2 tenen. Smakelijk!

    Reply
  2. Merel Teunis on 6 oktober 2016 11:50

    Wat een leuk idee dit!! Maak je toch prachtige foto’s 🙂

    Niet verkeerd om alvast wat testjes te doen voor je feestdagen, ik doe vrolijk met je mee. Heerlijk inderdaad he om tijdens deze koudere maanden weer wat meer de keuken in te duiken! Dankjewel voor het recept!

    Liefs, Merel

    Reply
  3. Jolanda on 11 januari 2017 13:55

    wil dit recept graag een keer maken maar wat voor groentes passen hier het beste bij

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Kerstrecepten 2025
Kerst recepten, recepten kerst, de lekkerste kerst recepten, hoofdgerechten kerst, voorgerechten kerst, amuse recepten kerst, nagerechten
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
4 december 2025

Courgette rolletjes met ricotta en prosciutto

2 december 2025

Tiramisu in een glaasje

1 december 2025

Zalmtartaar met avocado en edamame

29 november 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #49 – 2025

28 november 2025

Carpaccio wraps met truffel en Parmezaan

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating application
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required