Wanneer de dagen korter worden en de oven vaker aan staat, krijg ik automatisch weer zin in ovenschotels. Van dat verwarmende comfortfood waar je nauwelijks moeite voor hoeft te doen — precies waar ik nu zo van houd. Deze zoete aardappel gratin is zo’n heerlijk bijgerecht dat in een paar minuten de oven in kan, en daarna vanzelf tot een romige, zachte gratin verandert met een knapperig laagje Parmezaan bovenop.
Het fijne aan dit recept voor zoete aardappel gratin? Je hebt weinig nodig, het staat prachtig op tafel én past bij vrijwel alles. Van een simpel doordeweeks etentje tot een feestelijk diner tijdens de feestdagen.

Zoete aardappel gratin
Zoete aardappel heeft van zichzelf al zo’n fijne, lichtzoete smaak en in de oven wordt hij helemaal zacht en romig. Door de plakjes rechtop in de schaal te zetten ontstaat een prachtig patroon, waarbij elk plakje wordt omhuld door room en kruiden. De verse tijm, salie en rozemarijn zorgen voor net dat beetje extra diepte en maken dit bijgerecht ideaal voor een winterse maaltijd of een feestelijke kersttafel.
Het is zo’n gerecht dat je even wilt bewonderen voordat je het aansnijdt — warm, gezellig en precies de sfeer die je in deze tijd van het jaar zoekt.

Hoe serveer je zoete aardappel gratin?
Deze gratin past eigenlijk overal bij. Hij combineert heerlijk met stoofvlees, kip uit de oven of een mooi stuk zalm. Maar ook bij vegetarische gerechten doet hij het fantastisch. Zet de schaal direct op tafel, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Zo blijft het knapperige kaaskorstje het mooist én voelt het gerecht lekker huiselijk en warm — precies zoals comfortfood hoort te zijn.

Meer gratin inspiratie
Als je net zo dol bent op ovengerechten als ik, dan is het echt de moeite waard om eens wat vaker met gratins te experimenteren. Het principe is namelijk altijd hetzelfde: dunne laagjes groenten, een beetje room, goede kruiden en een knapperige kaaslaag die alles bij elkaar houdt. Je kunt er alle kanten mee op. Denk aan een klassieke aardappelgratin met romige knoflook, een lichte courgette gratin of pastinaak gratin, of juist een gratin met broccoli. Het zijn van die gerechten die weinig moeite kosten, maar altijd een beetje luxe uitstralen. Perfect voor doordeweeks én heerlijk als bijgerecht tijdens de feestdagen.


Nodig
Ingrediënten
- 750 gram zoete aardappel
- 250 ml plantaardige room
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 2 tl oregano
- 2 takjes verse salie
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- peper
- zout
- klontje boter (om in te vetten)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de ovenschaal in met wat boter.
- Schil de zoete aardappels en snij ze in dunne plakken van zo’n 2 a 3 mm dik. Doe alle plakjes zoete aardappel in de mengkom en voeg hier de oregano en wat peper en zout aan toe. Hussel even goed door.
- Zet de zoete aardappelschijfjes rechtop in de ovenschaal, maar zet ze niet te dicht tegen elkaar aan. Pluk wat van de rozemarijn en tijm en stop dit tussen de aardappels. Stop ook hier en daar een blaadje salie tussen de plakjes. Schenk de room over de zoete aardappels en zorg dat de plakjes overal even ver onder water staan.
- Strooi de Parmezaanse kaas gelijkmatig over de zoete aardappel gratin. Voeg eventueel nog wat peper toe en nog wat overgebleven verse kruiden.
- Schuif de zoete aardappel gratin voor 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een vork of een scherp mesje of de aardappels gaar zijn. Zet als laatste nog een minuut of 3 onder de grillstand van de oven, zodat er een mooi bruin en krokant korstje op de gratin komt.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerDeze zoete aardappel gratin is zo’n bijgerecht dat altijd in de smaak valt. Romig, kruidig en met dat heerlijke kaaskorstje past het perfect bij een winterse maaltijd of een feestelijk kerstdiner. Maak hem één keer en hij staat gegarandeerd vaker op tafel — zo’n gerecht dat nooit verveelt.

Ga je aan de slag met met dit recept voor zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
3 reacties
Dit is absoluut heerlijk. Ik maak het regelmatig. Maar het is ook heel lekker om de zoete aardappel af te wisselen met plakjes knolselderij. En ik vergeet de knoflook nooit, minimaal 2 tenen. Smakelijk!
Wat een leuk idee dit!! Maak je toch prachtige foto’s 🙂
Niet verkeerd om alvast wat testjes te doen voor je feestdagen, ik doe vrolijk met je mee. Heerlijk inderdaad he om tijdens deze koudere maanden weer wat meer de keuken in te duiken! Dankjewel voor het recept!
Liefs, Merel
wil dit recept graag een keer maken maar wat voor groentes passen hier het beste bij