X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
pasta recepten, pastasaus, zelf pastasaus maken

Ragù alla Bolognese

1
By Mind Your Feed on 12 november 2013 Diner

Italiaanse pastasaus met gehakt! Oftewel Ragu Bolognese! Een echt traditioneel recept om zelf échte Italiaanse pastasaus te maken. Yes, dat lees je goed, dit recept is van mijn Italiaanse ‘oma’ en komt dus uit de échte Italiaanse keuken. De Italiaanse keuken is een hele pure, eigenlijk bijna eenvoudige, keuken, met veel pure ingredienten met een krachtige smaak. Van mijn nonna heb ik het recept voor deze ragù alla Bolognese ooit eens toevertrouwd gekregen en nog altijd als wij pasta met tomatensaus eten, staat deze Bolognese saus op tafel!

Pastasaus recept

Italiaans koken hoef je niet met een pakje uit de supermarkt te doen, al gebruik ik voor deze pastasaus met gehakt wel een fles ‘kant-en-klare’ passata. Dat is pure tomatensaus in zo’n glazen fles, zonder verdere toevoegingen. De basis voor veel Italiaanse gerechten is een soffritto van ui, winterpeen en bleekselderij en ook deze pastasaus begint daarmee. Verder is het echt niet ingewikkeld om zelf pastasaus te maken, lees snel verder!  Oh, en in Italië noemen ze deze saus ragù Bolognese, een echte klassieker.

Italiaanse pastasaus met gehakt, zelf pastasaus maken, ragù, Italiaans recept voor pastasaus

Ragù alla Bolognese

De sleutel tot het maken van lekkere Italiaanse gerechten is het gebruiken van de juist ingredienten, het toevoegen van een flinke portie liefde en het kiezen van de juiste kruiden. Om met dat eerste te beginnen; kies de ingredienten het liefst zo puur mogelijk, dus vanuit een biologische supermarkt of van de markt. Ga in elk geval niet voor de goedkoopste soort. Voor vlees betekent dit namelijk vaak dat er geknoeid is met water en allerlei toevoegingen.

Het tweede, de liefde, heb je nodig om het geduld op te brengen om echt lekker te gaan eten straks. Het maken van goede Italiaanse gerechten kan nog wel eens tijd kosten aangezien sauzen soms lang moeten koken of vlees lang moet stoven. Het laatste ingrediënt tot succes is de keuze van de kruiden. Voor sommige gerechten staan de kruiden al ‘vast’ door traditionele receptuur, bij anderen gerechten kun je zelf aan de slag om er je Italiaanse twist aan te geven. Italiaanse pastasaus, zelf pastasaus maken, Italiaanse pastasaus met gehakt

Kruiden voor Italiaanse pastasaus

Als je zorgt dat je de volgende kruiden standaard in huis hebt, kan geen Italiaans gerecht meer mislukken. Ik schreef ook een blog over welke Italiaanse kruiden je in de voorraadkast zou moeten hebben staan om heerlijk Italiaans te koken zonder pakjes en zakjes.

  • Laurier
  • Basilicum
  • Dragon
  • Jeneverbes
  • Oregano
  • Peterselie
  • Salie
  • Rozemarijn
  • Tijm

Italiaanse pastasaus, zelf pastasaus maken, recept pastasaus, raguItaliaanse pastasaus met gehakt, ragù, zelf pastasaus maken, traditioneel Italiaans recept

Recept ragù Bolognese

Deze ragù Bolognese, oftewel de originele Bolognese saus komt uit de streek Emilia Romagna, waarvan Bologna de hoofdstad is. Bolognese betekent dus ook zoveel als uit/van Bologna. En net als met zoveel Italiaanse gerechten heeft in ongeveer elk huishouden dit gerecht een net even andere twist. Ik leerde dit recept voor deze Italiaanse pastasaus van mijn Italiaanse oma, nonna, die er vooral heel veel liefde in stopte!

Wanneer je dit recept voor ragù Bolognese eenmaal hebt gemaakt, wil je waarschijnlijk geen andere saus meer proberen. Maar ben je op zoek naar meer heerlijke Italiaanse pasta gerechten, probeer dan zeker de volgende recepten eens:

  • Spaghetti Carbonara
  • Penne all’Arrabiata
  • Spaghetti cacio è pepe
  • Pappardelle met salie en Parmezaanse kaas
pasta recepten, pastasaus, zelf pastasaus maken

Italiaanse pastasaus met gehakt - Ragù Bolognese

Traditioneel Italiaans recept om zelf pastasaus (ragu Bolognese) met gehakt te maken
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 2 uur uur
Totale tijd: 2 uur uur 15 minuten minuten
Hoofdgerecht
Italiaans
Pasta recepten, Wereldgerechten
Servings: 4

Nodig

  • Stoofpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 500 ml passata di pomodoro (tomatensaus in fles, zonder toevoeging!)
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram rundergehakt
  • 250 gram varkens saucijzen
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 a 6 jeneverbessen
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • olie om in te bakken
  • snuf zout (naar wens)

Bereiden

  • Snij de winterpeen, bleekselderij en uien in hele kleine blokjes, het mag echt heel fijn zijn.
  • Maak de knoflook schoon.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan met dikke bodem en fruit hier de ui, winterpeen en bleekselderij in aan. Bak totdat de groenten glazig zijn - deze basis voor de saus noem je ook wel soffritto - en per dan de knoflook erbij uit.
  • Haal het velletje van de saucijzen af en brokkel het vlees in de pan. Schep om en voeg daarna het gehakt er bij. Blijf omscheppen totdat je ziet dat het vlees gaar is.
  • Schenk de witte wijn bij de groenten en het vlees en laat even zachtjes koken. 
  • Voeg daarna de passata toe en de gedroogde oregano en peterselie. Doe de laurierblaadjes en jeneverbessen in de pan. Voeg nog een beetje extra water toe en laat zeker 2 uur zachtjes koken. 
Calorieën: 450kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 23g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 10g | Vezels: 4g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Tip: verdubbel de hoeveelheid ingrediënten en maak een extra portie klaar! Die vries je makkelijk in, zo heb je ook op drukke dagen altijd een makkelijke snelle pasta maaltijd voor handen!

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden! Italiaanse pastasaus met gehakt, traditionele pastasaus, zelf pastasaus maken

Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse pastasaus met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

bewust eten gehakt gezond eten inspiratie Italiaans Italiaanse pastasaus Italie passata pasta pastasaus rode pastasaus saucijzen tomaten winterpeen witte wijn zelf maken zelf pastasaus maken
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleItaliaanse pastasaus – ragu
Next Article Biologisch wel of niet?
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

1 reactie

  1. Tom Hardorff on 22 mei 2023 09:48

    geachte

    ik gebruikt altijd Chinese mie van de mij fabriek uit Enschede kan dat ook voor spaghetti gebruikt worden, of moet ik speciaal spaghetti mie hebben , deze Chinese mie is vrij duur dus wel kwaliteit , als ik de Italiaanse mie gebruikt uit de supermarkt dat is niet de aller beste mie en goed koop,

    hoop dat u mij een antwoord geeft op mijn mail
    mvg T Hardorff

    Reply
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.