#30voeljefit – Gezond diner

0

Bam… en toen zaten we alweer halverwege de #30voeljefit challenge! Nou, ja, niet helemaal natuurlijk, we zijn nog niet halverwege de 30 dagen van september, maar de eerste twee weken zitten erop. Twee geweldige weken, waarin ik vooral heel blij word van zoveel enthousiaste deelnemers die allemaal fanatiek aan de slag gaan met de challenge. De weken vliegen voorbij. Na al aandacht te hebben besteed aan het ontbijt en de lunch, is de komende week het diner aan de beurt. En ik heb in de Facebookgroep al de opmerking gehoord dat dát een échte uitdaging gaat zijn voor veel van jullie. De komende week dus alle aandacht voor een gezond diner, ben je er klaar voor?!

Gezond diner

De #30voeljefit challenge begon officieel op 1 september. Voorafgaand deelden we een aantal basis uitgangspunten met je, als je later aanhaakt op de challenge kun je deze het best nog eens terug lezen. De eerste week gaven we volop aandacht aan het ontbijt, in de tweede week kwam de lunch aan bod en nu dus het diner. En ja, dat is voor mij ook best nog een uitdaging…

Weekplanning

Ik probeer elk weekend, meestal op zaterdagochtend, een weekplanning te maken voor de avondmaaltijden. Ik vind het handig om dat ook werkelijk op te schrijven, zodat ik de hele week al ingepland heb en ik dus eigenlijk op de avond zelf niet na hoef te denken over wat ik ga koken. Daarmee is het ook makkelijker om boodschappen te doen, ik koop altijd op zaterdag de boodschappen tot en met woensdag, en op woensdag mijn boodschappen voor de rest van de week. Natuurlijk schuif ik wel eens in mijn weekplanning, bijvoorbeeld omdat ik toch ergens anders trek in heb, maar een weekplanning is een handig hulpmiddel om alvast na te denken over je maaltijden. Suzanne maakte trouwens een handige print-out voor een overzichtelijke weekplanning!

gezond diner

Variatie?

Het idee van een weekplanning is natuurlijk om elke week heel creatief je week in te vullen. Om gezonde maaltijden in te plannen, met vooral heel veel groenten als basis. En daar ligt voor mij de uitdaging ook nog wel, want ik heb zo mijn favorieten en klassiekers. Bijna standaard staat hier 1 x per week op een werkdag mijn Italiaanse pastasaus op tafel. Of eten we 1 x per week soep, altijd zelfgemaakt en in familieportie ingevroren zodat we snel een makkelijke maaltijd hebben. En soms houdt mijn creativiteit daar ook wel op…. en staar ik een half uur naar mijn nog lege planning om er vervolgens maar weer voor te kiezen om aardappels, groenten en vlees klaar te maken. Ja, ook ik ben wel eens inspiratieloos….

Gelukkig heb ik mijn lieve bloglezers die mij altijd wel inspireren om weer eens wat nieuws te gaan maken. Maar ik ben af en toe ook maar een slechte foodblogger hoor… en dan weet ik gewoon écht niet wat ik zal gaan eten en sta ik dus ook op een doordeweekse (werk)dag twijfelend in de supermarkt. Bah, ik haat dat gevoel, dat je instant moet beslissen wat je klaar gaat maken. Daarom ben ik alvast heel blij met deze gezond diner – week in de challenge! Hik jij hier ook zo tegenaan? Geen nood, want ook deze week voorzien Suzanne, Annemieke en Linda je weer van de nodige inspiratie.

Gezond diner

Portion control

Is het bij het ontbijt en de lunch vooral nodig om via voeding voldoende energie voor de rest van de dag binnen te krijgen, voor de avondmaaltijd geldt dit minder. Je hebt – als het goed is – voor de avond vaak een minder drukke planning dan overdag en daarom is het ‘s avonds minder belangrijk om een stevige maaltijd naar binnen te schuiven. Juist de avondmaaltijd mag licht zijn (even afhankelijk van wat je nog gaat doen ‘s avonds) en bij je diner kun je dus juist prima heel veel veggies toevoegen. Deze vullen, voeden, zitten bomvol vitaminen en mineralen, maar zijn licht genoeg voor de avondmaaltijd. Ik vond op Pinterest onderstaande afbeelding, en wat mij betreft is dit de plate rule voor een avondmaaltijd.

Gezond diner

Veel groenten dus! En dus niet eerst ons hele bord vol leggen met pasta, rijst of aardappels, zoals we allemaal gewend zijn. Ja, ja, ik deed dat ook altijd hoor, haha! Maar ik kies dus de laatste jaren dus het liefst voor extra groenten op mijn bord. Soms zelfs ter vervanging van de pasta of aardappels, bijvoorbeeld als ik niet heel veel honger heb bij het diner maar we toch gaan eten – omdat het nu eenmaal etenstijd is en de kinderen zo ook naar bed toe moeten. Zo maakte ik laatst al eens een portie sperziebonen voor mezelf klaar, en at ik daar de Italiaanse pastasaus bij. Natuurlijk wel met extra veel Parmezaanse kaas!

gezond diner

#30voeljefit challenge

In deze derde week van de #30voeljefit challenge gaan we het diner eens goed onder de loep te nemen!

Denk eens na:

  • Bedenk jij van tevoren wat je in de week gaat eten?
  • Zit daar voldoende variatie in?
  • Hoe ziet jouw bord eruit?
  • Liggen daar voldoende groenten op?
  • Wat zou je willen veranderen?

Voel je fit

Bedenk jij van tevoren wat je in de week gaat eten? Neem daar een moment in de week de tijd voor en kijk of je creatiever kunt zijn dan je al was. Zorg in elk geval voor een aantal makkelijke maaltijden in je repertoire, zodat je ook als je niet voorbereid bent tóch een gezond diner op tafel kunt zetten.

Eet jij elke week hetzelfde? Zo’n rijtje met maaltijden die je elke week opnieuw afwerkt? Dan is de uitdaging om daar variatie in aan te brengen! We gaan je heel veel inspiratie geven deze week!

Hoe ziet jouw bord eruit? In welke verhoudingen liggen de koolhydraten, eiwitten en vetten daarop? Bij het avondeten maken we dus onderscheid tussen koolhydraten uit granen en koolhydraten uit groenten. Liggen er voldoende groenten op jouw bord?

Zijn er nog dingen die je aan jouw avondmaaltijd wilt veranderen?

Het draait in de #30voeljefit challenge allemaal om bewustwording en werken aan een gezondere leefstijl. Wat krijg je nou eigenlijk binnen, wat is wel goed voor je en wat niet? Wat moet je laten staan, waar kun je wel gebruik van maken? Ik wil je met dit bericht een eerste opstap geven, mocht je nog vragen hebben, laat ze dan achter in de comments. Oh, en je kunt je nog steeds aanmelden voor onze (besloten) Facebookgroep! Deze week kun je natuurlijk nog veel meer informatie verwachten op de blogs van Suzanne, Linda en Annemieke.

Gezond diner

Inspiratie

Op mijn blog vind je voldoende inspiratie voor goede, gezonde diners. En ook op de blogs van Suzanne, Linda en Annemieke staat genoeg lekkers! Ik deel alvast wat van mijn persoonlijke favorieten met je. Deze week komen daar nog heel wat lekkere recepten bij! Heel veel succes met deze challenge!

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.