Tips voor snelle en gezonde maaltijden + recepten

4

Avondspits…. niet op de weg, maar thuis. De drukte rondom het avondeten klaar maken, de kinderen die eigenlijk net te moe zijn omdat ze al een hele dag op school of de crèche hebben doorgebracht, een man die laat thuis is…. Ken je die situatie? Verschrikkelijk onrustig en soms zelfs stressvol. Toen de meisjes nog kleiner waren, lagen ze – écht waar – om half 6 op de grond voor de keuken te krijsen om eten. Het leek wel alsof er een wekkertje in zat, dat precies om half 6 afging….Ik kwam dan net om kwart over 5 uit mijn werk en het eerste dat ik ging doen was eten maken. En dan stond ik dus nog ruim een half uur in de keuken, half in paniek omdat mijn kindjes zo’n honger hadden…. Dat moest toch anders kunnen en ik ben toen eens gaan bedenken hoe het allemaal wat relaxter zou kunnen zijn. En volgens mij heb ik hier nu redelijk mijn weg in gevonden dus ik deel graag mijn tips voor snelle doordeweekse maaltijden, een rustige avondspits én wat handige recepten met je.

snelle en gezonde maaltijden

Mijn tips voor snelle en gezonde maaltijden

Simon komt tegenwoordig nog weer wat later thuis nu hij een nieuwe baan heeft en hij haalt op de terugweg Lise van de crèche. Ik haal Senna uit school – om kwart over 3 al – en daarna ga ik naar huis. Je zou zeggen dat ik dus de hele middag de tijd heb om voorbereidingen te treffen voor het avondeten. Maar dat is niet altijd zo, ik heb vaak nog zoveel andere dingen die ik wil/moet doen. Toch gaat het er bij ons tegenwoordig een heel stuk relaxter aan toe zo rond etenstijd dan een paar jaar geleden. De meiden vinden het nu prima om nog even te spelen zo vlak voor het eten, of ze zitten met de Ipad op de bank een filmpje te kijken. Maar toch wil ik doordeweeks niet al te veel tijd in de keuken doorbrengen voor het avondeten, de meiden moeten immers op tijd naar bed toe en ik wil zelf ook nog wat aan mijn avond hebben. Daarom mijn tips, ik hoop dat jij er ook wat aan hebt!

Planning

Tsja, cliché, maar waar…planning is alles, zeker als je een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Planning betekent voor mij dat ik aan het begin van de week – vaak in het weekend – al nadenk over een weekmenu. Wat ga ik koken, welke ingrediënten heb ik nodig, kan ik ingrediënten voor meerdere maaltijden gebruiken of combineren, hoe lang is iets houdbaar, welke producten heb ik nog in de voorraadkast of vriezer, wat kan ik de komende week nog makkelijk bijhalen? Ik heb in principe 2 boodschappenmomenten in de week, ik zit er namelijk echt niet op te wachten om elke dag de supermarkt in te gaan. Zonder planning raak ik ontspoord, ik weet dan niet meer wat ik moet koken en als ik dan nog boodschappen moet doen, sta ik veel te lang te twijfelen in de supermarkt.

Kun je wat hulp gebruiken bij het maken van een weekmenu? Er staan inmiddels een aantal kant-en-klare weekmenu’s online!

koken zonder pakjes en zakjes

Voorbereiding

Al je boodschappen in huis hebben, is het allerbelangrijkst qua voorbereiding. Maar maak het jezelf soms ook niet te lastig… wilde je net dat ene recept maken maar ben je toch de courgette vergeten? Laat die dan lekker uit je recept! Dat je een maaltijd vers bereid is al goed genoeg, perfectie laten we doordeweeks maar even voor wat het is….

Dat wat ik al van tevoren kan doen voor een maaltijd, dat probeer ik zoveel mogelijk van tevoren te doen. Eten we ’s avonds een makkelijke pastasalade, dan kook ik de pasta al van tevoren. Een scheut olijfolie erdoor heen en bewaren in de koelkast, easy does it. Hebben we écht een drukke avondspits, dan kook ik soms al ’s middags. Of ik snij in elk geval al de groenten, schil de aardappelen en zet die in een pan met water, dan hoeven die straks alleen nog maar te koken.

Zorg ook altijd voor een goedgevulde kruidenkast en een goede basisvoorraad. Zo kun je iets eenvoudigs toch al snel oppimpen. Bij mij veranderen een kipfilet en wat losse groenten al heel makkelijk in een oosterse groenteschotel, omdat ik standaard als zaken als vissaus, sojasaus, olie, azijn, honing en kruiden in huis heb.

Groenteschotel met kip

Denk groot, en de vriezer is je vriend!

