#30voeljefit – Gezond tussendoor

0

Wow, wat zijn we toch goed bezig met z’n allen! De eerste drie weken zitten erop en het einde van de challenge is in zicht. Wat gaat de tijd toch snel hè! Drie weken geleden leek het misschien nog wel een hele opgave om 30 dagen lang aan je gezondheid te werken, maar we zijn nu op driekwart van de challenge en bij mij gaat het in elk geval heel goed! Hoe gaat het bij jullie, is het nog vol te houden? Ik vind jullie een beetje stil worden in de Facebookgroep…. is het zo lastig om de challenge vol te houden dat jullie niets meer durven te zeggen? Haha! Dat hoop ik toch niet! Ik hoop dat jullie allemaal zo fanatiek bezig zijn en dat het allemaal super goed gaat! In deze laatste week hebben we alle aandacht voor snacks en lekkers voor gezond tussendoor, ben je er klaar voor?

gezond tussendoor

Tsja, over zo’n tussendoortje, wat valt daar nou eigenlijk nog over te zeggen….. Nou weet je, eigenlijk best veel! Ten eerste – en schrik hier niet van! – zijn die tussendoortjes eigenlijk helemaal niet nodig…. Say what?! Nee, inderdaad, in een gezond en gevarieerd eetpatroon zijn tussendoortjes niet nodig. Het is iets wat we onszelf hebben aangeleerd en waar ook een heel marketingapparaat handig op ingesprongen is. Maar eigenlijk zou je echt aan 3 maaltijden per dag voldoende moeten hebben.

Tussendoor, is dat nodig?

Misschien komt dit toch een beetje als een verrassing voor je…. Lees dan zeker mijn eerdere blogs over een gezond ontbijt, gezonde lunch en gezond diner nog eens terug. Daarin vertel ik je dat deze maaltijden in balans horen te zijn, er zouden voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten in elke maaltijd moeten zitten om het er tot het volgende eetmoment mee vol te houden. En deze koolhydraten, eiwitten en vetten horen in de juiste verhouding aanwezig te zijn. In de ochtend hebben we nu eenmaal meer energie (koolhydraten) nodig dan in de avond. Wanneer je maaltijden goed opgebouwd zijn, dan zou je in principe geen tussendoortje hoeven te nemen.

Nou goed, dat is natuurlijk ook voor iedereen verschillend, de ene persoon heeft een grotere energiebehoefte dan de andere. Maar het is best zinvol om te weten dat tussendoortjes dus echt een éxtra zijn in je eetpatroon. Ben jij een echte tussendoortjes-eter? Let dan eens wat meer op je andere maaltijden, eet je wel voldoende en gevarieerd genoeg?

gezond tussendoor

Gezond tussendoor

Het eten van tussendoortjes is ons aangeleerd, en om eerlijk te zijn deed ik daar zelf ook altijd gewoon aan mee. Alsof er een soort biologische wekker in mijn buik zat, kreeg ik vroeger rond een uur of 10, half 11 gewoon trek. Ik moest dan echt wat eten….. Jaren geleden nam ik dan een pakje met biscuitjes (je weet wel, die 3 in 1 pakje) en dan had ik eigenlijk gelijk daarna weer honger. Niet zo gek als je bedenkt dat deze koekjes bijna puur en alleen uit koolhydraten en suikers bestaan en dus zorgen voor behoorlijke bloedsuikerschommelingen.

