Italiaanse piadina – op 3 manieren

29

Het zal je denk ik niet zijn ontgaan dat ik vorige maand een paar dagen in Italië zat…. Oh, wat hou ik van dat land! Van de mensen, van de taal, van het weer, en het meeste nog van het eten… Oh, dat eten! Járen geleden kwam ik minstens 2 keer per jaar in Italië – dankzij een ex met Italiaanse roots – en heb ik heel wat traditionele Italiaanse gerechten ontdekt. De Italiaanse pastasaus hier op mijn blog is nog naar het recept van zijn oma…. En ook de piadina, een Italiaans platbrood dat op verschillende manieren gegeten wordt, leerde ik toen kennen. Toen ik vorige maand in Milaan was en ging lunchen, kwam ik de piadina op de kaart tegen. En ik kón niet anders dan deze bestellen! Weet je wat ik trouwens nog meer in Milaan gedaan heb? Een hele belangrijke beslissing genomen… ik vertel je er vandaag alles over!

Italiaanse piadina

Na vandaag is het klaar met het vage gedoe van mij… Je hoorde de afgelopen tijd regelmatig dat het chaotisch was, dat ik druk was, dat het me niet allemaal lukte…. Dat gevoel is niet van de laatste weken, maar dat heb ik al een hele tijd, dat ik heel veel ballen in de lucht aan het houden ben en dat het niet zo goed lukt om dit vol te houden. Vorig jaar, in april, moest ik mij daarom ziek melden bij mijn werkgever. Het was te veel geworden, werk, gezin, alles bij elkaar. Conclusie? Burn-out… Ruim een jaar heb ik thuis gezeten, geprobeerd om mijn energie weer terug te krijgen en wat meer balans in mijn leven te vinden. Dat leek heel goed te lukken, ik voelde me een paar maanden geleden een stuk beter! In mei van dit jaar ben ik daarom begonnen met re-integreren bij mijn werkgever, en eigenlijk merkte ik al heel snel dat dit niet lekker liep. Ik ging weer slechter slapen, was vaak moe en huilerig, had weer stress van de kleinste dingen, ik werd chaotisch en begon dingen te vergeten.

Ding dong, wake up call…..

Ik ging langzaam weer terug naar af, en éen van de dingen die ik in het afgelopen jaar heb geleerd, is het dat ik me nóóit meer zo wil voelen zoals toen. Het werd tijd om keuzes te maken, om een beslissing te nemen, om te gaan kiezen welke ballen ik wel in de lucht zou gaan houden en welke niet meer.

Italiaanse piadina

Het kostte mij heel wat tijd, heel wat twijfels en onzekerheid, en heel wat tranen ook. Het nemen van dit soort grote beslissingen voelt toch echt even anders wanneer je als persoon onderdeel uitmaakt van een gezin….. Ik heb de dagen in Milaan gebruikt om eens heel goed na te denken over wat ik nu wilde, over welke kant ik op wil met mijn leven. Over waar ik gelukkig van word, wat mij blij maakt. En ondanks dat het een hele enge beslissing is, voelde het voor mij goed om niet meer terug te gaan naar mijn werkgever en dus mijn baan op te zeggen. Doodeng. En leuk, spannend, geweldig, te gek!

Ik.heb.mijn.baan.opgezegd. Whaaa!

En dus werk ik deze week nog 2 dagen bij mijn baas en daarna ga ik mij fulltime op mijn gezin én op mijn eigen bedrijf storten! Uiteraard is mijn blog daar een belangrijk onderdeel van, en ik zou het ook echt te gek vinden als ik MYF nog verder kan laten groeien in de komende jaren. Daarnaast ga ik aan de slag als freelance tekstschrijver en redacteur. Ik heb 9 jaar in die functie gewerkt, maar dan voor een baas, en nu wil ik hier zelf mee verder. Heb je een leuke klus waarbij je mijn hulp kunt gebruiken, aarzel dan niet om contact op te nemen…!

Italiaanse piadina

Ik zal je in de komende weken trouwens nog veel meer vertellen over mijn plannen, ik denk dat deze blog anders veel te lang wordt…. En je zou ook het recept van de piadines nog van mij krijgen…. Wij aten dit dus vroeger heel vaak na een avond stappen…. echt zo lekker! Maar ook als lunch wordt een piadina veel gegeten. En de Italianen maken dit platbrood op verschillende manieren klaar. Je kunt de piadina vullen met beleg en dan oprollen, als een soort wrap. Maar je kunt de piadina ook na het vullen, dubbelvouwen en nog even grillen. Zeker wanneer je er kaas tussen stopt is dat natuurlijk super lekker…..! Weet je wat, ik geef je het basisrecept, en laat je dan zien hoe ik de piadina het liefst eet!

Italiaanse piadina

Piadina, Italiaans platbrood

Voor 4 piadina’s:

  • 200 gr speltbloem (traditioneel gebruik je Tipo 00 bloem) + extra om te bestuiven
  • 80 ml handwarm water
  • 30 ml olijfolie
  • snuf zout
  • 1/2 tl baking soda (bicarbonaat)

Nodig; mengkom, deegroller, pan met dikke bodem

Bereiden: doe de bloem, het zout, en de baking soda in de mengkom en voeg hier het water en de olie bij. Kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te droog, dan kun je er een klein beetje olie bij doen. Echt een drupje maar!