Wat wij ook vaak doen, is voor meerdere dagen koken. Dus een pan nasi wordt 2 keer zo groot, de ene helft eten we dezelfde avond op, de andere helft gaat de vriezer in. En pan Italiaanse pastasaus maak ik voor 4 keer, 1 keer eten we direct op en de andere 3 porties gaan de vriezer in. Een pan soep? Minstens 5 liter maak ik in 1 keer!

Qua boodschappen denk ik ook groot. Heeft mijn slager de saucijzen in de aanbieding? Dan haal ik gelijk 2 porties. Aardappelen haal ik in zakken van 3 kilo. Op een doordeweekse dag waarop het toch allemaal even anders loopt dan ik dacht, heb ik in elk geval altijd voldoende in huis voor een gezonde avondmaaltijd. Ik heb ook altijd groenten in de vriezer liggen, bijvoorbeeld spinazie, rode kool en wat tuinerwtjes. Met deze basis zet je binnen no time een simpele aardappels – groenten – vlees maaltijd op tafel.

Het is ook altijd een goed idee om in stevige bakjes voor in de vriezer te investeren. Restjes eten gaan hier nooit de prullenbak in. Ik stop het restje óf in de vriezer óf bewaar het als lunch voor de volgende dag.

Snelle maaltijden

Eerlijk is eerlijk, ik ben gek op koken en draai er echt mijn hand niet voor om om lang in de keuken te staan. Maar niet doordeweeks. Doe ik gewoon niet. Punt. Die geweldige gerechten die alleen al een uur aan voorbereiding kosten, bewaar ik wel voor het weekend. Doordeweeks gaan we voor snel, makkelijk, voedzaam en gezond.

Daarom heb ik ook een redelijk vast lijstje van makkelijke en snelle gerechten voor doordeweeks. Ik denk dat het er een stuk of 12 zijn, altijd afhankelijk van het seizoen, en die tover ik om de beurt weer uit de keuken zo op het bord. Er staat bijvoorbeeld echt standaard 1 x per week soep bij ons op tafel en ook eten we elke week wel een keer pasta. De ene keer met de ene saus, de andere keer met de andere saus. Aardappels – groenten – vlees komt ook steeds weer terug. Ik heb gewoon een paar favorieten uitgekozen, en dat zorgt voor rust. Ook bij het maken van mijn weekplanning, maar ook bij het koken zelf.

snelle en gezonde maaltijden

Naast die 3 standaard elke week gerechten is er dan nog tijd genoeg om te experimenteren met nieuwe gerechten. Want eigenlijk vind ik dat het leukste, steeds weer wat nieuws maken. Praktisch is het natuurlijk niet om dat elke dag te doen, weer een nieuw recept lezen of uitproberen en maar afwachten of het ook lukt en smaakt. Maar op 2 doordeweekse dagen én in het weekend lukt mij dat meestal wel. Van mij hoeft het doordeweeks niet zo perfect, ik ben tenslotte ook nog moeder en mens en niet alleen maar foodblogger.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Om je nog wat verder op weg te helpen, heb ik nog wat makkelijke maaltijden voor je verzameld. Succes gegarandeerd én snel (20-30 minuten) klaar! En heb jij nog tips? Laat ze achter in de reacties, zo helpen we elkaar!

Snelle en gezonde maaltijden

snelle en gezonde maaltijden

Pasta Carbonara

zoete aardappelschotel met spinazie en kip

Zoete aardappelschotel met spinazie en kip

chili con carne

Chili con carne

gevulde courgette met tonijn

Gevulde courgettes met tonijn

kip masala

Kip Masala

courgette spaghetti met avocado en zalm (6)

Courgette spaghetti met avocado en zalm

Sla wraps met mexicaans gehakt (2)

Sla wrap met Mexicaans gehakt

kip gyros

Kip gyros met tzatziki

quesadilla met tonijn

Quesadilla met tonijn en gegrilde groenten

Groenteschotel met kip

Oosterse groenteschotel met rijst en kip

pastasalade

Pastasalade

bonenschotel met broccoli en mozzarella

Bonenschotel met broccoli en mozzarella

Mexicaanse couscous salade

Mexicaanse couscous salade met bonen en avocado

bami goreng

Indonesische bami goreng

Ga je aan de slag met mijn recepten, dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

  1. Dit is echt een ‘studentengerecht’ maar komt zo nu en dan nog bij ons op tafel, omdat het eenvoudig simpel is en verrassend lekker.

    Gehakt rullen met knoflook en wat ketjap manis
    Zakje soepgroenten mee bakken
    Een pot witte bonen in tomatensaus erbij

    Top!

  2. Wat een handige tips! gerechten zien er ook super uit. Ik dacht altijd snelle gerechten zijn slechte gerecht voor de gezondheid, maar hier zit ook overal veel groente in. Ga er snel een paar uitproberen!

Laat een bericht achter