Het grootste gedeelte van onze voeding bestaat uit koolhydraten, tot wel 70% van ons eetpatroon bouwen we ermee op. Dit is al aan de hoge kant, zoveel energie hebben we niet nodig en als we zoveel koolhydraten binnen krijgen, is er geen ruimte meer voor eiwitten en vetten in ons schema. In de afgelopen weken hebben we aandacht besteed aan het toevoegen van eiwitten en vetten aan de maaltijden, zodat je maaltijd langer verzadigen en zodat de koolhydraatinname wat beperkt wordt. Want teveel koolhydraten zijn uiteindelijk niet goed voor je, ze werken ontstekingsbevorderend en een teveel ervan sla je op als vet. Nou, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten… Maar het achterliggende idee was natuurlijk dat de maaltijden zo vullend zijn, dat je eigenlijk geen tussendoortje meer nodig hebt.

gezond tussendoor

En toch zijn veel van ons gehecht aan een tussendoortje, zo halverwege de ochtend en halverwege de middag. Meestal is dit een mooi moment om je fruit te eten, want dat had je bij de maaltijden nog niet (voldoende) gehad. Maar veel vaker wordt er toch naar tussendoorkoekjes gegrepen, en dat vind ik persoonlijk echt zonde… Daar zit namelijk niet alleen heel veel suiker in, maar vaak ook nog een hele waslijst aan ingrediënten waar je eigenlijk niet al te blij van wordt.

Voel je fit

#30voeljefit challenge

Wat is er dan belangrijk als je wel voor een tussendoortje kiest. Ja, ik zeg expres áls, want met mijn huidige eetpatroon vergeet ik eigenlijk 9 van de 10 keer dat ik een tussendoortje zou moeten eten. Ik heb er gewoon nog geen trek in, omdat mijn maaltijden mij steeds vullen tot het volgende eetmoment. Maar áls je dan toch een tussendoortje wilt nemen, dan heb ik de volgende tips voor je:

Denk eens out of the box: hoe zou je jouw tussendoortje kunnen aanpassen zodat er in dit moment ook eiwitten en vetten zitten? Ik neem zelf bijvoorbeeld heel vaak een gekookt eitje als gezond tussendoortje. Of wanneer ik wel voor fruit kies, dan eet ik daar een handje ongebrande en ongezouten nootjes bij. Je kunt uiteraard ook groenten snacken, een stuk komkommer, wortel, paprika of tomaat.

Gebruik jouw tussendoor moment om een extra groenten én fruit shot binnen te krijgen door een smoothie te drinken. Hier kun je veel groenten en fruit in kwijt, maar doordat je het drinkt kun je het makkelijker tot je nemen.

Ga zelf je gezonde tussendoortjes maken! Want op die manier weet je wat je binnenkrijgt! Die ellenlange lijsten aan ingrediënten in de voorverpakte tussendoortjes uit de supermarkt schrikken mij vaak enorm af. Ik wil weten wat ik eet! Ik zal hieronder nog een aantal suggesties met je delen.

Luister goed naar je lijf! Heeft jouw buik echt behoefte aan een tussendoortje, of is het jouw hoofd dat daar om vraagt. Echt, probeer dat eens uit te vinden…. je hoeft jezelf natuurlijk niet te kwellen door zolang mogelijk zonder eten te doen, en dat je dan helemaal flauw wordt en alle eventuele gevolgen van dien, maar weet jij eigenlijk wanneer je écht trek hebt? En weet je ook zeker dat je deze honger nier verwart met dorst? Een dorstgevoel kan je behoorlijke trek geven, maar eigenlijk vraagt je lijf gewoon om een paar grote glazen water!

Het draait in de #30voeljefit challenge allemaal om bewustwording en werken aan een gezondere leefstijl. Wat krijg je nou eigenlijk binnen, wat is wel goed voor je en wat niet? Wat moet je laten staan, waar kun je wel gebruik van maken? Ik wil je met dit bericht een eerste opstap geven, mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments. Oh, en je kunt je nog steeds aanmelden voor onze (besloten) Facebookgroep! Deze week kun je natuurlijk nog veel meer informatie verwachten op de blogs van Suzanne, Linda en Annemieke.

gezond tussendoor

Inspiratie

Op mijn blog vind je voldoende inspiratie voor lekkere snacks als gezond tussendoortje. En ook op de blogs van Suzanne, Linda en Annemieke staat genoeg lekkers! Ik deel alvast wat van mijn persoonlijke favorieten met je. Deze week komen daar nog heel wat lekkere recepten bij! Heel veel succes met deze challenge!

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.