Zodra de zon zich weer wat vaker laat zien, weet ik één ding zeker: er komt pastasalade op tafel. En niet zomaar eentje – deze pastasalade met chorizo is er één die echt alles in zich heeft. Kruidig, romig, fris én boordevol smaak. Perfect voor op een warme zomerdag als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
We gaan dit jaar niet naar Italië – best even slikken voor mij als echte pastaliefhebber – maar dat betekent niet dat de Italiaanse vibes niet gewoon mee mogen naar mijn eigen tuin. Door deze pastasalade met chorizo waan ik me toch een beetje in de zon. Combineer die pittige worst met knapperige boontjes, frisse sla en een zelfgemaakte peperonata-dressing en je hebt een gerecht dat eigenlijk alles heeft: groenten, eiwitten, pasta en véél smaak.
Makkelijke maaltijdsalade met chorizo
Een maaltijdsalade met chorizo klinkt misschien fancy, maar is echt in no-time klaar. Deze pastasalade met chorizo kun je makkelijk van tevoren maken – ideaal voor een picknick, stranddag of gewoon als snelle avondmaaltijd. De dressing kun je trouwens ook prima los bewaren in een potje in de koelkast.
En zeg nou zelf: een salade met pasta én chorizo, dat is toch gewoon comfort food, maar dan in een zomerse jas? Dat maakt ‘m ook zo fijn voor drukke doordeweekse dagen.
Waarom deze pastasalade zo goed werkt
- Chorizo geeft net dat beetje extra pit en hartigheid
- De peperonata-dressing (met tomaat, paprika en knoflook) is zacht en kruidig tegelijk
- Groenten als sperziebonen, paprika en romaine sla zorgen voor crunch en kleur
- Door de speltpasta en mozzarella zit je ook lekker lang vol
Ik maakte deze salade afgelopen week al vroeg in de ochtend klaar en kon de rest van de dag genieten van het zonnetje – zó fijn als je niet om 17:00 nog de keuken in hoeft. En, een extra tip: serveer deze salade eens met vers stokbrood en een glaasje wijn. Helemaal vakantie op je bord.
Meer lekkere pastasalades?
Ik ben dol op pastasalades – je vindt er al heel wat op mijn blog. Deze pastasalade met chorizo is perfect als je van een beetje pit houdt, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Probeer ook eens:
- Italiaanse pastasalade met prosciutto
- Pastasalade met kip en pesto
- Pastasalade met sperziebonen en kip
- Pastasalade met courgette, perzik en mozzarella
- Pastasalade met broccoli en balsamico dressing
- Pastasalade met rucola, champignons en feta
Ben je op zoek naar meer makkelijke maaltijden voor doordeweeks, of op zomers dagen? Ik zette mijn favorieten voor je op een rijtje!

Nodig
- 2 Pannen
Ingrediënten
- 120 gram speltpasta
- 200 gram sperziebonen
- 1 krop romaine sla
- 12 groene olijven
- 80 gram chorizo
- 100 gram mozzarella
- olijfolie
Voor de peperonata dressing:
- 1 rode ui
- 2 rode puntpaprika
- 2 teentjes knoflook
- 6 snoeptomaatjes
- 1 blikje tomatenpuree (klein)
- 3 tl rode wijn azijn
- 1 tl honing
- 4 blaadjes verse basilicum
Bereiden
- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de pasta toe aan het kokende water en laat beetgaar koken. Giet de pasta af, doe terug in de pan en roer er een flinke scheut olijfolie doorheen, dit voorkomt dat de pasta aan elkaar gaat plakken.
- Dop de boontjes en zet nog een pannetje met water op het vuur. Ik stoom het liefst mijn sperzieboontjes, zo blijven ze lekker knapperig en blijft de voedingswaarde het hoogst. Maar koken kan natuurlijk ook. Kook ook de sperzieboontjes beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
- Snipper de ui en snij de paprika in fijne blokjes of reepjes. Samen met de knoflook, kleine tomaatjes, tomatenpuree, rode wijnazijn, honing en basilicum maak je hier een peperonata van. Deze peperonata wordt de dressing van de pastasalade.
- Snij de bladeren van de romaine sla van de krop en was ze goed. Snij de harde kern eruit en snij vervolgens de bladeren in kleine stukken.
- De olijven mag je heel in de salade doen, maar je kunt ze ook wat fijner snijden. De chorizo snij je in plakjes en de mozzarella in blokjes. Of wat je leuk vindt, het is jouw salade!
- Nu gaan we alles mengen. Eerst de pasta in de schaal, dan de boontjes erbij. Nu de olijven, chorizo en mozzarella erbij. Schep nu de peperonata door de salade en voeg als laatste de romaine sla toe. Lekker met nog wat vers stokbrood erbij, en natuurlijk een glaasje wijn!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met met dit recept voor pastasalade met chorizo? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
5 reacties
Weet je dat ik nog nooit een pasta salade heb gehad? Ik vind het zo apart om pasta koud te eten. Maar dit ziet er lekker uit.
Wat een zalige salade. Zelfs manlief vond hem heerlijk. Blijfertje!
Yes!!
Oh, die ziet er lekker uit!! Komend weekend hebben we een barbecue, dan ga ik ‘m maken, lijkt me heerlijk!
Deze eten we vanavond!