Welke soorten meel in de voorraadkast?

6

Vandaag geef ik je weer eens een kijkje in mijn keuken! Naast het delen van recepten, vind ik het ook leuk om af en toe eens te laten zien hoe het er bij mij nou aan toe gaat….Zo kreeg ik laatst op Facebook de vraag welke soorten meel in de voorraadkast staan bij mij thuis…. Kijk, dat vind ik super leuk om eens met je te delen! Nou kan ik me best indenken dat jij denkt dat ik een enorme kast met voorraad heb, en dat er van elke meelsoort die er bestaat wel een zak of wat aanwezig is in mijn huis. Maar niets is minder waar…. Ik hou juist heel erg van basic koken, en ik gebruik juist heel vaak dezelfde producten. Daarom is de lijst ook helemaal niet zo lang hoor, want met een goede basis kom je echt al een heel eind. Kijk je mee in mijn keukenkastje? Oh, en verzoekjes voor andere lijstjes met standaard voorraad kun je in de reacties achterlaten!

bananenbrood met blauwe bessen

Ken je de blog waarin ik je een kijkje geef in mijn kruidenkast? Koken zonder pakjes en zakjes is helemaal niet zo moeilijk, als de voorraadkast maar op orde is. Net als een standaard voorraad kruiden, heb ik ook altijd een aantal verschillende soorten meel gewoon altijd in huis! Ik hou sowieso niet erg van misgrijpen, dus als iets – bijna – op is dan vul ik het gelijk aan. Maar ik ben ook af en toe nogal impulsief, dan móet ik ineens nu iets maken en dan is het wel handig als ik de meest voor de hand liggende ingrediënten al in huis heb!

Ik heb van een aantal meelsoorten altijd een zak in huis, maar van meelsoorten die ik minder vaak gebruik, heb ik vaak de hele korrel op voorraad. Klinkt vaag hè, maar ik ga het je zo uitleggen… Als eerste mijn echt-altijd-in-huis-voorraad!

Havermout wrap met zalm

Welke soorten meel in de voorraadkast?

Havermeel

Meel van haver is mijn favoriet in huis, samen met de volgende op mijn lijstje – speltmeel. Ik heb hier altijd een zak van in huis, al is havermeel heel makkelijk zelf te maken door havermout tot meel te malen. Ik gebruik daar dan een klein koffiemolentje voor, super handig. Maar voor mijn luie momenten, en die heb ik zeker, heb ik havermeel in huis. Havermeel is niet gegarandeerd glutenvrij, maar dat komt meer door het verwerkings- en productieproces van de haverkorrel dan dat er werkelijk gluten in haver zitten. Havermeel is ideaal om zowel hartige als zoete baksels mee te maken. Ik maakte er bijvoorbeeld hele lekkere havermout wraps mee, maar ook een zoete havermout plaatkoek.

Speltmeel

Speltmeel vind ik eigenlijk het makkelijkst om mee te werken, aangezien dit het meeste op tarwemeel lijkt. Spelt bevat gluten, maar kan ik zelf wel beter verdragen dan tarwemeel. Spelt is een oergraan en zou nog veel meer voedingswaarde bevatten dan tarwe, maar ik vind het lastig in te schatten in hoeverre dat nou waar is. Want spelt is ook een hype, tegenwoordig is er van alles een speltvariant, en wordt er dus volop spelt geteeld…  Wat voor mij vooral belangrijk is, is dat ik er goed op reageer en dat komt vooral door de andere structuur van de graankorrel. Ik wissel zelf sowieso glutenvolle en glutenvrije granen zoveel mogelijk af. Met spelt kun je onder andere deze fijne snelle speltbroodjes bakken, of heerlijke speltwraps. Wanneer je speltmeel zeeft, krijg je speltbloem. Ik heb beiden standaard in huis, maar het is handig om dit trucje te weten!

Chocolade boekweit pannenkoekjes

Boekweitmeel

Vroeger – goh wat klink ik oud – moest ik voor boekweitmeel naar de natuurwinkel, tegenwoordig is het gelukkig gewoon bij mijn blauwe supermarkt te koop! Boekweitmeel gebruik ik regelmatig, want ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Omdat het een glutenvrije meelsoort is, vind ik het fijn om het te gebruiken. Maar juist doordat het glutenvrij is, wordt alles wat je ermee bakt nogal snel droog… Het is dan heel belangrijk om voldoende luchtigheid en vocht toe te voegen, bijvoorbeeld door opgeklopte eiwitten door een beslag heen te spatelen of gebruik te maken van voldoende eieren. Pannenkoeken en wraps van boekweit zijn mijn favorieten. Maar de blini’s die ik met Kerst op tafel zette, waren zeker niet verkeerd! Vaak maak ik trouwens een combi van boekweitmeel met een ander meel.