Verdeel het deeg in 4 bollen. Rol elke bol deeg uit tot een dunne piadina, van echt nog maar 2 mm dik.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat de bodem van de pan goed warm worden. Leg die piadina voorzichtig in de pan. Draai het vuur iets lager en laat de piadina langzaam gaar worden. Er zullen bellen in het deeg ontstaan, dat hoort! Wanneer de onderkant mooi bruin is, draai je de piadina nog even om en laat je de andere kant bruin worden.

Italiaanse piadina

Mijn favoriete vullingen?

Italiaanse piadina

Met rucola, Parmaham en mozzarella

Italiaanse piadina

Met groene pesto en mozzarella, en dan nog even onder de grill.

Italiaanse piadina

Oh, uiteraard, met Nutella….. echt, goddelijk!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

29 reacties

  1. Wat dapper en goed dat je voor jezelf en je gezin durft te kiezen Reny! Ik wens je heel veel lol, succes en positieve energie toe, voortkomend uit deze keuze! Ik volg je groei graag.. 🙂

  2. Dat ziet er goed uit! Wat knap van je dat je je baan hebt opgezegd! En dan ook nog je verhaal hier met de rest van de wereld te delen! Heel veel respect!

  3. Carolien Delbaere op

    Mijn hoed af om zo sterk te zijn en inderdaad die beslissing te nemen. Ik zit zelf met hetzelfde levensissue… Ook enkele weken thuis geweest en veeeeel te snel teruggekeerd. En opnieuw inderdaad de richting van burn-out aan het inwandelen. Niet goed! Men moet doen waar men gelukkig van wordt in elk geval! Proficiat, geniet ervan met volle teugen!

  4. Wauw, super knap deze beslissing! Maar het voelt ook als buitenstaander als de beste en zeker ook als de kans om je leven nog mooier t maken, chapeau en veel succes!

  5. Wat stoer, deze beslissing. Ik denk verstandig, maar toch ook zo dapper en stoer!
    Ik was even bang dat ‘de beslissing’ was te stoppen met deze blog. Heb ik net weer een nieuwe favo blog gevonden 😉

    Geniet maar van je wijze besissing!

  6. Wauw wat goed zeg dat je de knoop heb doorgehakt! Wat zal dat een opgelucht gevoel geven. Heel veel succes met je eigen bedrijf! Mocht je nog een keer met iemand willen sparren; ik ben in april dit jaar na een soortgelijke periode voor mezelf gestart. HEERLIJK!

  7. Heel dapper van je, zo’n moeilijke beslissing! Maar ik weet zeker dat je er veel gelukkiger door wordt. Ik kijk uit naar je blogs…

  8. Wat leuk! Ik heb hetzelfde gedaan. Ik werk nog tot 8 december voor mijn baas en ga dan voor mezelf beginnen zodat ik ook meer tijd heb voor mijn gezin.

    Heel veel succes, plezier en geluk.

  9. En zo zie je, dat als je echt tijd neemt voor jezelf (al hoeft dat niet altijd Italië te zijn) dan kan je terug naar de basis. Wat wil ik met mijn leven. En geloof me, je krijgt nooit spijt van deze keuze. Alleen al de vrijheid qua tijd van je eigen bedrijf geeft energie. Ik denk dat je een goede beslissing hebt genomen. En ik hoop nog lang van al je mooie recepten en verhalen te mogen genieten. En vergeet vooral niet zelf ook te genieten ;-).

  10. Wat ontzettend knap van jezelf. Wat zal je je opgelucht en bevrijd voelen nu de kogel door de kerk is.
    Veel succes gewenst. Nu zal je je vast snel weer helemaal goed voelen.
    En dit platbrood ga ik zeker eens proberen. Lijkt me heerlijk. En de zelf gemaakte pastasaus ga ik ook een keer maken.

  11. Vraagje over de piadina: Welk glutenvrij meel zou de rol van spelt over kunnen nemen waardoor je de piadina gewoon op kan rollen zonder dat ie ‘breekt’ ?

    • Mind Your Feed op

      Ik zou dan kiezen voor een kant-en-klaar glutenvrij meel, zoals van Schär of andere glutenvrije merken. Als je met boekweit of met amandelmeel aan de slag gaat, krijg je echt niet hetzelfde broodachtige deeg dat je nodig hebt voor de piadina…

  12. Wat een goed besluit van je om je eigen bedrijf op te starten. Ik wens je er heel veel succes bij. Bedenk dat dit je uiteindelijk veel meer voldoening zal geven, dan stressen in een baan die nu niet bij jou leven past.
    Wat zul je er blij van worden om eindelijk je eigen ding te kunnen gaan doen. Jou little feed zullen er wel bij varen evenals je partner.
    Je kent vast de spreuk: “If MOM ain’t happy, ain’t nobody happy” wel 🙂
    Ik kreeg die van onze zonen, in de tijd dat het met mij ook helemaal niet goed ging.

  13. Wat super dat je voor jezelf en je gezin kiest. Dat zijn toch de 2 belangrijkste dingen in je leven. Even was ik bang dat je met de blog ging stoppen maar gelukkig we kunnen nog van MYF genieten. Wens je heel veel geluk en plezier met deze keuze. De piadina ga ik zeker nog een keer maken lijkt me erg lekker vooral met de rucola parmaham en mozzarella. Ben zelf ook fan van de italiaanse keuken!

  14. Wat een knappe beslissing! Zo heb ik ooit de beslissing van fulltime naar partime genomen, dat vond ik al heel wat.. Des te knapper vind ik jouw beslissing!
    En ja… Wat een heerlijk gerecht lijkt mij dit! Snel maar eens maken!

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.