Okee, over deze broodjes was ik al lange tijd heel sceptisch…. Zou het wat zijn? Het zal vast wel smaken, maar kun je het echt als broodjes eten? Een hele tijd terug zag ik bij Annemieke van Eethetbeter al eens een zelfde soort recept voorbij komen, en de broodjes bleven me een soort van achtervolgen… Steeds schoten ze weer door mijn hoofd, maar uiteindelijk schoof ik ze niet de oven in. Totdat ik in de afgelopen weken steeds vaker deze broodjes voorbij zag komen, maar dan nu onder een andere naam. Noemde Annemieke – en velen anderen – ze nog oopsies, tegenwoordig worden dezelfde broodjes cloud bread genoemd. Maar het principe is het zelfde, en ook nog eens super simpel. Ik maakte cloud bread met rozemarijn, een hartig broodje dat lekker is bij de lunch!
Op Pinterest en Instagram kon ik er eigenlijk niet meer onderuit, de cloud breads schoten me aan alle kanten voorbij. Als je kijkt naar het broodje, dan snap je precies waarom het cloud bread heet, zijn het geen leuke wolkjes? Ze zijn dan ook super luchtig! En ze bevatten geen meel, waarmee ik dus een nieuw glutenvrij broodje voor mezelf heb gemaakt. Heel fijn! Met de kruiden kun je natuurlijk eindeloos variëren, ik koos voor hartig en voegde rozemarijn en tijm toe. Ik hou nu eenmaal niet erg van zoet brood dat als brood gegeten wordt, denk aan die boterhammen in een buitenlandse supermarkt, die zijn ook altijd zoet.
Nee, als ik een broodje al brood eet, dan moet het hartig zijn. Andere ideetjes die me te binnen schoten….? Kerrie en kurkuma toevoegen en dan beleggen met een pittige kip-salade, of juist oregano en zongedroogde tomaatjes toevoegen en dan een plak mozzarella erop. Ik ga er dus nog even verder mee aan de slag, wie weet volgen er nog meer recepten van cloud bread op de blog! Mocht je zelf nog een goede beleg-tip hebben, laat die dan zeker hieronder bij de reacties achter! En ben je nog op zoek naar andere tips om te lunchen zonder brood, dan heb ik daar een heel mooi overzicht van gemaakt!
Cloud bread met rozemarijn
Voor 6 kleine broodjes:
- 3 eieren
- 100 gr hüttenkäse
- 1 tl rozemarijn
- 1 tl tijm
- peper
- 1/2 tl bakpoeder
Nodig: 2 mengkommen (1 vetvrije kom), mixer of keukenmachine, bakpapier, bakplaat, soeplepel
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Splits de eieren, vang de eigelen op in een schone kom en zorg ervoor dat de eiwitten opgevangen worden in de vetvrije kom.
Voeg de hüttenkäse toe aan het eigeel en doe hier de kruiden en het bakpoeder bij, meng goed.
Klop ondertussen de eiwitten stijf met een mixer of in de keukenmachine. Als de eiwitten in pieken rechtop blijven staan, dan zit je goed.
Spatel de eiwitten voorzichtig door het ei-hüttenkäse mengsel heen, zorg ervoor dat de luchtigheid erin blijft.
Gebruik een soeplepel om het beslag op de beklede bakplaat te scheppen. Maak ongeveer 6 bolletjes beslag, schuif de bakplaat de oven in en bak het cloud bread in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Ga je aan de slag met mijn recepten, dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
16 reacties
Wow, wat weinig ingrediënten, ziet er onwijs goed uit zeg!
Wow ziet er heel smakelijk uit!
Hallo, is er een alternatief voor de hüttencase? Ik woon in Frankrijk en daar verkopen ze dat niet.
Groet Marion
Met roomkaas kan het ook, of met bijv ricotta.
Ha Reny, wanneer gaan wij samen dat blog nou starten. Ik heb ook zoiets in de planning…. Haha. X
Hoi! Hoelang zou je deze broodjes kunnen bewaren? Zou je ze ook in de diepvries kunnen doen? Ik ben benieuwd, ga ze zondag maken!
Hallo Reny,
Ik mis het bakpoeder(wijnsteen) in het recept.
Op andere blogs staat dat nl wel.
Ook staat daar dat de oven op 150 C moet.
Hi Karin,
Dank je wel voor je aanvulling, het bakpoeder heb ik er nu bij gezet. Maar eh, ik ben geen ‘andere blogs’, en dus heb ik het recept zo opgeschreven zoals ik het zelf gemaakt heb. Ik zette de oven op 180 graden, en dan zijn ze met ongeveer 20 minuten klaar.
Helemaal goed
Ik ga ze morgen maken. Ben benieuwd.
Toch nog vandaag gemaakt. Kon het niet weerstaan. Makkelijk en snel recept!
Ze zijn lekker. Was bang dat het eiïg zou smaken, maar dat is helemaal niet zo.
Voor de eiigheid ben ik ook bang! Maar ik ga me eraan wagen 🙂
Vanmorgen dit brood gemaakt voor het ontbijt. Helaas was ik het bakpoeder vergeten om erbij te doen. Het werd nu dus een soort eierpannenkoek met kruiden.
Maar dat was ook best lekker.
Ik ga het zeker nog een keer uitproberen, maar dan met het bakpoeder, voor een luchtiger versie.
Dit zijn de aloude ‘kwarkbroodjes’ uit de begintijd van Atkins. Je kan ze, inderdaad, dus ook met uitgelekte kwark maken. Bakpoeder is niet nodig, mag wel. Beetje vloeibaar zoetstof erbij kan ook. Het is maar net waar je van houd. En je kan ze ook bijv. in een muffinvorm bakken. En bewaren, sowieso in de koelkast. Maar dan 1 á 2 dagen. Maar dan zijn ze toch alweer op 😉
Lekker hoor, deze cloud broodjes! Ik heb wat citroenrasp toegevoegd, heel lekker fris. Voor de kindjes: met grote gele rozijnen en een beetje agavesiroop, yummie!!!
ze staan in de oven, heb al eens zo’n recept gevolgd, maar weet niet meer waar vandaan.
da was toen mijn schoonzusjes koolhydraatarm at en ze met Pasen kwam, toen at ze alweer gewoon,
maar zelf vonden we ze ook lekker;-) dus ben benieuwd……
Ooohhh heerlijk twee op elkaar met ham ertussen, een toppertje