Amandelmeel

Net als boekweitmeel gebruik ik amandelmeel vaak in combinatie met een andere meelsoort. Amandelmeel wordt gemaakt van amandelen, van noten dus, en is eigenlijk niet echt meel. Maar ja, boekweit is eigenlijk ook geen graan, dus dan hoort die ook niet in het rijtje thuis…. Nou ja, what’s in a name….? Amandlmeel is gemaakt van amandelen die zijn gemalen tot heel fijn gruis, en ze voegen juist een soort vochtigheid toe aan baksels. Ik gebruik nooit alleen maar amandelmeel in een brood of cake, ik vind het daarvoor te vettig en eigenlijk ook te duur. Voor havermeel betaal je geloof ik 1,59 voor 400 gram, voor amandelmeel betaal je ruim 4,- voor 200 gram. Kijk, het moet wel een beetje leuk blijven…

amandelkoekjes met witte chocola

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel koop ik bij de toko en heb ik ook nog niet bij de gewone supermarkt gezien. Waarschijnlijk wel bij de natuurwinkel, maar die is bij mij niet direct om de hoek. Ik probeer ook eigenlijk mijn boodschappen zoveel mogelijk bij 1 winkel te doen. Met kikkererwtenmeel kun je ook heel goed wraps maken, en ik heb al een paar pogingen gedaan om er een platbrood, een soort pita of naan mee te maken, maar dat is nog niet helemaal gelukt. Dat gebeurt mij ook wel eens hoor, maar ik ga dan net zolang door totdat er wel wat lekkers uit de pan of oven komt. Kikkererwtenmeel is licht nootachtig en daarom zo ontzettend geschikt voor hartige baksels.

Glutenvrij meel

Klinkt een beetje raar misschien, want ik heb al heel wat glutenvrije meelsoorten genoemd, maar ik bedoel hier eigenlijk kant-en-klaar glutenvrij bakmeel, bijvoorbeeld voor brood of koekjes. Vaak zijn deze melen een mix van verschillende meelsoorten, maar dan al helemaal afgemeten in de juiste verhoudingen, het rijsmiddel is meestal ook al toegevoegd en je kunt er dus zo mee aan de slag. En voor de keren dat ik gewoon makkelijk wil, dan is dit voor mij een goed alternatief en dus een van de soorten meel in de voorraadkast. Ik maakte al eerder eens een glutenvrije focaccia en een heerlijke tulband met Kerst.

foccacia met mozzarella, ui en olijven

Wat niet:

Er zijn ook een heleboel meelsoorten die ik niet in huis heb, of heel soms…. zoals kokosmeel, rijstmeel, tijgernotenmeel, cassave of tapiocameel, maismeel, quinoameel, aardappelmeel, kastanjemeel en ga nog maar even verder…. Er komt regelmatig weer wat nieuws op de markt, maar blijkbaar ben ik niet zo’n hippe kip want van mij hoeft dat dus niet. Ik heb ermee gebakken, met de meelsoorten die niet in mijn voorraadkast staan, maar ik vond het niets. Te droog, te duur, niet smaakvol genoeg. Nee, mijn favorieten heb ik gevonden en die staan hierboven!

Dan heb ik ook vaak nog wel rijst en maiskorrels op voorraad, gedroogd dus. Als ik dan toch besluit om ergens maismeel of rijstmeel voor te willen gebruiken, dan maal ik dat zelf in mijn koffiemolentje. Ik zou eigenlijk aandelen in dit koffiemolentje moeten hebben, want volgens mij is de winkel die dit apparaatje verkoopt elke keer door zijn voorraad heen als ik het weer eens tip. Maar ben je nu nieuwsgierig, het is dit molentje….

Spelt haverbrood

Wat nog wel:

Met alleen een standaard voorraad van soorten meel in de voorraadkast ben ik er natuurlijk nog niet. Daar kan ik nog niet mee aan het bakken, dus zijn er nog een aantal producten die ik eigenlijk altijd in huis heb.

  • boter – geen margarine!
  • kokosolie
  • eieren
  • yoghurt / kwark
  • plantaardige melk
  • bakpoeder
  • gist
  • lijnzaad
  • verschillende graanvlokken, zoals havervlokken, speltvlokken, boekweitvlokken
  • suiker
  • honing
  • gedroogd fruit
  • diepvriesfruit
  • vanillepoeder
  • bouillon

Met deze lijst, die ik ook nog wel een keer apart in een blog zal gaan zetten, want deze producten staan niet allemaal in mijn voorraadkast, kun je echt alles maken wat je maar zou willen. Nou ja, bijna alles, maar het is een fijne basis. Meer vragen over mijn kastjes, laat ze gerust achter in een reactie, dan ga ik ermee aan de slag!

Ga je aan de slag met mijn recepten, dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

6 reacties

  1. Hallo, allereerst bedankt voor alle geweldige recepten. Je nasi, bami, Italiaanse gehaktballetjes, burritosmix, spelttortillas zet ik zeer regelmatig op tafel. Ik heb een vraag over het bewaren van meel. Hoe en waar bewaar ik meel het beste?

  2. Een vriendin van mij werkt in een ouderwetse molen, aan haar heb ik wat verse meel gevraagd.
    Lijkt mij zo lekker om daarmee wat te gaan doen 🙂 Leuke topics heb je hier zeg.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.