Indonesische gehaktballetjes met ketjap dip

1

Het is weer vrijdag, en dus tijd voor een lekker makkelijk fastfood recept. Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik in het weekend niet zo heel veel zin meer heb om te koken. Een snel hapje, of een eenvoudig gerecht is dan meer dan voldoende. Deze Indonesische gehaktballetjes maakte ik klaar als hapje voor bij een borrelplank vol lekkers. Dat doen we wel vaker in het weekend, gewoon uitgebreid borrelen. Zo uitgebreid dat je daarna niet meer hoeft te eten….

Indonesische gehaktballetjes

Vooral Senna heeft het borrelen helemaal te pakken. Tegenwoordig vraagt ze standaard op vrijdag of we boodschappen kunnen doen voor een borrelavondje. En op zaterdag krijg ik dan dezelfde vraag… De meiden snappen het principe alleen nog niet helemaal. Want borrelen staat voor hen nog gelijk aan zo snel mogelijk zoveel mogelijk broodjes, toastjes, gehaktballetjes, plakjes komkommer en stukjes kaas op eten. En daarna, als we dan nog gaan eten, hebben ze natuurlijk geen trek meer.

Indonesische gehaktballetjes

De keren dat ik dan na het borrelen nog een maaltijd op tafel zette, waren de dames vaak dan al snel klaar met eten. Dus heb ik de laatste keer de borrelplank zó uitgebreid gemaakt dat we erna gewoon vol zaten. De meiden zaten eerst wel even raar te kijken dat we niet nog aan tafel gingen om te eten, maar uiteindelijk was het helemaal prima zo. Deze Indonesische gehaktballetjes zijn trouwens niet alleen lekker bij de borrel, maar zouden ook een Oosterse maaltijd helemaal afmaken. Schrik trouwens niet van de lijst met ingrediënten, het meeste heb je vast al in huis. En anders sowieso nodig als je wilt koken zonder pakjes en zakjes….

Indonesische gehaktballetjes

Indonesische gehaktballetjes met ketjap dip

Circa 15 stuks:

  • 300 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 1/2 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el ketjap
  • 2 el boekweitmeel
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl komijn
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • olie om in te bakken

Voor de ketjap dip:

  • 50 ml water
  • 2 el ketjap
  • 1 el vissaus
  • 1 el honing
  • 2 tl boekweitmeel
  • mespuntje trassi *

* trassi = garnalenpasta, je koopt dit in de supermarkt

Nodig;

mengkom, grote koekenpan met deksel, glaasje

Bereiden:

Doe het gehakt in de mengkom.

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper fijn. Schil de gember. Doe nu de ui en peper bij het gehakt en pers de knoflook en gember erboven uit.

Voeg de tomatenpuree, de ketjap, kaneel, komijn, nootmuskaat, laos en koriander toe aan het gehakt. Breek een ei boven de kom en voeg 2 el boekweitmeel. Begin met mengen en kneed het gehakt goed door. Draai kleine balletjes van het gehakt, zo ter grootte van een kleine limoen. Zijn de Indonesische gehaktballetjes nog te nat, voeg dan wat boekweitmeel toe.

Doe wat olie in de koekenpan en zet deze op het vuur. Laat de olie warm worden en leg dan voorzichtig de gehaktballetjes erin. Laat ze rondom mooi bruin worden en zet dan het vuur laag. Doe een deksel op de pan en laat ze in zo’n 8 minuten garen.

Voor de ketjap dip schep je de Indonesische gehaktballetjes even uit de pan. Hou ze op een bord apart en schenk in dezelfde koekenpan het water, de ketjap, vissaus en de honing. Voeg – als je dit hebt staan – een mespuntje trassi toe. Meng het geheel en laat een pruttelen.

Meng in een glaasje de boekweitmeel met een klein beetje water tot een papje, zorg dat de klontjes eruit zijn geroerd. Voeg dit toe aan de ketjapsaus en roer door. Je zult zien dat de saus indikt.

Serveer de Indonesische gehaktballetjes met de ketjap dip en enjoy!

Indonesische gehaktballetjes

Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesisch gehaktballetjes met ketjap dip? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

  1. Hoi, ik heb ze vorige week gemaakt en ze smaakten heerlijk. Op feestje geserveerd, grote hit, alles op. Maar om te maken : tegenvaller. Ze waren zo nattig, ik heb denk ik wel 5-6 eetlepels bloem toegevoegd. Ik weet niet waardoor dat was, heb alles precies aangehouden. Maar 1 grote plakboek om te rollen.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.